09:40:10 21.02.2024
Stiri

După directorul IPRE, și ministrul Justiției cere anularea concursului pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS: „Lipsă de credibilitate și risc iminent de viciere”. Nicolae Eșanu: „Această solicitare este periculoasă”

Actualitate 26.01.2023 16:10 Vizualizări1351 Autor: Ziarul National
După directorul IPRE, și ministrul Justiției cere anularea concursului pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS: „Lipsă de credibilitate și risc iminent de viciere”. Nicolae Eșanu: „Această solicitare este periculoasă”


Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), consideră că procesul de selectare a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) este lipsit de credibilitate și de aceea concursul la șefia acestei instituții trebuie anulat sau suspendat.

Reacția ministrului a fost făcută publică la scurt timp după ce membrul Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al PCCOCS, Iulian Groza, a solicitat astăzi CSP-ului să anuleze concursul, pe motiv că acesta ar fi viciat.

Iulian Groza, directorul executiv al Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a reclamat faptul că a fost supus unor „intimidări și presiuni” de către unele „persoane interesate” în acest proces.

„În legătură cu concursul la funcţia de şef al PCCOCS inițiat de CSP în noiembrie 2022 și ținând cont de toate situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, consider că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui. Concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențial, adică după finalizarea exercițiului de prevetting”, a scris ministrul Justiției pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, fostul secretar de stat de la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, și-a exprimat îngrijorarea vizavi de solicitarea de a anula concursul respectiv, catalogând-o ca fiind „periculoasă”.

CITIȚI și DECLARAȚIE // Cinci membri ai CSP acuză colegii non-procurori că ar torpila intenționat ședințele Consiliului: „Creare artificială a impedimentelor în examinarea unor subiecte de interes special”

„Am văzut declarația domnului Groza privind intimidarea și presiunile la care a fost supus și vreau să condamn vehement aceste fapte. Dar, în același timp, vreau să-mi exprim îngrijorarea în legătură cu solicitarea privind anularea etapei de preselecție și a concursului. Spun asta deoarece în respectiva declarație nu se face referință la vreun viciu al procesului de preselecție sau al concursului. Faptul că unul sau mai mulți membri ai comisiei au fost intimidați și supuși presiunilor este regretabil și condamnabil, iar organele compentente trebuie să întreprindă măsuri urgente și eficiente pentru a curma aceste practici și sancționarea făptașilor. Dar în măsura în care nu se afirmă că anumite decizii au fost luate sub presiune sau influență, nu văd cum se poate afirma că procesul este viciat. Mă hazardez chiar să afirm că această solicitare este periculoasă, deoarece deschide calea pentru cei rău intentionați să apeleze la practici similare, care ar bloca orice proces de schimbare. Epopeea cu alarmele cu bombă falsă ne permite să presupunem că este foarte probabilă orchestarea unui proces de simulare a actelor de intimidare sau presiune, în orice caz atunci când concursul nu se va derula așa cum vor cei rău intentionați”, a comentat Eșanu.

Amintim că la concursul pentru șefia PCCOCS, inițiat în noiembrie 2022, candidează trei persoane - Andrei Mațco, Eugen Rurac și Sergiu Russu. La aceeași funcție aspiră și fostul adjunct al procurorului general, Eduard Bulat, care a solicitat CSP să fie numit la conducerea PCCOCS fără concurs, întrucât legea i-ar permite să-și aleagă orice loc vacant de muncă la Procuratură, după ce a fost destituit din funcția de adjunct al Procuraturii Generale.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md