12:10:18 27.02.2021
 
Stiri

„Drumuri bune” pentru funcționari: Licitații TRUCATE privind reparația drumurilor la Cantemir. Un angajat al Consiliului raional și un om de afaceri, REȚINUȚI

Actualitate 20.01.2021 11:29 Vizualizări2457 Autor: Ziarul National
„Drumuri bune” pentru funcționari: Licitații TRUCATE privind reparația drumurilor la Cantemir. Un angajat al Consiliului raional și un om de afaceri, REȚINUȚI


A câștigat licitații în valoare de peste 10 milioane de lei, iar pentru a ascunde unele neconformități, a „cumpărat” un funcționar public.

Șeful Direcţiei Construcţii, Gospodărie comunală, Dezvoltare locală şi regională din cadrul Consiliului raional Cantemir și un om de afaceri din orașul cu același nume au fost reținuți de către ofițerii și procurorii anticorupție în această dimineață, fiind bănuiți că au aranjat licitații care vizau reparația unor drumuri din regiune.

Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), cei doi, împreună cu alte persoane, ar fi acționat în complicitate, manipulând mai multe licitații și lucrări care vizează construcția unor porțiuni de drum din raionul Cantemir.

Mai exact, funcționarul de la Consiliul raional Cantemir este bănuit că ar fi cerut și primit mită în valoare de 200 000 de lei de la agentul economic ce a câștigat licitația pentru construcția și reparația porțiunilor de drum L-599.2 – drum de acces spre s. Haragâş; L-607 - drum R34 - Antoneşti - Leca; L-603 - drum R-35 - Lărguţa - Cârpeşti - G136, L-609 - drum G132 - Taraclia - Plopi.

Suma totală a lucrărilor care urmau a fi executate se ridica la peste 10,4 milioane de lei, bani achitați din Fondul Rutier.

Deși actele oficiale arată că lucrările au fost executate în totalitate, situația de la fața locului indică altceva - o parte din lucrări au rămas nefinalizate. Pentru a semna actul de dare în exploatare a drumurilor menționate, agentul economic i-ar fi oferit funcționarului mită în mărime de 200 000 de lei.

CNA mai anunță că același funcționar este cercetat și în alte episoade, în care este bănuit că ar fi pretins mită și de la agenți economici sau persoane fizice pentru diferite servicii.

„În urma măsurilor speciale de investigaţii, s-a constatat că, la 27.04.2020, în urma unei licitații publice, Consiliul raional Cantemir a încheiat contractul de antrepriză cu un SRL local, în sumă de 851 000 de lei, pentru executarea lucrărilor de întreținere de rutină a drumurilor publice locale în raionul Cantemir pentru anul 2020. Câteva luni mai târziu, șeful Direcției Construcţii, Gospodărie comunală, Dezvoltare locală şi regională l-ar fi condiționat pe câștigătorul licitației să transmită neoficial executarea lucrărilor uneia dintre firmele sale, gestionată de interpuși, urmând ca banii, în sumă de 851 000 de lei, să fie însușiți personal de către beneficiarul real al companiei, adică de șeful Direcției. În schimbul acestui serviciu, funcționarul i-ar fi promis antreprenorului că îl va favoriza la alte licitații și va trece cu vederea unele nereguli, depistate în cadrul recepției finale a lucrărilor”, cităm din comunicatul CNA.

Totodată, bănuitul ar mai fi pretins și primit bani de la cetăţeni pentru a semna, în calitate de membru al grupurilor de lucru, actele de recepţie a diferitor construcţii, fără ieşirea la faţa locului. Tot el, abuzând de funcția sa, ar fi întocmit devize de cheltuieli şi oferte de preţuri pentru diferiți agenţi economici, trucând în acest fel licitaţiile organizate de Consiliul raional Cantemir.

Un alt antreprenor din Cantemir este cercetat în stare de libertate, iar dacă vor fi găsite vinovate de corupere pasivă și activă, cele trei persoane riscă până la 10 ani de pușcărie, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru o anumită perioadă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

22.02.2021 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Moscova îi spune Chi...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md