Drăguțanu dezvăluie că banii de la BEM au început să fie sustrași încă din 2007


Miliardul de dolari, despre care s-a tot vehiculat că ar fi fost furat în ultima perioadă, nu este decât o speculație. În realitate, suma-lipsă la cele 3 bănci – Banca de Economii (BEM), Banca Socială și „Unibank” – este de 450 de milioane de dolari, a declarat ieri, în Parlament, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu.
Dorin Dragutanu a recunoscut și faptul că acești bani erau sustrași de la BEM începând cu 2007. „Încă din 2007 BEM nu raporta profituri, ba din contra – avea pierderi de sute de milioane de lei! De unde se acumulau ele? Din provizioane pentru credite neperformante. Creditele neperformante se acordau și până în 2009, și între 2009-2013, până să aibă loc schimbarea structurii acționarilor”, a raportat guvernatorul BNM în Parlament.
Potrivit acestuia, schema sustragerii banilor era una simplă și aparent legală, banca oferea credite, care devenind neperformante, erau acoperite cu banii din alte credite luate tot de acolo sau de la alta banca. „Când s-au acordat aceste credite? La BEM ele au fost în permanență”, a spus Dorin Drăguțanu. Acesta s-a referit și la operațiunile din noiembrie 2014. „La acel moment, cele trei bănci nici nu aveau cele 13 miliarde de lei. Nu poți scoate într-o săptămână-două ceea ce nu este”.
La rândul său, directorul CNA, Viorel Chetraru, a criticat dur raportul realizat de „Kroll” și a precizat că problemele la BEM sunt de mai mulți ani. „Noi știam mult mai multe decât cele prezentate în raportul „Kroll”. Noi avem nevoie de informații susținute documentar. Ceea ce a prezentat „Kroll” este beletristică”, a spus Chetraru.
O alta declarație făcută de directorul CNA pune semne de întrebare pe ceea ce s-a discutat până acum despre criza în sistemul bancar. Acesta a spus, la fel ca și Drăguțanu, că BEM avea un volum mare de credite neperformante încă până la venirea „Grupului Shor”.
Chetraru a punctat că CNA a început o anchetă privind acordarea de credite neperformante în 2013, dar cauza schimbării acționarilor a fost întreruptă. „Nu știu ce era în capul lui Shor atunci când a preluata această bancă”, a relatat Chetraru.









































































