07:53:30 19.06.2024
Stiri

Dodon, în apărarea KGB-ului: În timpul mandatului său de șef al statului, a STOPAT transmiterea dosarelor cu privire la represiunile sovietice împotriva basarabenilor din arhiva SIS la ANA

Actualitate 27.05.2024 14:59 Vizualizări1389 Autor: Ziarul National
Dodon, în apărarea KGB-ului: În timpul mandatului său de șef al statului, a STOPAT transmiterea dosarelor cu privire la represiunile sovietice împotriva basarabenilor din arhiva SIS la ANA


Socialistul Igor Dodon a stopat, pe timpul mandatului său de șef al statului, transmiterea dosarelor privind represiunile sovietice împotriva basarabenilor din arhiva Serviciului de Informații și Securitate (SIS) către Agenția Națională a Arhivelor (ANA), astfel încât acestea să devină publice și să poată fi studiate.

Procesul desecretizării dosarelor respective a demarat în anul 2010, când a fost creată Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, prin decretul președintelui interimar de atunci, Mihai Ghimpu.

„Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova a lucrat șase luni în 2010 și s-au discutat două versiuni – să facem o arhivă a SIS-ului, așa cum a făcut România CNSAS-ul, sau transferăm la arhiva națională și, prin faptul transmiterii la o instituție publică, ele devin automat deschise. În ciuda a ceea ce s-a întâmplat în plan politic, sistemul a funcționat lent, dar a funcționat până în 2016, când avem o altă schimbare din punct de vedere politic, a venit Partidul Socialiștilor (prorusul Igor Dodon a devenit șef al statului – n.r.) și atunci s-a oprit transferul de dosare. Până în 2016, au fost transferate aproape 20 de mii de dosare ale deportaților, ale celor care au avut de suferit din punct de vedere politic până în anii 1980”, a declarat ieri-seară directorul ANA, Igor Cașu, în cadrul emisiunii „ANTINostalgia”, realizată de Studioul „Telefilm Chișinău” pentru postul public de televiziune.

Istoricul Igor Cașu a adăugat că acest proces a fost deblocat odată cu schimbarea Guvernului de la Chișinău.

„Acum am deblocat acest proces, am semnat un acord de colaborare cu SIS-ul și imediat am reluat acest proces care a fost oprit șase ani. De atunci, au fost transferate circa 4 000 de dosare ale celor deportați și, pentru că avem un nou guvern și o altă înțelegere a ceea ce a însemnat perioada sovietică, am transferat, pentru prima dată din istoria SIS și a Arhivei Naționale, și dosare dintr-un alt fond decât cel de represiune, cel administrativ”, a mai spus Igor Cașu.

R. Moldova este al cincilea stat din fostul spațiu sovietic care a desecretizat, e adevărat că doar parțial, arhivele temutului KGB, după Țările Baltice și Ucraina.

Menționăm că, potrivit calculelor făcute de istorici, numărul basarabenilor deportați, împușcați sau uciși prin înfometare pe timpul ocupației sovietice se ridică la peste 1,5 milioane de persoane.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md