18:05:29 25.02.2024
Stiri

VIDEO // O nouă LOVITURĂ pentru Igor Dodon. Președintele R. Moldova poate fi DEMIS din funcție, dacă refuză să desemneze candidatul la funcția de premier propus de MAJORITATEA parlamentară

Actualitate 06.08.2020 11:57 Vizualizări62032 Autor: Ziarul National
VIDEO // O nouă LOVITURĂ pentru Igor Dodon. Președintele R. Moldova poate fi DEMIS din funcție, dacă refuză să desemneze candidatul la funcția de premier propus de MAJORITATEA parlamentară


Președintele Igor Dodon va fi obligat să desemneze premierul propus de o nouă majoritate parlamentară, fie că îi place sau nu acest lucru.

În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat din funcție, iar ulterior demis.

Verdictul a fost dat astăzi de către Curtea Constituțională, care a examinat o sesizare depusă pe 16 iunie curent de către parlamentarul Igor Munteanu.

Potrivit deciziei Curții Constituționale, rolul președintelui la desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru este limitat. Astfel, dacă este creată o majoritate parlamentară absolută, atunci președintele este obligat să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru înaintat de acea majoritate.

În cazul în care nu există o majoritate parlamentară absolută, președintele republicii este obligat, după consultările purtate cu fracțiunile parlamentare, să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, chiar dacă fracțiunile nu sunt de acord cu propunerea sa.

Totuși, dacă președintele refuză să desemneze candidatul pentru funcția de premier propus de o majoritate parlamentară formalizată, atunci această situație este soluționată prin prisma art. 89 din Constituția R. Moldova, care prevede suspendarea din funcție și demiterea președintelui.

De menționat că președintele Igor Dodon declara anterior că nu va desemna un premier propus de nouă majoritate parlamentară formată în actualul Parlament, dacă din aceasta nu va face parte și PSRM.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md