19:23:42 19.09.2020
 
Stiri

VIDEO // O nouă LOVITURĂ pentru Igor Dodon. Președintele R. Moldova poate fi DEMIS din funcție, dacă refuză să desemneze candidatul la funcția de premier propus de MAJORITATEA parlamentară

Actualitate 06.08.2020 11:57 Vizualizări29469 Autor: Ziarul National
VIDEO // O nouă LOVITURĂ pentru Igor Dodon. Președintele R. Moldova poate fi DEMIS din funcție, dacă refuză să desemneze candidatul la funcția de premier propus de MAJORITATEA parlamentară


Președintele Igor Dodon va fi obligat să desemneze premierul propus de o nouă majoritate parlamentară, fie că îi place sau nu acest lucru.

În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat din funcție, iar ulterior demis.

Verdictul a fost dat astăzi de către Curtea Constituțională, care a examinat o sesizare depusă pe 16 iunie curent de către parlamentarul Igor Munteanu.

Potrivit deciziei Curții Constituționale, rolul președintelui la desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru este limitat. Astfel, dacă este creată o majoritate parlamentară absolută, atunci președintele este obligat să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru înaintat de acea majoritate.

În cazul în care nu există o majoritate parlamentară absolută, președintele republicii este obligat, după consultările purtate cu fracțiunile parlamentare, să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, chiar dacă fracțiunile nu sunt de acord cu propunerea sa.

Totuși, dacă președintele refuză să desemneze candidatul pentru funcția de premier propus de o majoritate parlamentară formalizată, atunci această situație este soluționată prin prisma art. 89 din Constituția R. Moldova, care prevede suspendarea din funcție și demiterea președintelui.

De menționat că președintele Igor Dodon declara anterior că nu va desemna un premier propus de nouă majoritate parlamentară formată în actualul Parlament, dacă din aceasta nu va face parte și PSRM.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


V. Cretu 06.08.2020 12:07

Acest fapt demonstrează inutilitatea institutului prezidențial în rm.. Dă doamne minte moldovanului - poate că după 30 de ani vor înțelege rolul nefast a acestei instituții..

Aurel 06.08.2020 13:17

"..prin prisma art.89 din Constitutia R.Moldova, care prevede suspendarea si demiterea presedintelui." Atunci ma intreb de ce in cazurile precedente Dodon era numai suspendat pentru 15min.,dar nu si demis?

ion 06.08.2020 13:18

Institutia presedintiei trebuie desfiintata, fiind inutila si foarte costisitoare, in special, cind este asediata de kuliocari, aflati in spet zadanie. Un popor nu trebuie sa aiba doi presedinti.

IULIA 06.08.2020 16:17

Moldova este țară parlamentară, iar rolul președintelui este limitat. Însă, indiferent de limitele împuternicirii prevăzute de Legea Supremă - Constituție, actualul președinte, cu depășirea atribuțiilor de serviciu, își asumă responsabilități ce țin de competența altor instituții. Aceasta înseamnă că președintele prin acțiunile sale confirmă uzurparea puterii în stat, pentru ce ar trebui să ducă răspundere, conform art. 2 din Constituție, care prevede... nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului și art. 339 din Codul penal, care prevede uzurparea puterii de stat, acţiuni săvîrşite în scopul uzurpării sau menţinerii forţate a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei Republicii Moldova. Domnule Președinte Dodon, pe ce mizați cănd uzurpați puterea în stat ?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

15.09.2020 10:03 Ziarul National Alecu Reniță // Moldova are chipul și...

14.09.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce s-a supărat Me...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md