Dodon crede că R. Moldova poate avea FRONTIERĂ comună cu Rusia și o îndeamnă pe Maia Sandu să facă CEDĂRI în fața lui Krasnoselski: „Se poate de unit țara acum, în condițiile în care sunt convenabile tuturor părților, inclusiv Chișinăului”
Socialistul Igor Dodon o îndeamnă pe Maia Sandu să se așeze la masa negocierilor cu separatistul Vadim Krasnoselski, deoarece acum ar fi întrunite „condițiile necesare” pentru a reintegra R. Moldova. Deși Tiraspolul pretinde să aibă drept de veto pe principalele teme de politică externă și internă, funcții de vârf în stat din oficiu, dar și preluarea de către R. Moldova a datoriei pentru gazele consumate – în jur de zece miliarde de dolari, Dodon crede că ar trebui de făcut anumite cedări, doar ca cele două maluri ale Nistrului să se reunească.
Citește și: Denunț PENAL pe numele lui Igor Dodon, după ce l-a numit pe Krasnoselski „președintele Transnistriei”
„Niciodată în 31 de ani transnistrenii nu au fost gata să rezolve problema transnistreană. Eu am văzut zilele acestea scrisoarea lui Krasnoselski. Deja nu știu a câta scrisoare adresată Maiei Sandu… A spus că trebuie de așezat la masa de negocieri pentru a vorbi despre reglementarea politică”, a făcut-o Dodon pe purtătorul de cuvânt al celui pe care l-a numit anterior „președintele Transnistriei”.
Acesta a repetat, de fapt, declarația recentă a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a acuzat Chișinăul că ignoră invitațiile la dialog lansate de Tiraspol.
Mai mult, Dodon a luat apărarea Rusiei și a acuzat Occidentul, dar și pe Maia Sandu că și-ar dori declanșarea luptelor pe teritoriul R. Moldova.
„Acum, ținând cont de ce se întâmplă în Ucraina, înțelegând că unii poate ar vrea ca și la noi să înceapă împușcături... eu sunt sigur că vor. Din Occident vor… să-i atragă pe ruși și să fie aici oleacă… Să-i mai atragă într-o goreciaia tocika (punct fierbinte).
Cei din Transnistria sunt acum într-o situație dificilă cu tot Sherifful lor. Păi, așezați-vă și uniți țara. Maia Grigorievna, eu înțeleg că nu o să-ți permită americanii, eu înțeleg că nu o să-ți permite alte Oazic (deputatul Oazu Nantoi n.r.) și alții pe interior, care sunt anti… Sau același pokemon Grosu ( spicherul Parlamentului Igor Grosu n.r.), care îi numea separatiști… Eu înțeleg că nu o să-ți permită, dar acum noi trebuie să tragem învățătură din ceea ce se întâmplă în Ucraina și să unim țara. Asta e real. Se poate de făcut acum în condițiile în care sunt convenabile tuturor părților, inclusiv Chișinăului”, a menționat Dodon într-un interviu acordat din arest la domiciliu.
De asemenea, Dodon crede că R. Moldova trebuie să se pregătească și pentru scenariul potrivit căruia va avea, după războiul din Ucraina, frontieră comună cu Federația Rusă.
„Vom avea sau nu frontieră comună cu Rusia? Eu nu știu, eu nu pot să știu, cu toate că voi credeți că eu știu. Eu nu știu, dar trebuie să luăm în calcul că putem avea și putem să nu avem. Păi toți spun că poate să fie, poate să nu fie. Trebuie să luăm în calcul, nu știm ce se va întâmpla. Asta înseamnă că noi trebuie să lăsăm ușa deschisă pentru dialog cu toți, inclusiv cu Federația Rusă”, a mai spus Dodon, în cadrul unei emisiuni de la N4.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”