05:51:45 14.07.2024
Stiri

VIDEO // Igor Dodon declară că Vadim Krasnoselski este „PREȘEDINTELE Transnistriei”: „Prin aceasta, Dodon recunoaşte în mod implicit regimul SEPARATIST drept unul legitim”

Actualitate 28.07.2020 18:18 Vizualizări2763 Autor: Ziarul National
VIDEO // Igor Dodon declară că Vadim Krasnoselski este „PREȘEDINTELE Transnistriei”: „Prin aceasta, Dodon recunoaşte în mod implicit regimul SEPARATIST drept unul legitim” Facebook


UPDATE // Șeful statului a fost taxat imediat pentru că l-a numit „președinte” pe liderul nerecunoscut de la Tiraspol, VladimKrasnoselski.

„Dodon îl numește deschis pe Krasnoselski PREȘEDINTELE TRANSNISTRIEI” („ПРЕЗИДЕНТ ПРИДНЕСТРОВЬЯ”). Nu țin mine ca cineva din oficialii moldoveni (indiferent de rang și perioadă) să fi folosit vreodată un astfel de limbaj. Prin aceasta, Dodon recunoaşte în mod implicit regimul separatist drept unul legitim, ceea ce: 1) poate fi considerată drept „trădare de Patrie” și 2) încalcă jurământul depus (care-l obligă să apere integritatea teritorială a Moldovei), caracterul unitar și indivizibil al statului (art.1 alin.(1) din Legea Supremă) și art.77 alin.(2) din Constituție conform căruia Președintele este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a republicii”, a comentat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

***********


Președintele Igor Dodon l-a legitimat pe liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Șeful statului, care a avut astăzi o întrevedere de patru ore cu Krasnoselski, a afirmat că a avut o discuție foarte bună cu „președintele Transnistriei”. Este pentru prima oară când un lider de la Chișinău legitimează Transnistria ca fiind o entitate distinctă.

Totuși, în comunicatul oficial Igor Dodon este mai precaut.

„Astăzi am avut o nouă întrevedere cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, la Reședința de stat de la Condrița, fapt care subliniază caracterul unui dialog permanent. În cadrul întâlnirii am continuat discuțiile despre problemele actuale de pe agendă și am stabilit câteva subiecte de perspectivă. Așa cum am convenit inițial, încă în anul 2017, nu avem subiecte interzise pentru dialog, ceea ce, bineînțeles, contribuie la consolidarea încrederii, chiar dacă pozițiile noastre pe mai multe chestiuni se deosebesc foarte mult”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Dodon, în cadrul discuțiilor s-a discutat despre implementarea pachetului „Berlin-Plus”. „De asemenea, am făcut un schimb de opinii cu privire la problemele care au apărut în ultimele luni urmare a răspândirii virusului COVID-19. Astfel, am discutat despre anularea posturilor temporare „de carantină” din Zona de Securitate, unele acțiuni pentru asigurarea liberei circulații, precum și pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale”, a subliniat președintele, fără a preciza când, totuși, vor fi eliminate posturile respective.

Totodată, șeful statului spune că o atenție deosebită a fost acordată subiectului privind pregătirile către procesul educațional din 1 septembrie, circulația elevilor și a profesorilor. „Am ajuns la unele înțelegeri concrete privind promovarea tematicii telecomunicațiilor, cauzelor penale și problemelor bancare. Am susținut inițiativa partenerilor internaționali cu privire la deschiderea cât mai rapidă a unei linii de troleibuz Bender–Varnița, acesta fiind un nou proiect pentru susținerea liberei circulații și a consolidării încrederii”.

Cei doi au mai discutat și despre „importanța operațiunii de pacificare de pe Nistru drept garant al păcii și securității cetățenilor”.

„Am acceptat să întreprindem pași comuni pentru a nu admite agravarea situației în Zona de Securitate, care ar submina pacea și stabilitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ne-am exprimat recunoștința față de intermediarii și observatorii din formatul „5+2” pentru implicare și susținerea oferită la dezvoltarea procesului de negocieri în reglementarea transnistreană. Am subliniat în mod repetat faptul că dialogul și consolidarea încrederii nu au alternativă, acestea oferindu-ne oportunități de a discuta probleme mult mai complicate din cadrul procesului de negocieri cu privire la reglementarea transnistreană”, a conchis Igor Dodon.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md