21:42:50 18.06.2021
 
Stiri

Dodon anticipează DEMISIA Guvernului Chicu? „Dacă Guvernul nu poate să îndeplinească aceste obligații, atunci trebuie să ia o decizie. Decizia trebuie să o ia zilele următoare... Următoarea săptămână va fi foarte interesantă”

Actualitate 03.07.2020 13:27 Vizualizări1673 Autor: Ziarul National
Dodon anticipează DEMISIA Guvernului Chicu? „Dacă Guvernul nu poate să îndeplinească aceste obligații, atunci trebuie să ia o decizie. Decizia trebuie să o ia zilele următoare... Următoarea săptămână va fi foarte interesantă” Facebook


Președintele Igor Dodon este determinat să facă tot posibilul pentru a fi declanșate alegerile parlamentare anticipate, astfel încât „Parlamentul să fie curățat de bandiți”. Șeful statului anticipează o decizie importantă din partea Guvernului Chicu, după ce Parlamentul a boicotat astăzi, pentru a doua oară, asumarea de răspundere pentru patru proiecte de legi de modificare a bugetului de stat.

„Voi face tot posibilul ca să declanșez, în timpul apropiat, toate procedurile ca să ajungem la alegeri parlamentare anticipate. Acest Parlament trebuie curățat, gata, ajunge. Marea majoritate a cetățenilor asta vrea. Ideal ar fi ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc odată cu alegerile prezidențiale. Marți va avea loc ședința Curții Constituționale, care trebuie să ia o decizie în acest sens”, a declarat astăzi Dodon, în cadrul emisiunii sale de pe rețelele de socializare.

Citește și: „Nu cred că pot să mai rămân” și „Iaca nu știu”: Guvernul Chicu anunță ȘEDINȚĂ ca să-și dea astăzi demisia? Răspunsul „demn” de un consilier guvernamental

Președintele a descris ce urmează mai departe, după ce Guvernul Chicu nu a avut posibilitatea să-și asume răspunderea în fața Parlamentului.

„Atunci când în Parlament nu există majoritate parlamentară, Constituția spune că Guvernul poate să-și asume responsabilitatea față de Parlament pentru unele proiecte importante. Asta a și făcut Guvernul miercuri. E vorba de proiecte importante. Ce fac acum Maia Sandu și Andrei Năstase? În Parlament, coaliția Sandu-Candu-Plaho-Șor, să țineți minte stimați prieteni – Sandu-Candu-Plaha-Șor. Ei boicotează ședința Parlamentului, pentru ca Guvernul să nu poată prezenta aceste proiecte. Dacă Guvernul nu prezintă aceste proiecte, atunci această lege nu intră în vigoare. Cu ce scop face o poziția asta? Cu scopul de a bloca Guvernul.

Ce urmează după aceasta? Dacă Guvernul nu poate să îndeplinească aceste obligații, atunci trebuie să ia o decizie. Și decizia trebuie să o ia în zilele următoare. Vineri Guvernul va mai face o încercare în Parlament, astăzi este joi (ședința nu a avut loc nici pe 3 iulie n.r.). Dacă ședința e boicotată, iar proiectele nu intră în vigoare, atunci trebuie să ne așezăm cu colegii din Guvern, colegii din coaliția de guvernare și să luăm o decizie”, a precizat Dodon, fără a spune despre ce decizie este vorba.

Totuși, președintele anunță o săptămână fierbinte.

„În următoarele săptămâni ne așteaptă o agendă foarte interesantă... Eu vă promit că următoarea săptămână va fi foarte interesantă sub aspect de evenimente politice. Noi vom face tot posibilul să mergem pe o agendă pe care o așteaptă cetățenii R. Moldova. Ei vor să-i fugărim pe bandiți din Parlament, să dizolvăm Parlamentul și să mergem la alegeri anticipate. Eu cu agenda asta o să mă ocup”, a conchis Igor Dodon.

Ce se întâmplă dacă Guvernul R. Moldova demisionează:

Demisia

Guvernul (in corpore), dar și fiecare membru al guvernului, are dreptul să demisioneze din propria inițiativă. Demisionarea prim-ministrului conduce la demisionarea guvernului în componență deplină. Cererea de demisie a prim-ministrului și a întregii componențe a guvernului se prezintă Parlamentului, care se pronunță asupra ei. Cererile de demisie a unor membri ai Guvernului se prezintă Prim-ministrului și se aduc la cunoștința Președintelui Republicii Moldova.

Guvernul își dă demisia în cazul în care:

 1. Parlamentul și-a exprimat neîncrederea în Guvern conform art.106 și 1061 din Constituție;
 2. Prim-ministrul a demisionat sau a decedat;
 3. A fost ales un nou Parlament (la prima lui ședință).

Exprimarea votului de neîncredere Guvernului

Parlamentul, la propunerea a cel puțin o pătrime din deputați, poate exprima vot de neîncredere Guvernului.

Exprimarea neîncrederii Guvernului se hotărăște cu votul majorității deputaților.

Atribuțiile Guvernului în exercițiu (demisionar)

În cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, în cazul demisiei Primului-ministru sau în cazul alegerii unui nou Parlament, Guvernul în exercițiu (demisionar) îndeplinește numai funcțiile de administrare a treburilor publice pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.

În perioada în care este demisionar, Guvernul este limitat numai în dreptul său de asigurare a realizării politicii externe și de inițiativă legislativă în domenii ce implică elaborarea și aprobarea unor noi programe de activitate.

Principalele atribuții ale Guvernului în exercițiu (demisionar):

 1. asigură transpunerea în viață a legilor, indiferent de domeniul reglementat de acestea;
 2. exercită funcția de conducere generală și control asupra activității organelor centrale de specialitate;
 3. realizează programele de dezvoltare economică și socială a țării;
 4. asigură securitatea statului și a cetățenilor lui, îndeplinind funcții de administrare a treburilor publice;
 5. întreprinde orice activitate de conducere și gospodărire în chestiuni ce privesc întreaga societate.

În vederea realizării atribuțiilor stabilite, Guvernul:

 1. aprobă hotărîri și dispoziții în vederea executării legilor;
 2. avizează inițiativele legislative;
 3. elaborează și prezintă spre aprobare Parlamentului proiectul legii bugetului de stat, propune Parlamentului inițiative legislative pentru:
 4. realizarea obligațiilor ce rezultă din conținutul legilor și dispozițiilor finale ale acestora în limita stabilită de cadrul legislativ primar;
 5. asigurarea securității interne și externe a statului, menținerea stării de legalitate, a stabilității sociale, economice, financiare și politice și pentru evitarea efectelor fenomenelor naturale și ale factorilor imprevizibili care prezintă pericol public;
 6. poate semna acorduri internaționale, atunci cînd semnarea acestora este necesară pentru executarea legilor adoptate de Parlamentul Republicii Moldova și/sau acestea sînt necesare pentru asigurarea securității interne și externe a statului, menținerea stării de legalitate, a stabilității sociale, economice, financiare, politice și pentru evitarea efectelor fenomenelor naturale și ale factorilor imprevizibili care prezintă pericol public;
 7. emite acte cu caracter individual privind efectuarea remanierilor de cadre.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


i. potcoavă 03.07.2020 15:26

In primul rand trebuie curatata rm de tine - apoi se va vedea daca parlamentul poate fi curatat de dictatura socialista, sorista, plahotniucista...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

11.06.2021 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Plahotniuc s-a întor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md