22:16:08 22.09.2019
 
Stiri

Dodon a convocat foști președinți ai Curții Constituționale la Președinție: „Deciziile recente ale CC necesită REVIZUIRE”

Politică 12.06.2019 19:33 Vizualizări1564 Autor: Ziarul National
Dodon a convocat foști președinți ai Curții Constituționale la Președinție: „Deciziile recente ale CC necesită REVIZUIRE”

Șeful statului Igor Dodon i-a convocat astăzi la Președinție pe foștii președinți ai Curții Constituționale (CC), Victor Pușcaș și Dumitru Pulbere, dar și pe Petru Railean, fost membru al Înaltei Curți pentru a discuta ultimele decizii ale acestei instituții.

„Foștii magistrați au constatat unanim că președintele și Parlamentul nou legitim au procedat corect, în stricta conformitate cu Constituția Republicii Moldova și legislația în vigoare”, a scris Dodon pe Facebook după această întâlnire.

Cei trei foști judecători i-au spus șefului statului că „deciziile recente ale Curții Constituționale necesită o revizuire”, reieșind din trei considerente:
1) în legătură cu apariția unor circumstanțe noi;
2) pe motivul unor greșeli aritmetice (interpretări eronate legate de trei luni sau 90 de zile);
3) în legătură cu posibila schimbare a jurisprudenței Curții Constituționale, care, însă, nu a fost stipulată în actele respective.

„Potrivit foștilor magistrați, în mai multe decizii ale Curții Constituționale, adoptate din anul 2013 încoace, au fost depistate anumite devieri de la cadrul constituțional, care ar determina necesitatea revizuirii acestora. De asemenea, interlocutorii constată că Curtea Constituțională a încălcat Codul Jurisdicției Constituționale”, afirmă Dodon.

Amintim că, pe 7 iunie curent, Curtea Constituţională a emis o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul pe 8 iunie, deoarece a fost depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern.

Pe 8 iunie, însă, deputați socialiști și cei din Blocul „ACUM” au creat o majoritate parlamentară temporară, au ales-o şefa Parlamentului pe Zinaida Greceanîi, iar pe Maia Sandu prim-ministru şi a fost învestit Guvernul.

Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea parlamentară. Pe 9 iunie, Curtea a decis suspendarea temporară din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi l-a numit pe prim-ministrul Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar care a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit organizarea alegerilor anticipate pe 6 septembrie.

Deși le-a declarat ilegale, președintele Igor Dodon a anunlat aceste decrete semnate de Pavel Filip.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Realist 12.06.2019 21:28

Bai Dodon, singur ai facut postari pe Facebook ca data limita este 7 iunie. De ce te dai acum cu fundul la gard?

vasile 12.06.2019 22:56

Cine mai crede asa prostalau mincinos? Lui ii vari adevarul filmat cu cacatul cel mananca si spune ca iau trucat gura!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2019 09:15 Nicolae Negru Octavian Țîcu și idila electorală înt...

16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md