05:45:13 29.03.2020
 
Stiri

DOC // Cerere la Procuratură pentru a stabili vinovații: NU au depus cerere de revizuire și R. Moldova a fost condamnată să plătească MILIOANE de euro în dosarul „Gemenii”

Social 21.02.2020 17:31 Vizualizări1735 Autor: Ziarul National
DOC // Cerere la Procuratură pentru a stabili vinovații: NU au depus cerere de revizuire și R. Moldova a fost condamnată să plătească MILIOANE de euro în dosarul „Gemenii”


Actualul agent guvernamental al R. Moldova, Oleg Rotari, a expediat un demers la Procuratura Generală solicitând să inițieze proceduri sau să adopte hotărâri în legătură cu faptul că autoritățile responsabile nu au depus cerere de revizuire împotriva actelor judecătorești ce au încălcat drepturile fundamentale ale reclamanților în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova.

Mai exact, este vorba de dosarul „Gemenii”, R. Moldova fiind condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), pe 18 februarie curent, să le plătească proprietarilor lipsiți ilegal de bunuri despăgubiri de 1,5 milioane de euro și să le întoarcă, în decurs de trei luni, clădiri și terenuri în valoare de 2,1 milioane de euro.

CITIȚI și Un nou dosar pierdut la CtEDO: R. Moldova, obligată să achite 1,5 MILIOANE de euro în cazul „Gemenii” și să întoarcă terenurile și clădirea în valoare de 2,1 milioane de euro

În adresarea depusă la Procuratură se arată că hotărârea pe fond a fost pronunțată de CtEDO în acest caz încă pe 13 decembrie 2011, dar nu a fost depusă nicio cerere de revizuire.

„La 13 decembrie 2011, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (în continuare „Curtea”) a pronunțat hotărârea în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova (nr. 1988/06) cu privire la fondul cauzei, constatând că autoritățile naționale au încălcat dreptul reclamanților la un proces echitabil prin casarea ilegală, la 20 iulie 2005, a unei hotărâri judecătorești irevocabile în favoarea lor. De asemenea, Curtea a constatat că a avut loc și încălcarea dreptului reclamanților de proprietate prin adoptarea de decizii irevocabile, în defavoarea reclamanților, la 14 decembrie 2006 și 25 ianuarie 2007, de către Curtea Supremă de Justiție. Ea a rezervat aplicarea Articolului 41 din Convenție pentru o procedură ulterioară. Nicio cerere de revizuire în acest sens nu a fost depusă în baza prevederilor legale.

CITIȚI și VIDEO // Cele 1,5 milioane de euro, stabilite drept prejudicii de CtEDO în dosarul „Gemenii”, ar putea să fie achitate de judecătorii din cauza cărora R. Moldova a fost condamnată: Bugetul sistemului judecătoresc, TĂIAT cu 70 de milioane

La 18 februarie 2020 Curtea a pronunțat hotărârea cu privire la satisfacția echitabilă în prezenta cauză. Curtea a concluzionat, cu privire la prejudiciul material, că în urma încălcării drepturilor reclamanților, aceștia au fost lipsiți ilegal de proprietatea lor în cadrul Casei de comerț „Gemeni” SA. Deși reclamanții au solicitat despăgubiri pentru prejudiciul material în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, Guvernul a contestat aceste pretenții, iar în final Curtea a estimat valoarea acestei proprietăți la 2 120 000 de euro. Cu toate acestea, Guvernul va trebui să plătească reclamanților această sumă în decurs de trei luni, doar în cazul în care va eșua să le restituie acestora imobilele respective. Adițional, Curtea a statuat că reclamanților le-a fost provocat un prejudiciu material prin incapacitatea acestora de a beneficia în urma dării în locațiune a proprietăților lor, estimând prejudiciul în acest sens la 1 500 000 de euro”, cităm din sesizarea trimisă la Procuratură.

CITIȚI și Alexandru Tănase CRITICĂ ideea premierului Chicu de a tăia 70 de milioane de lei de la justiţie: "Pe cei care au ADOPTAT ILEGAL hotărârea de revizuire îi doare fix în cot curajoasa decizie a premierului"Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională sau...

23.03.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // La plecarea lui Petr...

20.03.2020 09:08 Ziarul National Nicolae Negru // Spălarea și stropșea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md