03:36:00 29.03.2024
Stiri

DOC // Temerile opoziției, CONFIRMATE de guvernarea lui Dodon: Datoriile private ar putea fi întoarse de către R. Moldova, în conformitate cu Acordul de împrumut semnat cu Federația Rusă. „Negocieri în stil COLONIAL”

Politică 23.04.2020 13:22 Vizualizări2658 Autor: Ziarul National
DOC // Temerile opoziției, CONFIRMATE de guvernarea lui Dodon: Datoriile private ar putea fi întoarse de către R. Moldova, în conformitate cu Acordul de împrumut semnat cu Federația Rusă. „Negocieri în stil COLONIAL” Sergiu Litvinenco // Facebook


Majoritatea parlamentară formată din socialiști și democrați a ratificat, astăzi, cu 56 de voturi și în două lecturi, Acordul de împrumut dintre guvernele Federației Ruse și Republicii Moldova.

Astfel, pe lângă creditul de 200 de milioane de euro cu o dobândă de 2% anual, statul R. Moldova își asumă și eventuale datorii ale unor companii private către băncile din Federația Rusă, dacă va exista acordul Parlamentului de la Chișinău.

Premierul Ion Chicu a confirmat, astfel, temerile opoziției potrivit cărora statul ar putea fi îndatorat enorm față de Federația Rusă pe termen lung, respectivul Acord fiind „periculos” pentru republica noastră.

„Nu există riscul ca statul să-și asume datorii private, dacă nu există acordul Parlamentului. Dacă Parlamentul va decide asemenea lucru, înseamnă că asta e voința poporului”, a spus senin premierul la tribuna Parlamentului, adăugând că acest contract de împrumut „nu comportă riscuri financiare”, „nu atentează la securitatea națională” și „este în beneficiul R. Moldova”.

Pe „acordul Parlamentului” în privința contractării unor credite private din Federația Rusă au insistat democrații. „Credem ceea ce spuneți, dle prim-ministru, dar partea moldovenească din articolul 7.2 să fie reprezentată de Parlament”, a cerut Pavel Filip.

Premierul a mai spus că Acordul de împrumut cu Federația Rusă ar exclude obligarea R. Moldova să plătească datoriile pentru gaze ale Transnistriei sau anumite mărfuri: „Este vorba doar de bani (împrumutați din Rusia, inclusiv de entități private din R. Moldova - n.r.)”.

Ion Chicu a mai spus că dobânda de 2% pentru care se angajează R. Moldova este „o condiție foarte bună” pe timp de pandemie, când nu prea există doritori de a împrumuta, însă deficitul bugetar a crescut în acest an la 16,2 miliarde de lei.

Deputații din opoziție au mai întrebat pentru ce va fi cheltuit împrumutul rusesc - pentru a acoperi deficitul bugetar sau pentru proiecte de infrastructură la care ar fi deja conectate companiile rusești ale căror interese sunt „apărate” în același Acord de credit.

„Banii vor fi cheltuiți pentru finanțarea necesităților bugetului R. Moldova care înseamnă și salarii, și investiții”, a răspuns Chicu.

CITIȚI și Socialiștii și democrații NU vor să afle verdictul CC asupra Acordului de împrumut cu Federația Rusă: Solicitările opoziției de a amâna dezbaterile la acest subiect, RESPINSE

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a subliniat că acest credit este mai scump decât împrumutul de la FMI, iar banii nu vor fi cheltuiți pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus, „pentru asta sunt partenerii europeni”, ci se vor întoarce în Federația Rusă prin companiile rusești care vor construi drumuri și Aeroportul de la Mărculești „care îi trebuie lui Dodon”.

Popșoi a mai spus că nu crede în promisiunile guvernării potrivit cărora datoria pentru gaze a Transnistriei către „Gazprom” nu ar cădea sub incidența acestui document, amintind despre „filtrele” guvernărilor anterioare care au permis jaful miliardului și privatizarea Aeroportului.

Deputatul Andrian Candu a ținut să precizeze că niciun acord de împrumut semnat de R. Moldova nu are asemenea prevederi, inclusiv care exclud posibilitatea de a merge, în caz de litigiu, într-un arbitraj internațional. Candu a cerut să fie anunțate numele celor care au negociat acest Acord de împrumut și afirmă că nu a primit niciun răspuns.

Un alt vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a acuzat majoritatea parlamentară că „duce R. Moldova spre hău”, întrucât acest acord are scopul de a „cupla R. Moldova la interese mafiote străine”.

Slusari acuză că negocierile asupra acestui acord au fost „în stil colonial” și a întrebat de ce atâta grabă, odată ce în conturile R. Moldova au intrat patru miliarde de lei de la FMI, care ne „ajung pentru o lună-două”, iar acest document poate fi renegociat cu Moscova.

„Știți care sunt astăzi problemele în Rusia. Să presupunem că „Gazprom” cere peste două luni datoria de 6,8 miliarde de dolari de la „MoldovaGaz” (datoria Transnistriei- n.r.). De unde bani? O să zică: luați de la „Gazprombank” și o să vină la Dmitri Gheorghevici (Diacov- n.r.) aici. Și R. Moldova o să intre în faliment”, a exemplificat Slusari.

Iar deputatul Octavian Țîcu a acuzat democrații că au devenit o „unealtă a intereselor ruse în R. Moldova” și pun umărul la transformarea cetățenilor R. Moldova „în sclavi financiari” ai Moscovei.

Dumitru Diacov a recunoscut, la rândul lui, că Acordul „conține niște chițibușuri, poate din grabă sau lipsă de experiență”, dar nu vede o problemă pentru a fi aprobat, acuzând deputații din opoziție de „sabotaj”.

Potrivit prevederilor Acordului, suma de 200 de milioane de euro va fi debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 de milioane de euro. Prima tranșă va putea fi accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Acordului, iar a doua - nu mai târziu de 31 octombrie curent. Împrumutul trebuie întors în decurs de zece ani, cu posibilitatea de rambursare înainte de termen. Plata dobânzii va fi semianuală pentru fiecare tranșă.

Menționăm că democrații și socialiștii nu au acceptat vot nominal pentru ratificarea Acordului de împrumut din Federația Rusă, așa cum a propus Andrian Candu.

„Rușine!”, a scandat opoziția după votul guvernării.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md