DOC // Cine și ce CADOURI i-a oferit Maiei Sandu cât a fost PRIM-MINISTRU? Unde sunt „atențiile” oferite ex-premierului
Lidera PAS, Maia Sandu, a primit cel puțin 14 cadouri cât a ocupat funcția de prim-ministru, conform Registrului de evidență a cadourilor al Cancelariei de Stat. Acestea au fost oferite de ambasadori, de oficiali ai României, ai Ucrainei, SUA sau Consiliului Europei etc. Toate cadourile au fost returnate de Maia Sandu, chiar dacă acestea puteau fi acceptate și transmise spre păstrare Cancelariei de Stat.
Potrivit Registrului de evidență a cadourilor al Cancelariei de Stat, fostul prim-ministru Pavel Filip a primit în dar Moneda Guvernul României din partea vicepremierului român pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall, în valoare estimativă de 400 de lei. Moneda a fost transmisă spre păstrare Cancelariei de Stat, informează curentul.md.
De asemenea, Pavel Filip a primit un album cu planșe „Mari Români de pretutindeni”, pix „Faber – Castell” și cană, în valoare estimativă totală de 850 de lei din partea Ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Elena Intotero. Cadourile, la fel, au fost transmise spre păstrare Cancelariei de Stat.
Filip a mai primit în dar o pânză cu caractere chineze din partea vicepreședintelui Asociației China – Europa pentru Cooperare Tehnico – Economică, în valoare estimativă de 300 de lei. Și acest cadou a fost transmis spre păstrare Cancelariei de Stat.
Cele mai multe cadouri în 2019 au fost primite de Maia Sandu și echipa ei. Astfel, Maia Sandu a primit telefon „Huawei” și o broderie înrămată din partea Ambasadei Chinei, în valoare estimativă totală de 1 980 de lei, doar că darul a fost restituit beneficiarului.
Maia Sandu a primit și o basma, set de două pixuri „Waldmann”, emblemele MAI al României în ramă (1 400 de lei) din partea unor oficiali ai României; bibelou de sticlă „Parlamentul European” (500 de lei) din partea Parlamentului European; o carte „Europa” (300 de lei) din partea Consiliului Europei; o farfurie decorativă, colier imitație, înrămat, carte „На шляху до НАТО” (800 de lei) din partea unor oficiali ai Ucrainei; șcătuică și mini-fructieră din sticlă (500 de lei) din partea unor oficiali din Germania; cartea „Basarabia decapitată” (190 de lei) din partea Valentinei Sturza; broșă, cupa Jefferson și monedă „USAID” (800 de lei) din partea unor oficiali ai SUA; pix „Poenari”, tabloul „Timișoara”, carte „Arhitectura istorică din Timișoara”, carte „Între Cruce și Bisturiu”, marionetă din lemn (1 600 de lei) din partea Universității de Vest Timișoara; carte „Pictură” (440 de lei) din partea artistului plastic Andrei Mudrea; pix „Poenari” (800 de lei) din partea ministrului Afacerilor Externe al României; ceai în cutie de lemn (500 de lei) din partea Consulului Onorific al R. Moldova în India; cartea „Artă contemporană din Moldova” (500 de lei) din partea artistului plastic Andrei Mudrea; elefant din lemn sculptat (400 de lei) din partea fostei ministre a Agriculturii, Georgeta Mincu.
Maia Sandu a restituit toate cadourile celor care i le-au făcut.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”