04:11:37 31.05.2023
Stiri

DOC // Cerere de RECUZARE a judecătorului constituțional Vladimir Țurcan, după ce i-a raportat lui Dodon cine și cum a votat la CC pe marginea suspendării legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

Politică 13.04.2020 10:43 Vizualizări3957 Autor: Ziarul National
DOC // Cerere de RECUZARE a judecătorului constituțional Vladimir Țurcan, după ce i-a raportat lui Dodon cine și cum a votat la CC pe marginea suspendării legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea Sputnik


Curtea Constituțională (CC) se va expune astăzi, la amiază, vizavi de constituționalitatea mai multor prevederi ale legii pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea la începutul lunii aprilie curent, iar acest lucru s-ar putea întâmpla fără participarea președintelui Înaltei Curți, fostul socialist Vladimir Țurcan.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a formulat o cerere de recuzare a judecătorului Vladimir Țurcan de la participarea în cadrul acestui dosar pe care vrea s-o depună la începutul ședinței, dacă Vladimir Țurcan nu se va autorecuza.

Cererea lui Litvinenco este motivată de faptul că, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” din 10 aprilie, Igor Dodon a declarat că Vladimir Țurcan, în cadrul discuției telefonice pe care cei doi au avut-o, ar fi venit cu argumente că legea respectivă trebuie să rămână în vigoare și i-a raportat cum au votat colegii săi judecători de la CC.

CITIȚI și IMIXTIUNE? Președintele Curții Constituționale i-a dat EXPLICAȚII lui Dodon despre ce s-a întâmplat ieri. „O soluție e ca CC să lase legile în vigoare sau opoziția să RETRAGĂ sesizările”

„Conform legii, judecătorul Curţii Constituţionale nu poate participa la examinarea cauzei şi urmează să fie recuzat, dacă şi-a expus în public părerea despre constituţionalitatea actului contestat. Chiar dacă, în acest caz, nu însuși Vladimir Țurcan și-a expus în public opinia precum că legea este constituțională, prin faptul că Vladimir Țurcan i-a spus această opinie lui Igor Dodon, iar acesta din urmă, la rândul său, a făcut-o publică, rezultă că este întrunită condiția care are drept consecință obligativitatea recuzării judecătorului”, a explicat deputatul PAS.

„Eu recunosc că ieri (pe 9 aprilie - n.r.) i-am sunat domnului Vladimir Țurcan să-l întreb ce s-a întâmplat. Înțeleg că patru membri ai CC au votat pentru suspendarea asumării de răspundere. Domnul Țurcan a votat împotrivă și are o opinie separată. El crede că legile trebuie să intre în vigoare. Curtea ar putea să suspende câteva articole, dar nu legile în întregime”, a afirmat Dodon săptămâna trecută.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md