10:55:33 19.05.2022
Stiri

DOC // Avocații din R. Moldova au intrat în GREVĂ japoneză și pun ULTIMATUM Parlamentului: „În cazul în care „amendamentul Stamate” nu este RETRAS, atunci vom declara grevă generală, cu sistarea totală a activității de avocat”

Actualitate 18.01.2022 10:59 Vizualizări1477 Autor: Ziarul National
DOC // Avocații din R. Moldova au intrat în GREVĂ japoneză și pun ULTIMATUM Parlamentului: „În cazul în care „amendamentul Stamate” nu este RETRAS, atunci vom declara grevă generală, cu sistarea totală a activității de avocat”


Uniunea Avocaților din R. Moldova solicită Parlamentului R. Moldova să respingă amendamentul depus de președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Olesea Stamate, prin care apărătorii vor fi lipsiți de imunitatea pe care o au. În acest sens, avocații din R. Moldova au declanșat grevă japoneză pentru perioada 18 - 19 ianuarie curent.

CITIȚI și Ștefan Gligor, REVOLTAT de ULTIMA inițiativă a Olesei Stamate: „Am impresia că PAS și-a propus să întoarcă întreaga societate împotriva sa. Îmi dau seama de la cine vine „inițiativa”. TREZIȚI-VĂ”

Astfel, avocații vor purta în instanțe, astăzi și mâine, o banderolă albă pe brațul stâng.

„În cazul în care Parlamentul R. Moldova nu va admite solicitarea noastră de a retrage amendamentul Olesei Stamate, atunci vom declanșa greva generală pentru perioada 20 - 24 ianuarie curent, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților în cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat”, se arată în hotărârea Uniunii Avocaților din R. Moldova.

CITIȚI și Justificările Olesei Stamate, după ce mai mulți politicieni au CONTESTAT modificările propuse la Legea AVOCATURII. Aceasta susține că ar corecta o modificare propusă „pe sub masă” de Marina Tauber, care oferă o „imunitate disproporționată” avocaților

De menționat că Olesea Stamate propune abrogarea aliniatului II din art. 52 în care se arată că „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”.

Stamate susține că această modificare a legislației a fost adoptată „mai pe sub masă” și de aceea trebuie abrogată. „(Ne)surprinzător, această modificare propusă de Marina Tauber instituia o imunitate disproporționată avocaților, astfel încât art. 52 alin. (2) din Legea avocaturii la moment sună în felul următor: Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante. Dorim să avem un mecanism eficient și echilibrat pentru toți actorii din justiție, iar un asemenea mecanism nu presupune să construim ziduri de protecție împotriva abuzurilor, ci soluționarea lor”, a explicat luni deputata Olesea Stamate.

Citește și: Avocații, cu imunitate ca deputații. Ministrul Justiției: „Autorul amendamentului este Marina Tauber. În alte țări nu există astfel de prevederi”

La rândul său, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, consideră că, după amendarea legislației la inițiativa deputatei Partidului „Șor”, Marina Tauber, avocații au fost egalați cu deputații în ceea ce privește imunitatea acestora. Anume din acest motiv guvernarea intenționează să anuleze prevederea din Legea cu privire la avocatură, potrivit căreia „avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, cu excepţia infracţiunii flagrante”, fapt ce a stârnit nemulțumiri în societate.

Totuși, după valul de nemulțumiri ale avocaților și unor reprezentanți ai societății civile, Litvinenco a propus și o „formulă de compromis” – „păstrarea imunității, însă ea să nu se aplice în cazul bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de corupție și a celor flagrante”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md