13:21:46 26.06.2022
Stiri

20 de avocați au fost cercetați penal. Majoritatea sunt foști polițiști și procurori

Social 22.04.2014 12:02 Vizualizări1636 Autor: Stela Mihailovici
20 de avocați au fost cercetați penal. Majoritatea sunt foști polițiști și procurori ziarulunirea.ro


În ultimii doi ani, 20 de avocați din Republica Moldova au fost cercetați penal, în mare parte pentru acte de corupție. Totalizarea a fost făcută de președintele Uniunii Avocaților Gheorghe Amihalachioaie, în raportul de activitate pentru anul 2013.

În anul 2012 au fost traşi la răspundere penală 8 avocaţi, anul trecut numărul acestora a crescut până la 12, iar în primele trei luni ale anului curent - 6 avocaţi au deja calitatea de învinuit în dosare penale.

„Nu vreau să obijduiesc pe nimeni, însă după discutarea fiecărui caz în parte de tragere la răspundere penală, împreună cu alţi colegi, după studierea circumstanţelor cauzei concrete, dar şi a persoanei care a săvârşit infracţiunea respectivă, se profilează o statistică care arată clar că, în majoritatea cazurilor, persoana trasă la răspundere penală a activat anterior în organele MAI şi ale Procuraturii”, susține Amihalachioaie.

Acesta s-a arătat indignat de faptul că unii avocaţi care au fost cercetați penal s-au ales doar cu amenzi și continuă să activeze în sistem „fiind exemplu demn de repetat pentru alţi avocaţi”.

„Comisia pentru Etică şi Disciplină nu are posibilitatea să-l tragă la răspundere disciplinară pe un asemenea avocat, fiindcă acesta nu a fost condamnat penal şi nu poate fi supus răspunderii disciplinare de două ori pentru aceeaşi faptă. În asemenea circumstanţe, Uniunea Avocaţilor este în imposibilitate de a lua măsuri cu avocaţii ce comit încălcări grave ale deontologiei profesionale”, mai spune președintele Uniunii Avocaților.

Pentru a schimba situația, mai mulți avocați au propus modificarea Legii cu privire la avocatură. În curând, ar putea fi înaintată o iniţiativă legislativă în acest sens.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

20.06.2022 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine e mai mare patriot

17.06.2022 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi într-o barcă, al...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md