14:38:01 26.06.2022
Stiri

Avocații din R. Moldova intră în GREVĂ GENERALĂ: Apărătorii au solicitat AMÂNAREA tuturor ședințelor de judecată, până când guvernarea nu renunță la „amendamentul Stamate”

Actualitate 19.01.2022 21:21 Vizualizări1478 Autor: Ziarul National
Avocații din R. Moldova intră în GREVĂ GENERALĂ: Apărătorii au solicitat AMÂNAREA tuturor ședințelor de judecată, până când guvernarea nu renunță la „amendamentul Stamate”


Avocații din R. Moldova intră în grevă generală începând cu ziua de joi, 20 ianuarie, în semn protest față de un amendament la Legea cu privire la avocatură depus de președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Olesea Stamate, prin care apărătorii vor fi lipsiți de imunitatea pe care o au. Decizia a fost luată acum în această seară de către Uniunea Avocaților din R. Moldova.

Potrivit deciziei, greva generală a fost declarată pentru perioada 20 – 24 ianuarie curent. Astfel, avocații vor cere amânarea tuturor ședințelor de judecată și nu vor participa la acțiunile de urmărire penală.

CITIȚI și Ștefan Gligor, REVOLTAT de ULTIMA inițiativă a Olesei Stamate: „Am impresia că PAS și-a propus să întoarcă întreaga societate împotriva sa. Îmi dau seama de la cine vine „inițiativa”. TREZIȚI-VĂ”

„Uniunea Avocaților a propus Parlamentului completarea proiectului primit astăzi de la Comisia juridica a Parlamentului cu textul: ,,percheziția la sediile profesionale ale avocatului, în alte cazuri decât infracțiunile flagrante, se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților. Admiterea de către plenul Parlamentului a propunerii Consiliului constituie temei de încetare a grevei”, a menționat avocatul Vladislav Gribincea.

CITIȚI și Justificările Olesei Stamate, după ce mai mulți politicieni au CONTESTAT modificările propuse la Legea AVOCATURII. Aceasta susține că ar corecta o modificare propusă „pe sub masă” de Marina Tauber, care oferă o „imunitate disproporționată” avocaților

Uniunea Avocaților din R. Moldova solicită Parlamentului R. Moldova să respingă amendamentul depus de președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Olesea Stamate, prin care apărătorii vor fi lipsiți de imunitatea pe care o au. În acest sens, avocații din R. Moldova au declanșat grevă japoneză în perioada 18 - 19 ianuarie curent.

Citește și: Avocații, cu imunitate ca deputații. Ministrul Justiției: „Autorul amendamentului este Marina Tauber. În alte țări nu există astfel de prevederi”

De menționat că Olesea Stamate propune abrogarea aliniatului II din art. 52 în care se arată că „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”.

Citește și: DOC // Avocații din R. Moldova au intrat în GREVĂ japoneză și pun ULTIMATUM Parlamentului: „În cazul în care „amendamentul Stamate” nu este RETRAS, atunci vom declara grevă generală, cu sistarea totală a activității de avocat”

Stamate susține că această modificare a legislației a fost adoptată „mai pe sub masă” și de aceea trebuie abrogată. „(Ne)surprinzător, această modificare propusă de Marina Tauber instituia o imunitate disproporționată avocaților, astfel încât art. 52 alin. (2) din Legea avocaturii la moment sună în felul următor: Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante. Dorim să avem un mecanism eficient și echilibrat pentru toți actorii din justiție, iar un asemenea mecanism nu presupune să construim ziduri de protecție împotriva abuzurilor, ci soluționarea lor”, a explicat luni deputata Olesea Stamate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

20.06.2022 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine e mai mare patriot

17.06.2022 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi într-o barcă, al...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md