02:31:07 31.05.2023
Stiri

Zeci de avocați din R. Moldova nu mai pot activa. Iată care sunt motivele

Social 23.04.2014 13:07 Vizualizări4063 Autor: Stela Mihailovici
Zeci de avocați din R. Moldova nu mai pot activa. Iată care sunt motivele paginademedia.ro


Mai mulți avocați din Republica Moldova nu vor putea activa în anul curent, deoarece nu au fost incluși în lista întocmită de Consiliul Uniunii Avocaților care se publică anual în Monitorul Oficial.

Avocații respectivi au rămas în afara listei pentru că nu și-au plătit cotizațiile de membru al Uniunii Avocaților. Taxa este 100 de lei pe lună, sau 1 200 de lei pe an. „Consiliul a acceptat reţinerea de a publica lista în Monitorul Oficial până la 25 decembrie, după cum este stipulat în Legea cu privire la avocatură, creând astfel condiţii favorabile avocaţilor să achite cotizațiile de membru până la sfârşinul anului, însă şi atunci o bună parte dintre avocaţi nu-şi onorează această obligaţiune şi apoi, când apare lista, vin cu diferite pretenţii, propuneri, explicaţii ale diferitelor situaţii sau prezintă dovada de plată cu întârziere a cotizațiilor”, explică președintele Uniunii Avocaților, Gheorghe Amihalachioaie, în raportul de activitate pentru anul 2013.

Există și cazuri când avocații au plătit la timp cotizaţiile, dar contabilitatea nu poate stabili numele persoanelor care au introdus banii, fiindcă nu este indicat în documentul bancar numele avocatului, iar în unele cazuri lipseşte chiar destinaţia plăţii.

Amihalachioaie mai spune că unii avocați şi-au suspendat activitatea la cerere personală, alții au renunţat la meserie din cauza problemelor de sănătate sau le-a fost retrasă licența de către Comisia de Etică şi Disciplină pentru condamnare, sancţiune disciplinară sau neachitare a cotizaţiilor de membru al Uniunii Avocaţilor mai mult de şase luni.

Precizăm că lista avocaților a fost publicată în Monitorul Oficial pe 21 martie, fiind incluși 1 530 de avocaţi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md