16:24:27 29.03.2024
Stiri

Avocații, cu imunitate ca deputații. Ministrul Justiției: „Autorul amendamentului este Marina Tauber. În alte țări nu există astfel de prevederi”

Actualitate 18.01.2022 09:57 Vizualizări2629 Autor: Ziarul National
Avocații, cu imunitate ca deputații. Ministrul Justiției: „Autorul amendamentului este Marina Tauber. În alte țări nu există astfel de prevederi”
Poză simbol


După amendarea legislației la inițiativa deputatei Partidului „Șor”, Marina Tauber, avocații au fost egalați cu deputații în ceea ce privește imunitatea acestora.

Actuala guvernare intenționează să anuleze prevederea din Legea cu privire la avocatură, potrivit căreia „avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, cu excepţia infracţiunii flagrante”, fapt ce a stârnit nemulțumiri în societate.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, precizează că această normă nu ar fi oricum aplicabilă, întrucât, potrivit Codului de procedură penală și practicii de aplicare a legilor de către instanțele noastre, „normele juridice cu caracter procesual din alte legi pot fi aplicate numai cu condiţia includerii lor în Codul de procedură penală”.

CITIȚI și Ștefan Gligor, REVOLTAT de ULTIMA inițiativă a Olesei Stamate: „Am impresia că PAS și-a propus să întoarcă întreaga societate împotriva sa. Îmi dau seama de la cine vine „inițiativa”. TREZIȚI-VĂ”

„Am făcut o analiză preliminară cum a evoluat instituția imunității în cazul avocaților. Din câte am văzut, nicio lege care a reglementat avocatura până în prezent – Legea nr. 526-X din 21 noiembrie 1980, Legea nr. 395-XIV din 13 mai 1999, Legea nr. 1260/2002 până la modificarea operată prin Legea nr.67/2021 – nu a prevăzut o imunitate absolută de genul celei existente pe moment. Nici în alte țări nu există astfel de prevederi”, a remarcat Litvinenco.

Potrivit ministrului, de o astfel de imunitate beneficiază în prezent deputații.

„Parlamentul a inițiat modificarea normei respective – proiectul de lege nr. 319 din 2 noiembrie 2021. Acesta a obținut avizul Curții Constituționale și urmează a fi supusă votului în timpul apropiat, începând cu luna mai a acestui an. Nici judecătorii și nici procurorii nu beneficiază de astfel de privilegii. Sigur că putem mult să filozofăm cu privire la rolul instituției imunității într-o tranziție cum este Republica Moldova. Sunt multe argumente pro, sunt multe argumente contra. Dar nu este cazul acum. Din punctul meu de vedere, nu este oportun ca imunitatea absolută să fie păstrată. Inclusiv prin raportare la principiul constituțional de egalitate în fața legii”, a scris ministrul Justiției pe Facebook.

CITIȚI și Justificările Olesei Stamate, după ce mai mulți politicieni au CONTESTAT modificările propuse la Legea AVOCATURII. Aceasta susține că ar corecta o modificare propusă „pe sub masă” de Marina Tauber, care oferă o „imunitate disproporționată” avocaților

Litvinenco a propus și o „formulă de compromis” în acest caz – „păstrarea imunității, însă ea să nu se aplice în cazul bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de corupție și a celor flagrante”.

„De ce imunitatea nu trebuie să se aplice pentru infracțiunile de corupție? Probabil e clar pentru toți și nu e nevoie de detalieri suplimentare”, a conchis ministrul Litvinenco.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md