00:58:17 25.10.2021
Stiri

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului a fost DEMIS: „Regret că Ministerul Agriculturii a fost atras, manipulat orbește și folosit în acest atac asupra mea. Voi contesta în instanță toate aceste decizii”

Actualitate 27.09.2021 18:30 Vizualizări9649 Autor: Ziarul National
Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului a fost DEMIS: „Regret că Ministerul Agriculturii a fost atras, manipulat orbește și folosit în acest atac asupra mea. Voi contesta în instanță toate aceste decizii”


Cristina Frolov a fost demisă din funcția de director al Oficiului Național al Viei și Vinului după ce, pe data de 16 septembrie, ministrul Agriculturii Viorel Gherciu a semnat ordinul prin care constată nulitatea unui ordin al predecesorului său (din 20 noiembrie 2020). Este vorba despre ordinul prin care Frolov a fost numită la șefia ONVV, o instituție publică pentru susținerea industriei viti-vinicole, scrie Mold-Street, care face referire și la un război din interiorul organizației.

Pe 16 septembrie, ministrul Agriculturii Viorel Gherciu a semnat ordinul prin care constată nulitatea unui ordin al predecesorului său (nr. 698p din 20 noiembrie 2020), prin care Frolov a fost numită la șefia ONVV, o instituție publică pentru susținerea industriei viti-vinicole.

Demisie programată

Noul ministru a anulat totodată şi procesele verbale din 12 noiembrie şi 17 noiembrie 2020 ale Comisiei de evaluare a candidaţilor la funcţia de director al ONVV, în partea admiterii la interviu şi declarării Cristinei Frolov învingătoare a concursului pentru această funcţie.

Frolov a fost, de asemenea, preavizată în privința încetării raporturilor de muncă, după expirarea termenului de o lună de la comunicarea ordinului din 16 septembrie.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii afirmă că nu este vorba de demiterea directorului, însă copia ordinului care se află la dispoziția Mold-Street nu lasă loc de interpretări.

Potrivit ordinului semnat, „studiile de masterat şi, respectiv, deţinerea diplomei de masterat reprezintă o condiţie obligatorie pentru ocuparea funcţiei de director al ONVV”.

De notat că lista documentelor este indicată în punctul 25 al Regulamentului cu privire organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director al ONVV. În consecinţă, Ministerul constată că Cristina Frolov a fost admisă cu încălcări ale cerinţelor la concurs.

Actuala şefă a ONVV afirmă că nu au existat încălcări şi, la moment, își desfășoară studiile de masterat, iar decizia Comisiei de concurs de selectare a ei a fost luată transparent.

„În primul rând, vreau să spun că la modul general eu regret că din cauza unor zvonuri și minciuni promovate intens de către un grup de interese din domeniu, s-a ajuns la această situație. În calitate de om responsabil și dedicat domeniului viei și vinului, în calitate de manager de nouă generație, vreau să-i anunț pe toți că toate amenințările, atacurile, speculațiile și manipulările realizate inclusiv din partea instituțiilor statului responsabile de domeniu, nu fac decât să mă ambiționeze și mai tare. Din prima zi de la numirea în funcție, am lansat procesul de reformare și dezvoltare a ONVV ca o instituție modernă, transparentă și inclusivă, pentru că anterior doar câteva companii beneficiau și chiar profitau de suport. Mai mult, am inițiat câteva anchete și investigații interne în cadrul ONVV pentru că nivelul de favorizare a unora și limitarea altor producători a ajuns la nivelul ilegalităților. Aceste rapoarte le-am transmis organelor de urmărire penală.

Toate aceste acțiuni au condus spre asumarea de către precedentul director ONVV a rolului de coordonator al demiterii mele care, acționând într-un mod descalificant și chiar ilegal în anumite cazuri, a fost susținut anume de acest grup de interese. Regret că Ministerul a fost atras, manipulat orbește și folosit în acest atac asupra mea, încercând să atenteze la demnitatea și integritatea mea profesională. Eu înțeleg că unora le este frică de modernizare și transparență și că le era mai simplu să manipuleze instituția și Consiliul așa cum le era pe plac, dar acea perioadă s-a terminat. Voi contesta în instanță toate aceste decizii, pentru că nedreptatea are picioare scurte”, a declarat Cristina Frolov pentru bani.md.

Conflicte de interese la ONVV

Demiterea Cristinei Frolov a fost pregătită temeinic, dar şi grăbită de anumite evenimente, inclusiv de expirarea, pe 20 septembrie 2021, a mandatului membrilor Consiliului de coordonare a ONVV.

În august, o parte din vinificatori au expediat o plângere colectivă Ministerului Agriculturii, Guvernului, Administrației Președintelui, Parlamentului împotriva directorului ONVV.

Despre aceasta s-a aflat săptămâna trecută, după semnarea ordinului Ministrului Agriculturii. Semnatarii, managerii a circa 40 de companii vinicole moldovenești, își exprimă nemulțumirea față de activitatea Cristinei Frolov și solicită autorităților s-o demită urgent.

Semnatarii plângerii o învinuiesc pe Frolov de „situația catastrofală” a ONVV și subminarea dezvoltării sectorului viti-vinicol, care încă nu și-a revenit din criza generată de embargoul rusesc din 2013. Ei o mai acuză de activitate în conflict de interese din postul de director al Oficiului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md