15:46:36 02.05.2024
Stiri

Deținuții minori au cântat și au spus poezii ca să-și mai reducă din pedeapsă

Social 26.07.2013 18:16 Vizualizări2916 Autor: Ziarul National
Deținuții minori au cântat și au spus poezii ca să-și mai reducă din pedeapsă


Deținuții minori din R. Moldova și Ucraina au evoluat, astăzi, pe scena Teatrului „Luceafărul” din capitală în cadrul Festivalului internațional de creație artistică „Cervona Kalina”, ajuns la cea de-a XXII-a ediție.

Tinerii au demonstrat adevărate calități artistice, prezentând poezii, scenete, dansuri și cântece din cultura mai multor țări. Alături de ei au fost nu doar administrațiile penitenciarilor, oficiali, oaspeți de peste hotare, dar și rudele acestora.

Tinerii deținuți din Penitenciarul nr. 10 din Goian au repetat timp de-o lună pentru acest festival. Programul l-au ales împreună cu administrația penitenciarului, dar s-au implicat și deținuți din alte pușcării. Unii dintre ei au recitat poezii, alții au dovedit că sunt descendenții lui Caragiale, iar sub ritmul hitului coreean „Gangnam Style” au dansat atât reprezentanții Ministerului Justiției din R. Moldova, cât și oaspeții din Norvegia, România și Ucraina.

Cel mai așteptat moment pentru Vadim, un tânăr condamnat la opt ani pentru omor, a fost revederea cu familia, iar prestația pe care a avut-o pe scenă în mai multe scenete a fost înalt apreciată de către părinții acestuia. Deținutul povestește că dorește să iasă cât mai curând la libertate, dar recunoaște că nu este pregătit pentru viața „de dincolo”.

„Am omorât din greșeală. Aveam doar 14 ani. Când mi-au dat opt ani de închisoare, am înțeles că viața mea s-a stins pentru o perioadă și că trebuie să plătesc pentru ceea ce am făcut. Vreo trei ani nu m-am implicat în astfel de activități, mă gândeam că nu au niciun sens, dar mi-am dat seama că, de fapt, funcția mea de „bos” nu avea niciun sens și am decis să particip astăzi și eu ca să contribui mai repede la eliberarea mea”, spune emoționat tânărul care mărturisește că a părăsit funcția de „șef” peste  ceilalți deținuți.

Părinții lui Vadim sunt bucuroși că, prin intermediul acestui festival, au posibilitatea să-și revadă fiul.

„Sunt binevenite astfel de activități culturale, pentru că asta înseamnă o ocupație bună pentru ei. E bine că i-au implicat, pentru că în fond ce fac ei acolo? Sper să mai participe pe viitor în mai multe concerte și să revină pe calea cea bună. Totodată, e un prilej să se corecteze și să înțeleagă că viața e dată să o trăiești sănătos”, spune tatăl lui Vadim.

Dacă pentru unii deținuți acest festival a fost o posibilitate să-și etaleze talentul în fața părinților și să le transmită prin intermediul cântecelor și poeziilor că ei sunt gata să-și îndrepte greșelile, pentru alții a fost unul mai trist.

Mihai a avut rolul unui extraterestru care ajunge în R. Moldova ca să facă cunoștință cu tradițiile și cultura țării, însă în adâncul sufletului ar fi vrut să facă cunoștință cu tata și să fie în sală mama.

„Mama mea e la Rusca (penitenciarul pentru femei din raionul Hâncești – n.r.). Mai am de stat încă nouă ani. E greu când ești orfan și nu vine nimeni să te vadă. Îmi pare rău că am omorât. S-a întâmplat și sub influența alcoolului”, povestește tânărul cu lacrimi în ochi.

Pe parcursul concertului au mai evoluat și micii dansatori și cântăreți de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din satul Ciorescu, suburbie a capitalei, dar și interpreta deținută din Penitenciarul nr. 13, Olga.

Potrivit ei, deținuții sunt aceiași oameni ca și cei din libertate, iar societatea ar trebui să-și schimbe atitudinea față de condamnați, pentru că ei deja plătesc pentru păcatele săvârșite.

La eveniment au participat viceministrul Justiției Vladimir Grosu, conducerea Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), reprezentanți ai Ambasadei Ucrainei în R. Moldova, participanți din coloniile de minori din Ucraina, cât și oaspeți din Norvegia și România.

Șefa penitenciarului de la Goian, Liuba Jignea, a muncit alături de minori la repetiții și a avut mari emoții pentru tinerii care au evoluat pe scenă.

„Pregătirea pentru un astfel de eveniment îi face să fie mai buni și să socializeze între ei. Prin aceste concerte încercăm să-i familiarizăm mai mult cu libertatea și să-i întoarcem cât mai buni în societate. Următorul concert îl pregătim pentru 1 septembrie”, a declarat Jignea.

Tinerii care au participat la festival s-au ales cu cadouri – rechizite și echipamente sportive, iar după încheierea concertului au putut să-și îmbrățișeze și să discute cu rudele.

Festivalul „Cervona Kalina” este un eveniment bilateral organizat anual de către autoritățile penitenciare din R. Moldova și Ucraina, având drept scop dezvoltarea abilităților artistice ale tinerilor din detenție și, prin urmare, resocializarea acestora prin intermediul creației artistice. Ediția din anul acesta a avut genericul „Arta salvează lumea”, iar la 3 august 2013 colaboratorii sistemului penitenciar din R. Moldova vor transmite tradiționala ștafetă la colonia de corecție pentru minori din or. Dubno, regiunea Rovno din Ucraina, care va fi responsabilă de organizarea evenimentului la anul viitor. Polina Cupcea 

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md