08:53:59 29.03.2024
Stiri

DECLARAȚIE // „Suma DELAPIDATĂ din bănci este mult mai mare decât 600 de milioane de dolari”

Anticorupție 15.04.2017 11:00 Vizualizări6714 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Suma DELAPIDATĂ din bănci este mult mai mare decât 600 de milioane de dolari”


Expertul economic și fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, este convins că suma delapidată din băncile moldovenești este mult mai mare decât se arată în nota celor de la compania Kroll sau așa cum afirmă Ilan Șor.

Potrivit lui Ioniță, suma de 600 de milioane de dolari ar fi fost delapidată doar de un grup de companii. „Kroll investighează un singur grup de companii, care a participat atât la delapidarea banilor prin credite frauduloase, cât și la frauda financiară din 2014. Pe seama acestui grup sunt 600 de milioane de dolari”, este convins acesta.

De asemenea, fostul deputat spune că, în afara acestui grup, au mai existat încă cel puțin cinci grupuri de companii care au luat credite frauduloase până în 2014.

„În acest sens, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție a deschis mai multe cauze penale. Este extrem de important ca CNA și Procuratura Anticorupție să vină cu o notă publică, similară cu cea a Kroll, unde să ne spună: câte grupări au existat, câte companii sunt investigate, câte persoane sunt bănuite, reținute, care este suma de bani urmărită în prezent de autoritățile noastre”.

În același context, Veaceslav Ioniță a subliniat că această informație ne-ar permite cu mai multă exactitate să cunoaștem care este mărimea fraudei bancare. „Din nefericire, această sumă este mult mai mare de 600 de milioane de dolari și cel mai probabil se apropie de suma cunoscută deja de toți – un miliard de dolari”, a conchis expertul.

Compania Kroll, care investighează furtul miliardului din R. Moldova, a informat Banca Națională a Moldovei că au fost implicate 75 de companii din R. Moldova care au acționat concertat în această schemă și care aveau legătură cu Ilan Shor. Kroll a stabilit urma a 600 de milioane de dolari care au fost scoase din R. Moldova, o parte dintre care s-a întors sub formă de investiții, iar alta a fost localizată în mai multe state - 63 de milioane de dolari în Cipru, 61 de milioane de dolari - în China și Hong Kong, alte 23 de milioane - în Elveția etc.

Pe de altă parte, Ilan Șor, principalul învinuit în așa-zisul „furt al secolului”, continuă să spună că nu el este beneficiarul banilor furați.

„Astăzi, compania Kroll a confirmat pe deplin mărturiile mele în partea ce ține de suma exactă a mijloacelor bănești sustrase din cele trei bănci. Așa cum am susținut întotdeauna, nu este vorba de „miliarde“, ci de 600 de milioane de dolari. Kroll stabilește foarte clar acest lucru. Acum, sper că această companie americană va confirma și faptul că eu nu sunt beneficiarul nici măcar al unui singur dolar din această sumă. Dacă Kroll a fost în măsură să determine valoarea exactă în baza documentelor pe care le-a studiat, atunci ar trebui să stabilească cu ușurință și faptul că eu nu sunt beneficiarul final al acestor bani”, susține Șor într-o postare pe Facebook transmisă prin intermediul avocaților săi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md