FOTO // Oamenii lui Șor s-au SPERIAT că ar putea plăti amenzi usturătoare sau chiar să stea la PUȘCĂRIE și părăsesc masiv chat-urile destinate coruperii alegătorilor: „Ce se întâmplă, de ce părăsiți grupul?”
De frică că ar putea plăti amenzi de până la 37 500 de lei sau chiar să stea la pușcărie, mai mulți activiști din rețeaua condamnatului Ilan Șor au decis să colaboreze cu organele de drept. În același timp, mai mulți cetățeni care și-ar fi vândut votul în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, dar și la referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană părăsesc chat-urile de pe Telegram, unde se discuta despre acțiunile de corupere a alegătorilor și destabilizarea R. Moldova, anunță Poliția.
„Apreciem detașarea persoanelor de chat-urile grupări criminale vizate în mai multe cauze penale, inclusiv pentru spălare de bani, destabilizări și coruperea alegătorilor. Majoritatea dintre cei care au decis să părăsească grupurile create pe o platformă de comunicare deja colaborează cu Poliția”, comunică Inspectoratul General de Poliție.
Șeful IGP, chestorul Viorel Cernăuțeanu, a îndemnat joi cetățenii să conștientizeze pericolul atragerii acestora în cadrul unei grupări criminale și să denunțe orice acțiune care îi poate inculpa.
„Vom interveni în cazul tuturor persoanelor care sunt cunoscute la momentul actual, termenul de prescripție ne va permite. Îndemn toate persoanele să conștientizeze riscurile și responsabilitățile pe care le au în acest proces și să conlucreze cu organele de drept pentru a curma acest proces de corupere... Banii pe care îi primesc ilegal nu le vor ajunge să plătească amenzile. În cazuri penale, vorbim de o amendă de până la 55 de mii de lei sau privarea de libertate de până la trei ani, iar în cauzele contravenționale – amenzi de până la 37 500 de lei”, a amintit ieri șeful Poliției Naționale, în cadrul unei conferințe de presă.
Amintim că oamenii legii din R. Moldova au documentat, pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, peste 1,4 milioane de tranzacții în sumă de 39 de milioane de dolari din Federația Rusă în favoarea a peste 138 de mii de persoane prin intermediul platformei PSB Bank. Acestea ridicau bani și pentru alte două-trei persoane implicate în aceeași schemă, dar care nu aveau acces la PSB.
„Dacă astăzi avem persoane de contact cu PSB 138 de mii și noi vedem că această persoană nu primește un singur transfer, dar a avut două-trei echivalente pentru un al doilea sau al treilea membru al familiei, putem face un calcul să vedem care este nivelul doar prin intermediul PSB. Mare parte din persoanele documentate ieri din listele care urmau să primească bani nu erau incluse în acest sistem PSB. Ele mergeau după schema veche de corupere. După o analiză, cifra ar depăși-o cu siguranță pe cea anunțată de doamna președintă (Maia Sandu a anunțat o cifră de 300 000 de voturi cumpărate la scrutinul de duminică - n.r.)”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, adăugând că mai multe date vor fi prezentate la finalul investigațiilor.
Situație EXCEPȚIONALĂ în Transnistria: Riscurile ca gazele rusești să nu mai fie furnizate către malul stâng al Nistrului „sunt mari”
Elena Lasconi, reacție după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale: „Statul român a călcat în picioare democrația”
„Moldelectrica”, după ordinele date de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României”