DECIS // Ilan Șor, miza lui Putin în R. Moldova, rămâne CONDAMNAT, pe hârtie, la 15 ani de închisoare. CSJ a respins recursul avocaților fugarului Ilan Șor
Vineri, 13 decembrie, a fost zi cu ghinion pentru condamnatul Ilan Șor, care se ascunde la Moscova de justiția moldovenească.
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins astăzi recursul depus de avocații lui Ilan Șor, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani și obligarea să restituie Băncii de Economii prejudicii de peste 5,291 de miliarde de lei. Astfel, instanța supremă a menținut decizia Curţii de Apel Chișinău din 13 aprilie 2023.
„Instanța a notat că, Ilan Șor nu a negat implicarea în obținerea creditelor de la Banca de Economii în folosul companiilor pe care le controla și deghizarea originii sumelor creditate prin transferul lor peste hotare. Probele din dosar de asemenea confirmau aceste fapte. La fel, instanța a respins argumentul apărării că Ilan Șor nu a obținut beneficii personale din obținerea acestor credite.
Curtea Supremă de Justiție a mai menționat că argumentarea instanței de apel cu privire la justificarea încasării de la Ilan Șor a prejudiciilor este plauzibilă, iar, în asemenea circumstanțe, ea nu poate examina în detaliu acest argument.
Această cauză se referă doar la creditele oferite de Banca de Economii între 4 și 26 noiembrie 2014 și doar la acțiunile lui Ilan Șor”, se arată în decizia CSJ.
Sentința este irevocabilă, iar în instanțele judecătorești există și alte cauze conexe cu privire la alte persoane sau alte fapte care vizează jaful bancar.
Dosarul pe numele lui Ilan Şor a fost demarat în anul 2015, acesta fiind acuzat de implicare în furtul miliardului. În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Sentința a fost atacată în instanța de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar până la pronunțarea sentinței definitive.
În februarie 2018, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul. În iunie 2019, Ilan Şor a dispărut din spațiul public. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsirea ilegală a republicii. Pe 15 august 2019, Ilan Şor a fost lipsit de imunitate parlamentară. La alegerile din 11 iulie, Ilan Șor a obținut din nou mandatul de deputat, fără a se prezenta la vreo ședință la Parlament.
Pe 13 aprilie 2023, după două zile de dezbateri judiciare în cadrul cărora avocații inculpatului au depus mai multe cereri catalogate de procurori că fiind o nouă tentativă de a tergiversa procesul, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat dispozitivul deciziei în dosarul Șor, care face parte din dosarul „frauda bancară”.
Astfel, Ilan Șor a fost recunoscut culpabil și a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie statului peste 5,2 miliarde de lei.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”