07:49:22 19.06.2024
Stiri

DECLARAȚIE // „Rusia nu mai deține arma energetică, iar moldovenii nu mai depind de Gazprom - cel mai puternic argument pentru accelerarea procesului de integrare a R. Moldova în UE”

Actualitate 23.05.2024 17:37 Vizualizări1315 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Rusia nu mai deține arma energetică, iar moldovenii nu mai depind de Gazprom - cel mai puternic argument pentru accelerarea procesului de integrare a R. Moldova în UE”


Proiectele de interconectare Suceava - Bălți și Gutinaș - Strășeni, care au scopul de a asigura independența energetică a R. Moldova, „sunt priorități absolute până în 2027”, a declarat astăzi ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, în cadrul celei de-a opta ediții a Forumului de securitate al Mării Negre și Balcanilor, desfășurată la București.

Ministrul Burduja a reconfirmat sprijinul României în procesul de integrare a Republicii Moldova în spațiul energetic european.

„Războiul declanșat de Rusia este complet nejustificat și a transformat energia într-o armă de șantaj. Eforturile remarcabile de sincronizare a sectorului energetic dintre Republica Moldova și România reprezintă o realizare uriașă. Rusia nu mai deține această armă, iar moldovenii nu mai depind de Gazprom. Acesta este cel mai puternic argument pentru accelerarea procesului de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană, locul său natural fiind alături de România. Proiectele de interconectare Suceava-Bălți și Gutinaș-Strășeni sunt priorități absolute până în 2027. Aceste investiții sunt critice pentru reziliența energetică a Republicii Moldova, iar România își va oferi tot sprijinul necesar”, a subliniat Sebastian Burduja în cadrul panelului de discuții privind „Marea Neagră și Potențialul pentru Cooperare Energetică Regională”.

CITIȚI și DOC // Producătorii de energie electrică din România, obligaţi să acopere consumul de energie electrică din stânga Prutului, în cazul în care centrala de la Cuciurgan ne va face probleme: „Mulțumesc, România, că ne ajuți să devenim mai puternici”

Ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov a subliniat la eveniment importanța cooperării regionale și a eforturilor comune pentru a asigura securitatea energetică în contextul actual al războiului brutal al Federației Ruse în Ucraina, evidențiind rolul esențial al României în diversificarea surselor de energie.

„Cooperarea regională este esențială pentru a rezista în fața manipulărilor rusești. Pentru Republica Moldova, cel mai important aspect este sincronizarea cu România prin ENTSO-E, iar apoi am făcut pași curajoși pentru diversificarea surselor de energie. Pentru noi și Ucraina, decizia politică de a permite sincronizarea cât mai rapidă a fost crucială și fără precedent”, a punctat Victor Parlicov.

Menționăm că Republica Moldova este reprezentată la Forumul de Securitate al Mării Negre și Balcanilor de la București de președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Energiei, Victor Parlicov, dar și de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Platforma a reunit oficiali de rang înalt, experți renumiți și reprezentanți ai mediului de afaceri pentru a discuta despre novația în domeniul apărării și relațiile internaționale în regiune.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md