DOC // Producătorii de energie electrică din România, obligaţi să acopere consumul de energie electrică din stânga Prutului, în cazul în care centrala de la Cuciurgan ne va face probleme: „Mulțumesc, România, că ne ajuți să devenim mai puternici”
Guvernul de la București a aprobat joi, 23 mai, un nou pachet de sprijin destinat Republicii Moldova.
Una dintre Ordonanțele de Urgență aprobate de Guvernului de la București prevede că producătorii de energie electrică din România vor avea obligaţia să asigure consumul de energie electrică din stânga Prutului în cazul în care R. Moldova, care cumpără astăzi energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, nu va putea s-o facă.
„în cazurile în care Republica Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale, în limita cantităţilor disponibile, altele decât cele vândute conform mecanismului de achiziţie prevăzut în anexa nr. 11 din Ordonanţa de urgenţă nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu completări prin Legea nr. 357/2022, cu modificările și completările ulterioare, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la preţul de referinţă prevăzut în anexa nr. 6 la Ordonanţa de urgenţă nr. 27/2022, aprobată cu completări prin Legea nr. 357/2022, cu modificările și completările ulterioare, la care se adaugă costul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, după caz. Energia electrică vândută în aceste condiţii acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, se arată în ordonanță.
„Revin acasă cu noutăți bune de la București. Guvernul României a aprobat un nou pachet de ajutor pentru R. Moldova, care ne va face și mai independenți energetic. Atunci când nu ne vom putea asigura consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică din România ne vor veni în ajutor. Așa cum au făcut-o în ultimii doi ani, de fiecare dată, dar acum va fi scris și în lege”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, aflat astăzi la București, unde participă la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor.
Totodată, Executivul de la București a alocat 2,3 milioane de euro pentru reconstrucția capitală a căminului studențesc nr. al Universității de Stat B. P. Hașdeu din Cahul. Această sumă reprezintă 95% din valoarea totală a proiectului.
În același timp, Guvernul României a alocat 2 492 166 de euro pentru consolidare capacității Ministerului Afacerilor Interne din R. Moldova de a asigura ordinea publică.
„Mulțumesc, România, că ne ajuți să creștem, să devenim mai puternici și să ne alăturăm marii familiei europene”, a conchis Igor Grosu.
De menționat că aceste ajutoarea sunt acordate în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul R. Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei