11:44:33 22.09.2019
 
Stiri

DECLARAȚIE // Orice propuneri care vin din partea lui Nat Rothschild pe marginea cumpărării companiei „Avia Invest” sunt toxice şi nu pot fi acceptate. Oricine încearcă să preia contractul din mâinile lui Ilan Şor devine complice la schemele sale

Economie 07.09.2019 12:22 Vizualizări2133 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // Orice propuneri care vin din partea lui Nat Rothschild pe marginea cumpărării companiei „Avia Invest” sunt toxice şi nu pot fi acceptate. Oricine încearcă să preia contractul din mâinile lui Ilan Şor devine complice la schemele sale

Orice propuneri care vin din partea lui Nat Rothschild pe marginea cumpărării companiei „Avia Invest”, concesionara Aeroportului Internaţional Chişinău, sunt toxice şi nu pot fi acceptate. Oricine încearcă să preia contractul din mâinile lui Ilan Şor devine complice la schemele sale pentru că acesta este urmărit, are dosare pe care trebuie să le ispăşească în Republica Moldova.

Declaraţia aparţine deputatului blocului ACUM, preşedintelui Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare şi desfăşurare a privatizării şi concesionării proprietăţii publice, Igor Munteanu, şi au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Chiar şi pentru un grangure cu intenţii oculte, aşa cum este Ilan Şor, nu este atât de simplu să găseşti o companie care să preia nişte acţiuni otrăvite chiar şi în regim offshore. Toată lumea îşi dă seama că dreptul este al proprietarului care este statul şi Guvernul Republicii Moldova”, a menţionat Igor Munteanu.

Deputatul susţine că încercarea de a vinde acţiunile companiei „Avia Invest” s-a întâmplat anume acum pentru că Ilan Şor şi-a dat seama cu disperare că nu are soluţii pe termen scurt. „Din acest motiv s-a întâmplat, nu pentru că actualul Guvern nu are grijă de proprietatea publică”, a menţionat parlamentarul.

Igor Munteanu a explicat că Aeroportul Internaţional Chişinău a fost modernizat, practic, din taxa de 9 euro pe care o plăteşte fiecare persoană care trece prin aeroport, dar nu din banii concesionarului, care s-a obligat prin contract să facă investiţii inclusiv în infrastructura obiectului.

„Imediat după semnarea contractului, în 2014, trebuiau să fie investite 44 de milioane de euro. Nu există nicio dovadă că „Avia Invest” ar fi investit aceşti bani”, a menţionat deputatul. Potrivit lui, a doua etapă de investiţii constituia 115 milioane de euro şi trebuia să înceapă din momentul în care numărul de persoane care circulă prin aeroport ar fi ajuns la 2,6 milioane de călători pe an, iar această cifră a fost depăşită în 2017 şi ar fi trebuit să înceapă imediat.

Parlamentarul afirmă că în spatele „Avia Invest” întotdeauna a stat fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, şi grupurile asociate. „Când a dispărut pavăza şi sprijinul, atunci Şor n-a mai putut să facă faţă şi a încercat să vândă rapid acţiunile celor două companii – „Comaxavia”, care a fost cumpărată în proporţie de 100% de Rothschild şi „Avia Invest”, dar pentru că legislaţia prevede că vânzarea acţiunilor „Avia Invest” trebuie să o faci la Camera de Înregistrare, n-au reuşit. Datorită sesizărilor noastre, s-a pus sechestru pe acţiunile „Avia Invest” şi Rothschild, atunci când a venit, nu a reuşit să facă ultima tranzacţie care, probabil, ar fi fost letală pentru acest bun”, a notat Igor Munteanu.

Pe de altă parte, pe 29 august, compania NR Investments Ltd, care aparţine lui Nat Rothschild, a anunţat că a finalizat procesul de cumpărare a companiei din Cipru care deține cota de 95% din compania Avia Invest SRL, cea care a concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2019 09:15 Nicolae Negru Octavian Țîcu și idila electorală înt...

16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md