12:11:50 03.12.2021
Stiri

DECLARAȚIE: Bani murdari din Federația Rusă au continuat să fie spălați prin intermediul unei bănci din R. Moldova și în 2015, chiar dacă se afla sub administrarea specială a BNM

Anticorupție 12.07.2016 12:55 Vizualizări7087 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE: Bani murdari din Federația Rusă au continuat să fie spălați prin intermediul unei bănci din R. Moldova și în 2015, chiar dacă se afla sub administrarea specială a BNM


Chiar dacă autoritățile din R. Moldova dau asigurări că bani murdari din Federația Rusă nu au mai fost legalizați în R. Moldova în ultimii doi ani, fostul angajat al Centrului Național Anticorupție (CNA), Mihail Gofman, susține că această schemă a funcționat și în perioada decembrie 2014 – mai 2015 prin intermediul „Unibank”, instituție aflată atunci sub administrarea specială a Băncii Naționale a Moldovei.

Întrebat, ieri-seară, la Tv7 cum a fost posibil ca o instituție aflată sub administrare specială să poată efectua asemenea tranzacții, Gofman a sugerat să fie chestionată BNM pe marginea acestui subiect.

Potrivit lui Gofman, spălările de bani din Federația Rusă au început la finele anului 2010 în R. Moldova, printr-o ordonanță emisă de un judecător de la Ialoveni, iar până în 2014 au fost legalizate circa 18 miliarde de dolari.

CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde

Tranzitarea sumelor uriașe pe teritoriul R. Moldova erau raportate la CNA în decurs de 24 de ore, spune Gofman, iar materialele era transmise procurorilor care urmau să pornească anchete penale.

CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO, INFOGRAFIC // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde (II)

„La 1 ianuarie 2013 erau 218 companii off-shore, iar în decurs de nouă luni în acel an aveau o cifră de afaceri de 93 de miliarde de lei. Dacă se accepta propunerea mea de a impozita aceste sume care tranzitau R. Moldova cu șapte procente, vă imaginați ce bani veneau la buget? În realitate, aceste sume au ajuns în buzunarele unor persoane din R. Moldova și din afară”, zice Gofman, care îndeamnă procurorii să scoată la iveală acești beneficiari.

Acesta a mai spus că ideea spălărilor de bani i-a aparținut lui Veaceslav Platon, iar Vladimir Plahotniuc „o punea în practică. Era interes la cel mai înalt nivel”.

Anterior, Ziarul NAȚIONAL a scris despre faptul că, în pofida asigurărilor date de autorități că așa-zisa „spălătorie rusească”, prin care miliarde de dolari erau legalizate în R. Moldova, prin intermediul unor decizii judecătorești, a fost oprită, tranzacțiile suspecte au continuat și pe parcursul anului trecut.

Potrivit șefului Departamentului principal de securitate economică și combatere a corupției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, Andrei Kurnosenko, schemele de spălare de bani proveniți din Rusia au continuat să funcționeze în R. Moldova și în 2015.

„În 2015, au fost descoperite 23 de astfel de infracțiuni, prin care au fost extrase de pe teritoriul Rusiei circa 10,6 miliarde de dolari, prin intermediul instanțelor judecătorești moldovenești și al unor companii off-shore”, a declarat Kurnosenko, citat de agenția TASS.

Potrivit oficialului rus, în această schemă au fost implicate zece bănci comerciale și 20 de companii off-shore.

La scurt timp a urmat replica CNA, dar și a Consiliului Superior al Magistraturii care negau faptul că așa-zisa „spălătorie rusească” a continuat și în 2015, afirmând că aceasta a fost stopată încă în 2014. Totuși, CNA face referire la tentative de a continua schema prin intermediul „Moldinconbank”, nu și prin intermediul „Unibank”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Daniel 12.07.2016 16:15

Ha ha ha. Daca sursa de la care vin informatiile e Gofman, atunci informatia are sansa de 99 % sa nu fie credibila. Nu stiu cum un fost angajt CNA poate sa vina cu supozitii, pareri cumparate. E clar ca e corupt. Dar poate ajunge.

slava 12.07.2016 16:18

in 2015 BNM inca nu avea guvernator, dar si situatia politica ridica prea mult praf... trebuie sa ne bucuram ca in sfarsit s-a terminat cu aceasta

subiectul 90 12.07.2016 16:25

De ce nu vine Gofman la Chisinau sa confirme toate aceste lucruri? Ca nu suntem bre in anii '90 cand poti fi lichidat pentru ca stii unele informatii. Toata tara crede ca el detine unele informatii iar un atentat asupra sa ar insemna sfarsitul pentru Plahotniuc, nu cred ca va merge la acest pas.

Viorel Eftodii 12.07.2016 18:17

Da Gofman nu doreste sa pomeneasca de Vlad Filat, Ilan Shor sau sotul socialiestei Zinaida Greceanii? Sunt dovezi clare ca ei au luat credite neperformante si nu le-au intors. Prea mult se axeaza pe o persoana si se da uitarii persoanele mai implicate.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md