16:54:03 15.11.2019
 
Stiri

De ce căpșunile de la Blindești sunt atât de MĂȘCATE și DULCI: SECRETUL lui Oleg Petrache

Economie 22.06.2019 14:08 Vizualizări1762 Autor: Ziarul National
De ce căpșunile de la Blindești sunt atât de MĂȘCATE și DULCI: SECRETUL lui Oleg Petrache

La doar 10 km de orașul Ungheni, în satul Blindești, o roadă bogată de căpșuni, întinsă pe o suprafață de 44 de hectare este atent culeasă, aranjată în cutii și pregătită de cei peste 300 de muncitori din satele din împrejurimi pentru un drum lung atât spre piețele din republică, cât și pentru export.

Soiul de căpșuni care cresc la Blindești, „Marmolada”, oferă fructe relativ mari (20-23 g), dulci și cu o aromă intensă. Plantate pe un pat de paie, căpșunile nu doar că își păstrează înfățișarea frumoasă, nefiind ținute pe pământ, dar sunt ferite și de riscul putrefacției, dacă plouă mai mult.

Recoltă de 550 de tone

În acest sezon, patronii plantației - cinci producători agricoli din Călărași și Ungheni, fondatori ai „Berries Group”, sunt abia la prima recoltă, însă rezultatele frumoase nu s-au lăsat mult așteptate. Cu multă perseverență, muncă și dedicație, Oleg Petrache alături de partenerii săi așteaptă la o roadă de peste 550 de tone de căpșuni, dintre care peste 200 de tone au fost deja exportate în Federația Rusă, în timp ce alte circa 30 de tone au fost cumpărate de companii locale de procesare.

Înainte de a se hotărî să planteze căpșuni, Oleg Petrache, membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) „Blindești”, afirmă că se ocupa preponderent de cultivarea culturilor tehnice, cum ar fi sfeclă de zahăr, grâu, orz, floarea-soarelui, porumb. Însă, „după ce am făcut cunoștință cu mai mulți agricultori din Călărași, am decis să ne asociem și împreună să cultivăm căpșuni, în special datorită existenței sistemului performant de irigare din Ungheni”.

Sistemul de irigare, rol crucial

În toamna anului 2018, la plantarea căpșunilor, sistemul de irigare a jucat un rol crucial. Cu peste 10 milioane de lei investiți în această afacere, agricultorii afirmă că nu și-ar fi asumat un risc atât de mare, dacă nu contau pe sistemul centralizat de irigare „Blindești”, reabilitat în cadrul Programului Compact.

„Dacă nu aveam acces la sistemul de irigare din zonă, cred că nici nu ne aventuram împreună cu partenerii să plantăm căpșuna, pentru că plantația s-a menținut doar datorită accesului la apă pe care l-am putut asigura la timp. După această experiență, pot afirma cu încredere că o agricultură modernă și de valoare înaltă nu poate exista fără un factor important – accesul la apă prin irigare”, afirmă domnul Petrache.Pentru a păstra căpșunile în stare proaspătă și în condiții optime pentru export, agricultorii au investit și într-o cameră frigorifică de ultimă generație, care le permite ca fructele culese să fie răcite treptat până la 2 grade, iar într-un final să fie ambalate și exportate. Căpșunile vin direct de pe câmp, unde sunt atent paletate, lipite etichetele necesare, aduse în camera de răcire și la final pregătite pentru export.


Muncitori puțini: „Mulți sunt plecați peste hotare”

Totuși, ca în orice afacere, producătorii agricoli dezvăluie că se ciocnesc și de unele obstacole majore, precum lipsa forței de muncă calitativă. „Zilnic, avem nevoie de circa 600 de oameni să muncească pe teren, mai ales pentru că este un fruct sezonier, fiecare zi este extrem de importantă. Dar mulți sunt plecați peste hotare, alții nu vor să muncească, așa că reușim să adunăm circa 300 de oameni pe zi, majoritatea lor fiind săteni din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, chiar și Strășeni. Pentru anul viitor, identificarea forței de muncă va fi o prioritate pentru noi”, explică Dumitru Plămădeală.

Totuși, cei cinci agricultori care și-au unit eforturile pentru a dezvolta o afacere în domeniul căpșunilor au planuri mari pentru viitor. Chiar dacă este primul an de recoltă, căpșunile au reușit deja să ajungă pe piața externă, iar planurile lor nu se opresc aici. Pentru anul viitor, aceștia planifică să își creeze noi oportunități. „Suntem conștienți că fructele de căpșună nu pot fi transportate la distanțe foarte mari, limita fiind 1000 – 1500 km, dar împreună suntem pregătiți să analizăm ce am reușit să obținem în acest an, să planificăm și să ne pregătim pentru următorul an, care va veni cu o recoltă și mai bogată. Ne gândim să ne implicăm și în domeniul procesării căpșunilor”, detaliază Dumitru Plămădeală.

„Nu este o îndeletnicire ușoară, dar dacă pui suflet și efort, afacerea reușește”, ne asigură agricultorii. „Berries Group” trebuie să facă față multor provocări până își văd căpșunile pe piață - condițiile climaterice deseori instabile și imprevizibile, investițiile în infrastructură și în oamenii care lucrează pământul, identificarea și negocierea cu potențialii parteneri, acestea fiind doar câteva dintre ele. Mai mult decât atât, agricultorii își doresc să lucreze și la o strategie de marketing, care le-ar oferi avantaj competitiv pe piață, ceea ce înseamnă costuri și muncă adițională, „dar merită atât investițiile, cât și munca depusă”, concluzionează ei.

Agricultorii din R. Moldova, ajutați să-și reconstruiască sistemele de irigare

Menționăm că, în cadrul Programului Compact, implementat în perioada 2010 – 2015, proiectul Tranziția la Agricultura Performantă a oferit producătorilor agricoli din R. Moldova oportunități în procesul de tranziție spre producerea fructelor și legumelor de valoare înaltă. Prin atenuarea constrângerilor de infrastructură, proiectul a îmbunătățit lanțul defectuos al serviciilor de aprovizionare cu apă și le-a oferit tuturor producătorilor agricoli din regiunile deservite de Sistemele Centralizate de Irigare posibilitatea să practice o agricultură modernă.

Astfel, în timpul Programului Compact, 10 sisteme centralizate de irigare au fost reconstruite, iar 11 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) au fost create cu scopul de a prelua în gestiune managementul acestor sisteme.

Fondul de Dezvoltare Durabilă din R. Moldova

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.11.2019 09:13 Nicolae Negru Tătucul Dodon, Maia Sandu și iluziile...

11.11.2019 09:10 Nicolae Negru Iohannis sau Dăncilă? Riscurile turul...

08.11.2019 09:11 Nicolae Negru Furtună în ligheanul politicii de pe Bâc

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
SONDAJ // Care este soluția cea mai bună pentru R. Moldova, după demiterea Guvernului Sandu?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md