06:04:22 12.05.2025
Stiri

Cum se deosebește mierea NATURALĂ de cea ARTIFICIALĂ

Știri 20.10.2014 13:30 Vizualizări3520
Cum se deosebește mierea NATURALĂ de cea ARTIFICIALĂ ampress.ro

Se spune că face minuni asupra sănătății și este un aliment ce poate fi consumat oricând în starea sa naturală.

Cu toate acestea, mierea este un produs foarte uşor de falsificat prin folosirea de adaosuri nepermise, pe primul loc aflându-se zahărul invertit.

De asemenea, mierea se mai poate falsifica prin folosirea de glucoză şi fructoza industrială, astfel, unele sortimente de miere ajung să conţină 95% de adaosuri.

Pe lângă acestea, se mai folosesc substanţe conservante pentru a preveni fermentarea ce poate apărea în urma procesului de falsificare.

Pentru a testa naturalețea mierii, trebuie de acordat o atenție sporită mirosului și gustului. Mierea naturală are un gust parfumat şi aromat și nu este doar exclusiv dulce, ci plăcută şi aromată.

La degustare, mierea naturală provoacă o senzaţie de arsură uşoară în gât, în timp ce mierea artificială nu prezintă această caracteristică.

Mierea artificială în cele mai multe cazuri nu are miros, însă ţinută mai mult timp în borcane, începe să miroase acru.

Mierea are densitatea mai mare decât a apei, astfel dacă turnaţi o lingură cu miere într-un pahar cu apă rece, aceasta nu se va dizolva uşor şi va cădea rapid pe fundul paharului, rămânând acolo.

Cea falsificată nu are densitatea mai mare că a apei şi astfel se împrăştie uşor în tot paharul, atunci când o amesteci cu o lingură.

De asemenea, mierea are un conţinut scăzut de apă şi astfel prezintă o mişcare de tip elastic. Astfel, atunci când este turnată, mierea naturală nu se separă în straturi şi se prelinge, tocmai datorită acestei elasticităţi, în timp ce mierea artificială se separă.

O altă metodă de testare a elasticităţii este să turnaţi o linguriţă de miere pe o coală de hârtie. Dacă se împrăştie cu repeziciune, este artificială.

În comparaţie cu mierea artificială, mierea naturală prezintă mici impurităţi: polen, mâncare de la albine, microparticule de ceară şi propolis. Dacă este naturală, atunci când va fi încălzită, mierea se va topi treptat.

Compoziţia mierii variază în funcţie de speciile de plante de la care albinele colectează nectarul, dar şi de alţi factori: climă, condiţiile din stup, densitatea plantelor melifere etc. În cea mai mare parte, mierea conţine glucide simple şi apă, notează bioterapi.ro.

Încă de pe vremuri, mierea naturală este considerată cel mai sănătos şi mai natural îndulcitor.

Autor: Daniela Hadei
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte