07:53:27 09.12.2019
 
Stiri

CSM solicită Parlamentului să desemneze, de URGENȚĂ, doi membri noi în Consiliu din rândul profesorilor de drept

Social 21.11.2019 15:19 Vizualizări1093 Autor: Ziarul National
CSM solicită Parlamentului să desemneze, de URGENȚĂ, doi membri noi în Consiliu din rândul profesorilor de drept

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a expesdiat astăzi Parlamentului un demers prin care solicită, în mod de urgență, desemnarea a doi noi membri în Consiliu din rândul profesorilor de drept titular.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, susține că astfel va putea fi evitată lipsa de cvorum, care generează deja un blocaj al activității Consiliul și al întregului sistem judecătoresc, dar și stoparea reformelor inițiate.

În scrisoarea expediată la Parlament se arată că, pe 30 iulie 2019, membrul CSM din rândul profesorilor de drept titular, Serghei Țurcan, a fost numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională, iar pe 20 noiembrie curent, membrul CSM din rândul profesorilor de drept titular, Ion Postu, a depus cerere de încetare a mandatului.

Menționăm că Postu și-a motivat decizia prin faptul că nu vrea să fie folosit în anumite „jocuri”.

În ultimele luni, CSM nu reușește să se convoace în ședințe, din lipsă de cvorum. Situația respectivă se întâmplă după ce între membrii CSM și o parte din judecători a izbucnit un conflict, iar șase membri ai Consiliului au fost demiși la Adunarea Generală a Judecătorilor de la finele lunii septembrie. Aceștia nu recunosc deciziile adoptate la acel eveniment, iar cazul a ajuns în judecată.

Menționăm că CSM este constituit din 12 membri. În componenţa Consiliului Superior al Magistraturii intră judecători şi profesori de drept titulari, precum şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general, care sunt membri de drept. Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari, selectaţi în mod deschis şi transparent de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului în urma unui concurs public, se aleg de către Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2019 09:24 Nicolae Negru Cazul Filat: de la statul capturat la...

05.12.2019 16:01 Ziarul National Victor Chirilă // Ministrul de Extern...

04.12.2019 15:09 Ziarul National Victor Munteanu // Adevărații regizor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md