23:14:13 12.04.2021
 
Stiri

Cele mai criticate INTERDICȚII ale CSE, REVIZUITE. Testul NEGATIV la COVID-19 nu mai este obligatoriu la intrarea în R. Moldova, iar statul promite să compenseze în proporție de 100% medicamentele pacienților care se tratează la domiciliu

Actualitate 08.04.2021 16:14 Vizualizări960 Autor: Ziarul National
Cele mai criticate INTERDICȚII ale CSE, REVIZUITE. Testul NEGATIV la COVID-19 nu mai este obligatoriu la intrarea în R. Moldova, iar statul promite să compenseze în proporție de 100% medicamentele pacienților care se tratează la domiciliu


Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a revizuit astăzi restricțiile impuse acum o săptămână, criticate de toată lumea, și a aprobat măsuri noi, inclusiv obligativitatea de a compensa în proporție de 100% medicamentele pacienților care se tratează de COVID-19 la domiciliu, a anunțat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Prin decizia de astăzi a CSE, se permite aflarea în parcuri sau zone de agrement a grupurilor de până la trei persoane, cu excepția membrilor unei familii, care pot fi mai mulți.

Totodată, cetățenii moldoveni, dar și ai altor state care nu dețin testul negativ la COVID-19 vor fi lăsați să intre pe teritoriul R. Moldova, cu condiția că vor completa o fișă epidemiologică pe cont propriu și vor sta în carantină 14 zile.

De asemenea, CSE a extins astăzi lista medicamentelor compensate pentru tratamentul pacienților cu forme ușoare și moderate de COVID-19 în condiții de ambulatoriu. Adică, pacienții care se tratează la domiciliu vor primi medicamente compensate în proporție de 100%. De medicamente compensate vor beneficia toate persoanele, inclusiv cele care nu dețin polița de asigurare medicală obligatorie. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va elabora mecanismul de livrare la domiciliu a medicamentelor compensate prin intermediul asistenților medicali și sociali.

Membrii CSE au aprobat și un șir de acțiuni în scopul susținerii agenților economici. Astfel, a fost extinsă până la 31 mai 2021 perioada de implementare a Programului de subvenţionare a dobânzilor și a Programului de rambursare a TVA.

„Au fost adoptate și alte reguli simplificate în administrația fiscală care vor susține mediul de afaceri în această perioadă dificilă. Este foarte important să creăm condițiile necesare pentru impulsionarea economiei R. Moldova, inclusiv în situația stării de urgență în care ne aflăm”, a declarat Aureliu Ciocoi.

În cadrul ședinței de astăzi, CSE a aprobat o excepție privind procesul de studii, fiind permisă organizarea stagiilor de practică în învățământul profesional tehnic și superior pentru elevii și studenții din grupele absolvente.

Totodată, vor putea fi reluate antrenamentele pentru pregătirea la turneele internaționale a sportivilor, cu respectarea obligatorie a tuturor normelor sanitar-epidemiologice, precum și se va admite desfășurarea în aer liber a competițiilor sportive, organizate de federațiile naționale acreditate de MECC, fără prezența spectatorilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Cehov

09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md