18:22:20 16.04.2024
Stiri

CONTRABANDĂ // Fantomele Nataliei Abașkin

Anticorupție 22.08.2014 10:08 Vizualizări5655 Autor: Mariana Rață
CONTRABANDĂ // Fantomele Nataliei Abașkin


DOSAR // Soția reprezentantului concernului rus „Gazprom” în R. Moldova este bănuită de procurori că ar fi adus, prin contrabandă, mărfuri de milioane de euro care se vând în magazine de lux din Chișinău

În mare taină, Procuratura Generală a reținut-o la mijlocul săptămânii trecute pe soția unuia dintre cei mai influenți reprezentanți ai intereselor ruse în R. Moldova, Ghenadi Abașkin, cel care administrează pachetul majoritar de acțiuni al concernului rus „Gazprom” în SA „Moldovagaz”. Natalia Abașkin, cunoscută drept principala fashionistă a capitalei, a ajuns în izolatorul Inspectoratului Național de Poliție, fiind suspectată de contrabandă în valoare de peste două milioane de euro cu haine din colecțiile celor mai renumite branduri din lume.

Haine de contrabandă pentru elită

Oamenii legii, în colaborare cu organele de drept din mai multe state europene, au reușit să stabileascăfaptul că soția reprezentantului „Gazprom” în R. Moldova aduce în țară haine, încălțăminte și accesorii de lux, fără a trece procedurile de vămuire. Obiectele de contrabandă sunt vândute la prețuri astronomice în magazinele de elită despre care Natalia Abașkin se laudă că îi aparțin. Clienții celor trei magazine de fițe asociate cu femeia de afaceri („Mexx”, „Fashion Avenue”, „Guess”) sunt businessmeni, vedete și politicieni din R. Moldova.

Mărfuri de două milioane de euro

Probele acumulate de procurori se referă la activitatea economică a soției lui Abașkin pe parcursul anului 2012. Procurorul Viorel Morari, şef al Secţiei conducere a urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale, ne-a explicat că, potrivit informațiilor de care dispune, Natalia Abașkin a introdus în republică, pe parcursul acelui an, mărfuri în valoare de 2 milioane de euro, fără a le declara la vamă. Hainele erau importate prin intermediul unor companii fantomă din R. Moldova sau din zone off-shore, iar beneficiar final al acestora erau firmele care administrează magazinele asociate cu femeia de afaceri. Nu există documente care ar arăta modul în care magazinele intrau în posesia hainelor importate. Oricât de ciudat ar părea, dar nici numele Nataliei Abașkin nu figurează în niciuna dintre aceste firme.

Magazinul „Mexx”, primul din rețeaua femeii de afaceri, a fost deschis de compania „Sensei”, al cărei asociat și administrator unic este un oarecare Andrei Tarnovschi.

Fondatori de paie

Potrivit datelor de la Serviciul Vamal, această firmă nu a importat niciodată până în 2012 haine de lux în R. Moldova. Mai mult, articole vestimentare ale brandurilor „Barbara Bui”, „Roccobarocco”, „Sonia Rykiel”, „Lerre Sebastian” și altele dintre cele care se vând în magazinele familiei Abașkin nu au fost importate oficial în republică până în acel an.

În calitate de importator oficial, magazinul „Fashion Avenue” indică o altă firmă - „Itier” SRL. La fel ca și „Sensei”, aceasta are un fondator total necunoscut – Olesea Iațiuc.

Informațiile de la Camera Înregistrării de Stat arată că „Itier” își are sediul pe str. Pușkin 22, în magazinul „Mexx”.

Precizăm că nici Iațiuc, nici Tarnovschi nu au fost prezentați niciodată public drept proprietari ai afacerilor pe care le administrează pe hârtie, cu toate că aceste magazine organizează deseori evenimente publice.

„Prinsă” în Olanda

Chiar dacă și-a luat măsuri de securitate în R. Moldova, Natalia Abașkin s-a „prins” în Olanda. Comisia rogatorie creată la solicitarea Procuraturii Generale a descoperit mai multe contracte de livrare a hainelor de la vestiții producători de lux din această țară, contracte de franciză, scrisori semnate anume de soția reprezentantului „Gazprom” în R. Moldova.

Viorel Morari consieră că Abașkin s-a deconspirat acolo, crezând că procurorii nu vor reuși să obțină acele documente.

Cu probele culese timp de doi ani la mână și cu o hotărâre judecătorească prin care Natalia Abașkin a fost pusă în arest la domiciliu pentru 30 de zile, procurorii nu pot însă bloca afacerile acesteia.

Prejudicii la stat de șase milioane de euro?

La fel ca și până acum o lună, cele trei magazine continuă să activeze nestingherit, promițând clienților că marfa din noua colecție va ajunge în cel mult două săptămâni în R. Moldova.

„Nu putem face nimic. Probele pe care le deținem se referă la anul 2012”, explică procurorul Viorel Morari, care nu exclude că schema care a funcționat cu doi ani în urmă este aplicată și în prezent.

Dacă este adevărat, atunci din 1997, atunci când a fost fondat magazinul „Mexx”, și până în prezent, Natalia Abașkinar fi reușit să aducă, prin contrabandă, mărfuri în valoare de peste 20 de milioane de euro, evitând să plătească taxe de stat de peste șase milioane de euro.

Bani din off-shore

Un alt detaliu curios ține de modul în care Natalia Abașkin își plătea marfa achiziționată. Banii veneau exclusiv de pe conturi din off-shore.

Întâmplător sau nu, dar tot despre firme off-shore se vorbea atunci când, în perioada 2002-2008, Ghenadi Abașkin a deținut funcția de președinte al Consiliului de directori ai „Moldovagaz”. Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) a descoperit ulterior că, prin intermediul „Moldovatransgaz”, companie afiliată „Moldovagaz”, în această perioadă au fost comise delapidări de peste 42 de milioane de lei la construcția gazoductului de branșament de presiune înaltă Tocuz-Căinari-Mereni. Acești bani au mers tot la două firme off-shore din Nuie și Belize, prin intermediul unei companii fantomă.

Mai multe dosare

Pe afacerile Nataliei Abașkin au fost pornite în ultimii ani mai multe dosare penale, similare celui instrumentat acum de Procuratura Generală. Morari confirmă că a identificat încă două astfel de dosare care se referă la importul mărfii prin contrabandă în anii precedenți. „Am retras acele dosare din instituțiile care le instrumentau. Pot să vă spun doar că acestea nu sunt pe numele Nataliei Abașkin, ci pe faptul introducerii ilegale a bunurilor în țară”, ne-a explicat el.

Chiar dacă dosare au mai existat, iar despre contrabanda prin care Abașkin își aduce marfa în republică s-a mai scris și anterior pe diferite site-uri, nimeni nu a încercat până acum să îi dea peste mână soției reprezentantului „Gazprom” în R. Moldova.

Potrivit surselor noastre, pe timpul guvernării comuniste, Abașkin s-a bucurat de protecția deputatului comunist Grigore Petrenco, căzut recent în dizgrația lui Voronin.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, Petrenco a confirmat că îl cunoaște de mai mult timp pe Abașkin, dar a menționat că nu știe detalii despre dosarul soției acestuia. Deputatul ne-a promis să ne acorde mai multe detalii a doua zi, dar nu a mai răspuns la telefon.

Zece ani de închisoare

Natalia Abașkin nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile care i se aduc. Avocatul acesteia, Oleg Cucu, susține însă că femeia de afaceri pledează nevinovată și speră că justiția din Republica Moldova îi va permite să-și demonstreze nevinovăția.

Dacă, însă, nu îi va reuși acest lucru, Natalia Abașkin riscă până la zece ani de închisoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md