19:18:18 20.04.2024
Stiri

Comentatorii politici, despre scrisoarea lui Iohannis către UE: „De ajuns o scânteie și se pot produce lucruri CATASTROFALE. Trebuie să intervină UE cât mai urgent”

Politică 13.06.2019 18:00 Vizualizări2127 Autor: Ziarul National
Comentatorii politici, despre scrisoarea lui Iohannis către UE: „De ajuns o scânteie și se pot produce lucruri CATASTROFALE. Trebuie să intervină UE cât mai urgent” deschide.md


Scrisoarea adresată de președintele României, Klaus Iohannis, către conducerea Uniunii Europene privind identificarea acțiunilor concrete pentru a pune capăt situației actuale din R. Moldova este binevenită, însă o poziție oficială a statelor-membre UE nu trebuie așteptată mai devreme decât după ce Comisia de la Veneția va veni cu un aviz în privința acțiunilor Curții Constituționale.

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, a spus că România trebuia să acționeze mai devreme. Potrivit lui, în urma întrevederii care ar urma să aibă loc între liderii UE, România ar trebui să propună o abordare care să nu permită consolidarea Rusiei în regiune și punerea în pericol a parcursului european al R. Moldova.

„Nu știu ce argumente poate aduce România. Dar cred că vor fi puse pe masa de discuții, probabil, anumite date despre implicarea Rusiei, mai larg decât își imagina UE, Berlinul sau comisarul Hahn. Așa cum se vede din dezvăluirile prezentate de PD, Rusia profita de această solicitare din partea Occidentului să participe la apropierea „ACUM” de PSRM, dar ea, de fapt, urmărea să obțină federalizarea R. Moldova, anularea legii antipropagandă și revizuirea Acordului de Asociere. A fost vorba și despre statutul limbii ruse”, a declarat Negru.

Acesta a amintit și despre cazurile când Rusia se implica în procesele politice din alte state. „Putin spune că va pune umărul pentru „dezoligarhizare”, dar îl invita pe Plahotniuc la Kremlin să discute ce fac mai departe și îi garanta prin Dodon anularea dosarelor. Cred că aceste date, aceste probe îi pot determina pe cei din UE că la noi nu a mers un proces democratic de formare a puterii, ci a avut loc o diversiune cu participarea Rusiei. Dacă am urmărit despre implicarea Rusiei în procesele politice, alegerile din SUA, Marea Britanie, Germania, păi ce, la noi nu e aceeași situație? Sau implicarea într-un caz e bună, iar în alt caz e rea? Trebuie să se ajungă la un anumit standard, dar să nu se aplice două măsurători”, a precizat Negru.

Sursa citată a menționat că situația actuală din R. Moldova este una explozivă: „De ajuns o scânteie și se pot produce lucruri catastrofale. Iată Dodon organizează un miting pentru duminică. Se joacă cu focul. Trebuie să intervină UE cât mai urgent. Principiile sunt clare – stat de drept, respectarea Constituției. Vom vedea ce va fi. Simpatiile UE merg spre blocul „ACUM” și PSRM. Probabil nu vom avea o acțiune din partea UE până nu vom avea avizul Comisiei de la Veneția cu privire la deciziile Curții Constituționale – a acționat în limitele Constituției sau a favorizat, s-a implicat politic în procesul de formare a puterii din Chișinău”, a punctat editorialistul.

La rândul său, directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, este de părerea că avizul Comisiei de la Veneția, deși este unul consultativ, ar putea pune PD într-o situație dificilă.

„UE va proceda de o manieră pe care o cunoaștem cu toții. Dacă sunt probleme legate de drepturile omului, dezvoltarea democrației, Curtea Constituțională, atunci UE apelează la părerea Consiliului Europei, Comisiei de la Veneția și OSCE. De aceea apelul domnului Iohannis este binevenit, dar răspunsul și efectiv, modul în care va acționa UE, vom vedea după ce Comisia de la Veneția se va pronunța pe marginea apelului care a parvenit din partea domnului Jagland și din partea Președinției. În privința a ceea ce poate urma. Pentru PD situația poate deveni mai delicată, mai dificilă pentru că decizia Comisiei de la Veneția va fi îmbrățișată de Comisia Europeană, Consiliul Europei, de UE”, a declarat Boțan.

Expertul susține că în cazul în care UE va recomanda forțelor politice din R. Moldova să se așeze la masa de negocieri, atunci, cel mai probabil, PD va fi învins. „Dacă toată lumea spune – „Așezați-vă la masa de negocieri”, atunci lucrurile pentru PD devin și mai triste, pentru că toată lumea la înțelege și subiectul discuțiilor la masa de negocieri va fi în genul următor: Ce aduce mai rapid stabilitatea în R. Moldova după acest conflict? Predarea puterii de către PD sau intrarea într-o lungă competiție electorală cu efecte necunoscute și așa mai departe. Răspunsul este evident. Dacă mergem la alegeri anticipate, nu știm cu ce se vor termina. Ce oferă R. Moldova un parcurs spre stabilitate și prosperitate? Aflarea la guvernare a Maiei Sandu care, cred, mult mai rapid va depăși blocarea financiară a R. Moldova și deschiderea pieții Federației Ruse pentru R. Moldova”, a menționat Boțan.

În ceea ce privește „sprijinul” Rusiei pentru majoritatea parlamentară PSRM – „ACUM”, expertul spune că aceasta vrea să fie prima dintre puterile mondiale care a recunoscut noua Guvernare. „Cred că Federația Rusă s-a grăbit să fie prima pentru recunoașterea deschisă, clară, fără echivocuri. Cred că are convingerea că așa vor face și alți parteneri, de aceea de ce să nu fii primul. În privința efectelor – pentru o săptămână-două această decizie a Federației Ruse va umple pânzele propagandistice ale PD, dar dacă logica pe care am explicat-o cu privire la ceea ce va aduce mai repede stabilitatea, eu cred că propagandiștii vor trebui să fie foarte atenți”, a conchis Boțan.

Amintim că președintele României, Klaus Iohannis, a expediat o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, dar și Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri în vederea Extinderii, Johannes Hahn, referitor la situația politică din Republica Moldova.

Sursa: deschide.md


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md