11:16:29 29.03.2024
Stiri

Coaliția Angelei Merkel a fost ÎNVINSĂ la limită la alegerile din Germania. Social democrații își revendică funcția de CANCELAR

Actualitate 27.09.2021 10:12 Vizualizări1251 Autor: Ziarul National
Coaliția Angelei Merkel a fost ÎNVINSĂ la limită la alegerile din Germania. Social democrații își revendică funcția de CANCELAR


Social democrații germani au obținut majoritatea voturilor în alegerile naționale de duminică, impunându-se la limită în fața coaliției de centru-dreapta a Angelei Merkel în cursa care în care va fi decis viitorul cancelar al celei mai mari economii europene.

După numărătoarea efectuată în toate cele 299 de circumscripții, datele arată că formaţiunea de centru-stânga SPD şi liderul ei, Olaf Scholz, au câştigat 25,8% din voturi, devansând uniunea conservatoare CDU-CSU a lui Armin Laschet care o obţinut numai 24,1% din sufragii.

Conservatorii nu au scăzut niciodată sub pragul de 30%. Acesta este un rezultat devastator pentru tabăra cancelarului Angela Merkel, în contextul în care ea se pregăteşte să se retragă din politică.

Totodată, este pentru prima când SPD și CDU/CSU nu depășesc împreună 50%, deși dețin împreună majoritatea mandatelor.

Chiar de luni dimineaţă, conducerile diferitelor partide susceptibile să intre într-o viitoare coaliţie se întâlnesc la Berlin şi ar urma să ofere indicaţii despre alianţele pe care le au în vedere.

Olaf Scholz, candidatul Partidului Social-Democrat (SPD) la funcţia de cancelar al Germaniei, s-a declarat mulţumit, duminică seară, de rezultatul scrutinului parlamentar, apreciind că a primit un mandat clar pentru a conduce viitorul guvern.

„Germanii au votat în număr mare pentru ca eu să fiu cancelar. Sunt încântat că cetăţenii au votat în acest fel, partidul nostru este într-o poziţie mult mai bună comparativ cu situaţia dintr-o perioadă îndelungată", a afirmat Olaf Scholz, citat de BBC.


Cum se decide câștigătorul?

Parlamentul federal al Germaniei, Bundestagul, are cel puțin 598 de locuri. Germania are un sistem electoral mixt.

Atunci când germanii merg la urne, ei trebuie să voteze pentru alegerea unui deputat local, în cele 299 de circumscripții electorale. Candidatul care obține cele mai multe voturi în fiecare circumscripție are garantat un loc. Este vorba, prin urmare, de un vot uninominal.

Acest vot se combină însă cu reprezentarea proporțională. Celelalte 299 de locuri rămase în Bundestag sunt alocate pe baza cotei de voturi obținute de fiecare partid.

Pentru a forma un guvern, un partid sau o coaliție trebuie să aibă o majoritate (adică mai mult de 50% din locurile din Bundestag), așa încât nu este garantat că partidul care câștigă alegerile federale germane este și cel care va forma guvernul.

În 1969, Kurt Georg Kiesinger de la CDU a obținut aproape 50% din voturi. El a primit chiar și un telefon de felicitare din partea lui Richard Nixon, președintele SUA de la acea vreme. Dar în cele din urmă, celelalte partide au format un guvern fără el, sub conducerea social-democratului Willy Brandt.

La fel, în 1976, CDU-ul lui Helmut Kohl a obținut cele mai multe voturi, dar în cele din urmă SPD și FDP au format un guvern de coaliție.

Același lucru s-ar putea întâmpla și acum. Chiar dacă Scholz câștigă, Verzii, CDU/CSU și FDP ar putea forma un guvern fără el.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md