04:36:58 25.03.2019
 
Stiri

CIRC de la Erdogan: Propunerea pe care i-a făcut-o Guvernului de la Chișinău

Economie 18.10.2018 09:19 Vizualizări3316 Autor: Ziarul National
CIRC de la Erdogan: Propunerea pe care i-a făcut-o Guvernului de la Chișinău

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a spus premierului Pavel Filip, la întâlnirea avută ieri, că Turcia este interesată să investească în restabilirea clădirii Circului din Chișinău care se află în paragină.

Erdogan a mai adăugat că responsabilii din țara sa urmează să studieze posibilitatea unei astfel de investiții.

„Aeroportul Chișinău – modernizat, Spitalul Medpark, hotelul Radisson, dar și cel mai mare mall din țara noastră - toate sunt investiții turcești. Prin aceste investiții directe, companiile turcești și Guvernul Turciei au contribuit la dezvoltarea țării noastre”, a apreciat Filip contribuția importantă a investitorilor turci în economia națională.

Premierul a ținut să amintească faptul că, recent, o companie turcească a câștigat concursul pentru construcția „Arenei Chișinău”.

Totodată, prim-ministrul a remarcat și asistența tehnică oferită de Turcia republicii noastre prin intermediul Agenției TIKA pentru renovarea unei secții la Institutul Mamei și al Copilului, dar și pentru realizarea altor proiecte sociale în UTA Găgăuzia. Pe parcursul ultimilor doi ani, în acest scop au fost alocate peste 33 de milioane de dolari.

Totuși, oficialul de la Chișinău a spus că, pentru o eficiență maximă a programelor de dezvoltare, este oportună coordonarea acestora cu Ministerul Finanțelor, care în prezent este responsabil de utilizarea asistenței financiare externe.

Președintele Recep Tayyip Erdogan l-a mai anunțat pe Filip despre intenția deschiderii unor bănci turcești înR. Moldova. „Chiar dacă nu avem granițe comune cu Moldova, noi considerăm Moldova o țară vecină, pentru că avem relații istorice. De asemenea, este o țară specială pentru noi, pentru faptul că găzduiește Găgăuzia, persoane pe care le considerăm conaționalii noștri”, a spus președintele Turciei.

Pentru impulsionarea relațiilor bilaterale, la Comrat va fi deschis Consulatul Turciei. Pavel Filip i-a solicitat președintelui turc să încurajeze autoritățile și etnicii găgăuzi să facă un efort mai mare de integrare, inclusiv prin studierea limbii române.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2019 09:51 Nicolae Negru Alegerile s-au încheiat, dar campania...

18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

15.03.2019 09:23 Nicolae Negru Când „principialitatea” politicienilo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md