03:50:22 27.05.2020
 
Stiri

Chișinăul ar putea rămâne FĂRĂ apă? Răspunsul ministrului Mediului

Social 15.04.2016 15:21 Vizualizări744 Autor: Ziarul National
Chișinăul ar putea rămâne FĂRĂ apă? Răspunsul ministrului Mediului


Deputații comunişti susțin că nivelul apei în râul Nistru a scăzut dramatic și în orice moment ar putea izbucni o catastrofă ecologică. Iar pentru că meteorologii prognozează un an secetos, situaţia s-ar putea agrava și fără apă ar putea rămâne nu doar capitala, dar şi alte localităţi.

Aceștia i-au solicitat Guvernului informaţii despre măsurile întreprinse pentru prevenirea secării râului Nistru, întrucât lângă Vălcineţ, Nistrul poate fi trecut deja în picioare, deși înainte trebuia să înoți, iar în zona localităţii Sucleia a secat jumătate de râu.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, recunoaște, la rândul său, că „R. Moldova trece prin cea mai dură secetă din ultimii 50 de ani”, dar afirmă că nu există riscul să rămânem fără apă și nu trebuie „să facem panică”.

„Cu adevărat R. Moldova trece prin cea mai dură secetă hidrologică din ultimii 50 de ani, iar nivelul apei în Nistru și Prut abia ajunge la 30-35% din necesarul de apă pentru această perioadă a anului. Cu adevărat 80% din cantitatea de apă a Prutului și Nistrului se acumulează pe teritoriul Ucrainei, în Carpați, de aceea cantitățile de precipitații căzute în R. Moldova contribuie foarte puțin la nivelul apei în aceste râuri. Cu adevărat, în ultimele 9 luni, în Carpații ucraineni au căzut cantități mai mult decât insuficiente de precipitații lichide și solide. Cu adevărat ploile din ultima săptămână pot să satisfacă doar necesitățile pedologice ale statului nostru, nu și cele hidrologice. Cu adevărat la priza de apă a Chișinăului, aflată pe Nistru, la Vadul lui Vodă, este un nivel foarte scăzut de apă. Dar toată lumea trebuie să știe că după Chișinău, în avalul fluviului Nistru, ultima priză importantă de apă este cea a regiunii Odesa (și a orașului Odesa), respectiv ucrainenii de la barajul Novodnestrovsk (în Ucraina, în amonte de barajul de la Dubăsari), din rațiuni inclusiv pragmatice, eliberează cantități suficiente de apă, astfel încât să fie siguri că priza de apă a regiunii Odesa nu va fi pusă în pericol, iar în mod implicit nici priza de apă a Chișinăului, unde trebuie să recunoaștem, ar fi necesare anumite lucrări de coborâre a pompelor de apă, la fel cum s-a făcut, în ultimul timp, la mai multe prize de apă pe râul Prut”, a răspuns ministrul Mediului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md