12:38:04 12.07.2020
 
Stiri

Cele trei SCENARII avansate de un deputat PPDA: „Nu facem nicio ALIANȚĂ cu nimeni, NU acordăm nicio garanție NIMĂNUI! Nu includem categoric în componența executivului exponenți ai grupurilor Șor și Pro Moldova”

Actualitate 04.06.2020 16:13 Vizualizări1269 Autor: Ziarul National
Cele trei SCENARII avansate de un deputat PPDA: „Nu facem nicio ALIANȚĂ cu nimeni, NU acordăm nicio garanție NIMĂNUI! Nu includem categoric în componența executivului exponenți ai grupurilor Șor și Pro Moldova”


Un guvern interimar și haos în republică, un guvern anticriză de sacrificiu sau rămâne la putere Guvernul Chicu. Aceste trei scenarii sunt enumerate de către vicepreședintele Parlamentului, deputatul PPDA Alexandru Slusari, care lasă să se înțeleagă faptul că partidul său ar opta pentru varianta din mijloc.

Slusari le arată din deget partenerilor de la PAS, care optează pentru alegeri parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale și spune că Platforma DA este gata să-și asume un „guvern anticriză și de sacrificiu”, fără să facă vreo alianță în Parlament.

Varianta 1: Haos total cu un guvern interimar

Dacă cineva dorește să joace pe cartea alegerilor anticipate concomitent cu scrutinul prezidențial, atunci nu are decât să expună cetățenilor tot parcursul acestei căi periculoase și anume că, în acest caz, guvernul actual trebuie să-și dea demisia sau să fie demis, fără să fie instituit alt cabinet de miniștri, altfel spus vom avea un executiv interimar pe o perioadă nedeterminată. Minimum șase luni, maximum un an. Și asta fără dreptul de a aproba vreun proiect de lege sau măcar de a negocia vreun acord de finanțare externă. Nu e vorbă, Platforma DA este gata pentru alegeri anticipate, având o bază teritorială consolidată și un electoral stabil. Dar nu cred că este gata pentru un asemenea exercițiu țara! Amintesc că ea este cuprinsă acum cu trei crize și e puțin probabil să reziste prea mult timp fără o guvernare elementară, în condițiile unui deficit bugetar de 20 de miliarde de lei, cu zeci de mii de șomeri revoltați, cu businessul ruinat, cu blocarea continuă a asistenței externe. Dacă cineva crede că varianta „cu cât mai rău îi este țării, cu atât e mai bine pentru mine ca om politic” este optimă, atunci așa să spună deschis.

Varianta 2: Un guvern anticriză de sacrificiu

Un guvern categoric proeuropean și antioligarhic. Platforma DA, deși înțelege multiplele riscuri, își asumă acest lucru și reiterează ferm că nu face nicio ALIANȚĂ cu nimeni, în sensul acordării unor garanții. Nu acordăm nicio garanție NIMĂNUI! Este nevoie de minimum 51 de voturi ale deputaților pentru un program de guvernare și cabinetul de miniștri, mulți dintre care nici nu vor fi membri ai Platformei DA. Nu includem categoric în componența executivului exponenți ai grupurilor Șor și Pro Moldova. Nu ne dorim de departe ca acest guvern să depindă de voturile fracțiunii Șor. Este greu de realizat un asemenea scenariu? Evident! Dar nu și imposibil, dacă terminăm cu isteria sterilă și ne gândim la interesele țării și nu la perspectivele politice ale partidelor.

Varianta 3. Rămâne la putere Guvernul Chicu

Altfel spus, staff-ul electoral al lui Igor Dodon, care și această pandemie a gestionat-o prin prisma intereselor electorale ale actualului președinte. Un guvern incompetent, nenorocit, antireformator, antieuropean, antibusiness, promotor al schemelor criminale, tolerant la corupția endemică. Șirul acestor caracteristici negative poate continua. De fapt, este ușor de criticat acest executiv, mai ales în campanie electorală. Doar că și după alegerile prezidențiale construcția respectivă are șanse să rămână. Și în toată această perioadă acest guvern își va bate joc de țară și cetățeni”, a expus scenariile Slusari.

Menționăm că, astăzi, și liderul PPDA a anunțat că este gata să-și asume guvernarea, inclusiv să numească premierul și tot Cabinetul de miniștri. De cealaltă parte, partidul condus de Maia Sandu, care stă bine în sondaje, optează pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate odată cu cele prezidențiale pentru a „curăța” Parlamentul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md