17:04:41 19.06.2019
 
Stiri

CEC urmează să decidă în privința alegerilor ANTICIPATE. Expert: „Bani pentru acest scrutin nu sunt prevăzuți, iar Parlamentul nu poate modifica bugetul din cauza că a fost DIZOLVAT”

Politică 13.06.2019 15:40 Vizualizări1173 Autor: Ziarul National
CEC urmează să decidă în privința alegerilor ANTICIPATE. Expert: „Bani pentru acest scrutin nu sunt prevăzuți, iar Parlamentul nu poate modifica bugetul din cauza că a fost DIZOLVAT”

Comisia Electorală Centrală se va pronunța marți, pe 18 iunie, în privința decretului semnat de Pavel Filip privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate la 6 septembrie. În același timp, expertul în domeniul electoral Pavel Postică susține că, în condițiile create, aceste alegeri nu pot fi organizate, acestea fiind blocate chiar de hotărârile Curții Constituționale de la sfârșitul săptămânii trecute.

Comisia Electorală Centrală a primit decretul semnat de Pavel Filip privind organizarea alegerilor anticipate, urmând să se pronunțe la ședința din 18 iunie, a anunțat președinta instituției, Alina Russu. Ea a menționat că, după ce va fi stabilit devizul de cheltuieli și Comisia se va asigura în privința existenței resurselor financiare, va fi stabilit programul privind organizarea scrutinului.

„Prima acțiune realizată de autoritatea electorală este stabilirea devizului de cheltuieli. După confirmarea că sunt banii în bugetul de stat, CEC purcede la organizarea și desfășurarea scrutinului”, a precizat Alina Rusu.

În condițiile actuale, alegerile parlamentare anticipate practic nu pot fi organizate din lipsa banilor, a comentat pentru „Radio Chișinău” expertul Asociației „Promo-LEX”, Pavel Postică. El a explicat în buget nu sunt prevăzuți bani pentru aceste alegeri, și doar Parlamentul poate modifica bugetului de stat, însă Curtea Constituțională l-a dizolvat.

„Eu nu văd cum la momentul de față aceste alegeri pot fi organizate, din simplul motiv că în Legea bugetului de stat, de unde trebuie să fie alocați bani pentru alegeri, nu sunt prevăzute resurse financiare. Conform Constituției, chiar dacă sunt temeiuri pentru dizolvarea Parlamentului, președintele R. Moldova într-un termen rezonabil, după consultarea fracțiunilor parlamentare, dizolvă Parlamentul. Adică este lăsată o portiță scurtă de timp pentru ca Parlamentul să pregătească terenul pentru organizarea alegerilor. Adică să aprobe modificarea bugetului de stat, să aloce bani pentru organizarea alegerilor anticipate. Respectiv, Curtea prin hotărârea pe care a emis-o, practic a blocat activitatea Parlamentului și practic a blocat organizarea alegerilor anticipate, pentru că la momentul de față noi nu avem bani în buget pentru organizarea acestor alegeri”, a afirmat expertul.

Potrivit lui Pavel Postică, Comisia Electorală Centrală ar trebui să înceapă procedurile tehnice pentru organizarea alegerilor cu cel mult 60 de zile înainte de data scrutinului.

Partidul Democrat propune ca alegerile să fie finanțate din banii pe care ar urma să-i primească partidele parlamentare din bugetul de stat.

Amintim că Pavel Filip a semnat, în calitate de președinte interimar, un decret prin care a dizolvat Parlamentul și a stabilit data alegerilor anticipate la 6 septembrie, însă președintele Igor Dodon l-a anulat.

Sursa: radiochisinau.md

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md