12:44:01 03.12.2021
Stiri

Actuala majoritate parlamentară ar putea discuta problema oferirii unui „statut special” Transnistriei în 2020: „Avem o situație ideală pentru a merge înainte”

Politică 10.09.2019 11:21 Vizualizări1960 Autor: Ziarul National
Actuala majoritate parlamentară ar putea discuta problema oferirii unui „statut special” Transnistriei în 2020: „Avem o situație ideală pentru a merge înainte”


Majoritatea parlamentară ACUM-PSRM ar putea aborda subiectul privind acordarea unui „statut special” Transnistriei la anul viitor, anunță președintele Igor Dodon, care s-a pronunțat recent în favoarea unei „autonomii foarte puternice” pentru regimul separatist de la Tiraspol.

„La această etapă, coaliția de guvernare nu este gata să examineze statutul Transnistriei. Dar asta nu înseamnă că noi, instituția prezidențială, nu avem o poziție. Statutul și rezolvarea politică a problemei transnistrene este următoarea etapă, nu-i subiectul zilei de astăzi. Pentru că depinde cum noi, coaliția, vom trece de provocările majore care sunt în fața majorității parlamentare - alegerile locale, reformele, politica fiscală pe care trebuie s-o negociem cu FMI, problema energetică. Noi avem cinci-șapte provocări majore în față, pe care coaliția trebuie să le treacă în următoarele luni, săptămâni. Dacă o să le trecem cu succes, dacă o să menținem această majoritate parlamentară și dacă vom avea un consens exterior, rușii-SUA, următorul subiect, pentru anul viitor, la care o să ajungem este cel al statutului special pentru Transnistria - ce fel de autonomie, cât de lărgită. Noi, instituția prezidențială, avem o poziție, nu putem s-o expunem public, pentru că trebuie să fie o poziție comună a Președinției și Guvernului. Pentru ce să începem discuțiile? Atunci când o să ajungem la o poziție în majoritatea parlamentară, o să ieșim public și o să discutăm”, a anunțat președintele Igor Dodon, ieri la Președinție.

Șeful statului crede că „primul pas” pentru rezolvarea conflictului transnistrean este cel enunțat de ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, care a fost pe 24 august curent „într-o vizită neoficială” în R. Moldova - Rusia este gata să reia procesul de lichidare a munițiilor stocate la Cobasna, în stânga Nistrului.

„Este pentru prima dată în ultimii 16 ani când Rusia vine cu o astfel de inițiativă, foarte benefică pentru noi. Mă bucur că aceasta a fost susținută și de partea americană”, a spus Dodon.

Șeful statului crede că, dacă partenerii externi vor avea o opinie consolidată în ceea ce privește Transnistria, „atunci ne vom mișca și noi mai repede”, dar i-a rugat „să nu ne implicați pe noi în lupta voastră geopolitică”.

„În pofida faptului că partenerii noștri au lupte geopolitice foarte mari - rușii, NATO, America, China - eu i-am rugat foarte mult și o să continui cu același mesaj: nu ne implicați pe noi în lupta voastră geopolitică. Noi nu vrem să fim de partea cuiva. Noi vrem ca aici să fie liniște, stabilitate, să rezolvăm problema transnistreană, să reintegrăm republica. Ajutați-ne cu asta! Mesajul meu către John Bolton și către ruși a fost: luați-o ca o prioritate pentru voi. Pentru că, dacă va fi o prioritate a marilor puteri să ne ajute pe noi ca să rezolvăm problema, atunci ne vom mișca și noi mai repede. Cu atât mai mult că avem acest consens în interiorul republicii. Noi avem o situație ideală pentru a merge înainte”, a adăugat președintele Igor Dodon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md