Câteva MODURI ridicol de simple să ECONOMISEȘTI bani
Inevitabil, vor veni şi momente în care va trebui să-ţi restrângi cheltuielile şi să economisești pentru a-ţi putea plăti din datorii sau pur şi simplu pentru a pune nişte bani deoparte pentru o vacanţă sau un proiect personal.
În general, e bine să ai oricum disponibil un fond de urgenţă pentru situaţii neprevăzute, în cazul în care trebuie să înlocuieşti rapid un obiect stricat sau să-ţi cumperi ceva de care ai neapărată nevoie şi care nu era prevăzut în planul tău de cheltuieli.
Iată mai jos 10 metode extraordinar de simple din care te poţi inspira şi care te vor ajuta să economisești bani şi să-ţi realizezi obiectivul.
Şi mai ales, nu uita că banii pe care reuşeşti să-i strângi ar trebui să ajungă la bancă, în puşculiţă sau în seif – şi nicidecum să fie „topiţi” pe lucruri triviale. Altfel va trebui să porneşti să economisești din nou de la zero…
1. Vinde din lucrurile pe care nu le mai foloseşti
Cel mai rapid mod să aduni nişte bani e să vinzi din obiectele de care nu te-ai mai atins de multă vreme şi pe care nu le mai foloseşti. Cu toţii avem aşa ceva prin casă – lucruri faţă de care avem un oarecare ataşament emoţional, dar pe care n-am mai apucat de mult să le folosim.
Fie că sunt cadouri primite (de cele mai multe ori nu chiar pe gustul tău) sau obiecte pe care le-ai cumpărat cu ideea că le vei folosi cândva şi devine tot mai evident că asta n-o să se întâmple prea curând, sigur s-au adunat câteva lucruri de care te-ai putea despărţi uşor. Nu mai aştepta clipa când „poate că o să ai totuşi nevoie de ele…”, ci transformă-le acum în bani şi vinde-le pe internet.
Cum poţi face concret asta:
- fă-ţi cont pe site-urile cu anunţuri, de tipul 999.md sau makler.md şi postează-ţi acolo anunţurile, însoţite de poze (aşa ai şanse mai mari să le vinzi);
- scoate obiectele la licitaţie pe Facebook (găseşti din plin grupuri destinate exclusiv vânzărilor, în care poţi să te înscrii şi tu; odată ce ai făcut asta, fie fixezi un preţ de vânzare, fie stabileşti un prag minim şi aştepţi să vezi cât sunt dispuşi să-ţi ofere doritorii);
- încearcă-ţi norocul pe site-urile din afară, gen Craigslist.org, eBay sau Amazon.com (listează individual obiectele mai valoroase şi ai puţină răbdare; există posibilitatea să faci mai mulţi bani decât pe site-urile autohtone);
- indiferent ce metodă alegi, asigură-te că ştii care e valoarea reală a obiectelor, ca să le poţi da la un preţ potrivit.
2. Fă-ţi timp să găteşti acasă în loc să mănânci în oraş
O modalitate foarte simplă să economisești bani este să începi să găteşti mai mult acasă. În loc să iei masa la restaurant, să comanzi pizza sau să dai o raită pe la fast-food înainte să ajungi acasă, cumpără-ţi ingrediente proaspete şi apucă-te de testat reţete.
Rezistă tentaţiei să-ţi iei cafea din oraş, covrigi, biscuiţi, snacks-uri şi alte minuni „de ronţăit diseară”, şi rezumă-te doar la ce poţi prepara acasă. Nu spune nimeni să treci la un regim alimentar sever, ci doar că n-are rost să-i plăteşti pe alţii să-ţi pregătească şi să-ţi livreze mâncarea, când o poţi face foarte bine şi singur. Dacă ai într-adevăr nevoie să economisești bani rapid, n-ar trebui să mai cheltuieşti pe mâncare şi băuturi în oraş, ci să te limitezi la ce poţi pregăti acasă.
3. Ia-ţi prânzul la pachet
Dacă ai un program de lucru obişnuit, probabil că n-ai cum să fii acasă la ora prânzului. Ceea ce nu e neapărat o tragedie, pentru că oricum ar fi trebuit să dai bani pe benzină sau pe transport ca să ajungi pentru o oră la tine în bucătărie, aşa că e mai ieftin să rămâi la birou şi să iei prânzul acolo. Însă, asta nu înseamnă să suni entuziast la catering sau să iei cu asalt automatul de sendvişuri, ci să-ţi pregăteşti un pacheţel de acasă. Fie că-ţi faci nişte sendvişuri, aduci cu tine o caserolă cu salată sau încălzeşti ceva rapid la microunde, faptul că nu mai dai zilnic bani pe masa de prânz te va ajuta să economisești mai mult decât crezi.
4. Lucrează ore suplimentare
Nimic mai simplu să câştigi nişte bani în plus decât să lucrezi peste program sau să faci ore suplimentare în weekend. E o metodă rapidă să-ţi îmbunătăţeşti finanţele şi are beneficii şi pe termen lung, pentru că poţi ajunge să-ţi măreşti considerabil salariul. Dacă ai posibilitatea, cere-i şefului să-ţi dea nişte proiecte în plus sau mai ia-ţi o jumătate de normă pe lângă programul tău obişnuit de lucru.
5. Ia-ţi un al doilea job
Cu cât câştigi mai mult, cu atât ai ocazia să economisești mai mulţi bani. E adevărat că poate fi foarte solicitant să ai două job-uri full time, însă nu te opreşte nimeni să-ţi cauţi ceva part time sau un gen de proiect pentru orele în care stai acasă. E o opţiune viabilă mai ales în cazul în care nu-ţi poţi lua ore suplimentare la serviciu. În funcţie de suma de bani pe care ţi-ai propus să o economisesti, poate fi ceva temporar sau pe termen mai lung. Totul e să laşi banii să se adune în cont şi nu să „dai pe pere ce iei pe mere”…
6. Caută un coleg de apartament
Să-ţi împarţi casa cu cineva e un aranjament mai de durată, dar are multe avantaje din punct de vedere financiar. Pe lângă faptul că vei plăti mai puţin pe chirie, economisești şi la cheltuielile de întreţinere şi pentru utilităţi. Iar dacă reuşeşti să găseşti pe cineva cu care chiar te înţelegi bine, n-o să simţi că îţi este invadată intimitatea, mai ales dacă respectaţi amândoi regulile de convieţuire civilizată.
7. Plăteşte mai puţin la compania de cablu TV
Am să presupun că oricum nu te uiţi prea mult la televizor (nu de alta, dar nici n-ai timp de când ai început să-ţi găteşti singur, ai două job-uri şi nu te mai saturi de socializat cu colegul de apartament), aşa că probabil plăteşti pentru multe programe pe care nu le urmăreşti. Ai posibilitatea ori să renegociezi pachetul de opţiuni cu compania de cablu, ori (şi mai simplu) să renunţi cu totul la abonament şi să economisești şi mai mult. Mai ales că oricum citeşti presa online la birou şi te uiţi la emisiunile şi filmele tale favorite pe internet.
8. Găseşte un preţ mai bun pentru asigurări
Cheltuielile cu asigurările sunt probabil printre cele mai mari pe care le ai, indiferent dacă plăteşti lunar, trimestrial sau la finele anului. Cercetează bine piaţa şi asigură-te că obţii ratele cele mai bune, în condiţiile în care rămâi totuşi la o companie respectabilă. Interesează-te cât plăteşti exact pentru toate asigurările pe care le ai şi dacă nu poţi să economisești alegând una din companiile de asigurări concurente.
9. Redu rata de dobândă
În felul acesta plăteşti mai puţin, deci economisești mai mult. Sigur, e destul de complicat să-ţi scazi dobânda la creditul ipotecar sau la cel de leasing pentru maşină (mai ales fără o refinanţare), însă îţi poţi micşora dobânda pentru cardul de cumpărături. Sună la bancă şi află care sunt opţiunile pe care le ai la îndemână.
10. Renunţă la abonamentele care nu-ţi mai trebuie
Aruncă un ochi atent pe extrasul de cont bancar şi urmăreşte ce plăţi faci lunar, trimestrial sau anual. E foarte posibil să descoperi că nu foloseşti multe dintre serviciile pentru care te-ai obişnuit să plăteşti. Fie că vorbim de abonamente la sală, la nişte cursuri la care nu te-ai mai prezentat din prima zi sau la publicaţii şi cataloage pe care nu le mai citeşti, n-are rost să le păstrezi dacă nu ai cu adevărat nevoie de ele. Trimite companiei respective un e-mail de notificare şi cere să fii dezabonat şi în felul acesta mai economisești nişte bani.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania