19:09:22 11.05.2024
Stiri

Boris Nedelciuc // Top 24 evenimente și oameni, din Republica Moldova și din lume, care au marcat anul 2022

Actualitate 28.12.2022 11:42 Vizualizări5321 Autor: Ziarul National
Boris Nedelciuc // Top 24 evenimente și oameni, din Republica Moldova și din lume, care au marcat anul 2022
Dr. Boris Nedelciuc


Prima jumătate a anului 2022:

1. Contrarevoluția Anului

Protestele spontane din Kazahstan, care au izbucnit din cauza creșterii prețului la carburanți, dar care ulterior au fost deturnate de către forțe obscure violente. În consecință, sub pretextul luptei cu presupuși teroriști străini, președintele Kassym-Jomart Tokayev a solicitat intervenția „pacificatorilor” ОДКБ (a se citi „ruși”), punând sub semnul întrebării mai multe reforme.

2. Sfidătorul Anului

Tenismenul Novak Djokovic, care, sfidând pericolul pandemiei și turnând apă la moara antivaxerilor, s-a dezlănțuit într-un ping-pong juridic și medical, pentru a-și justifica participarea la Australian Open fără a fi vaccinat și fără a aduce dovezi solide privind boala Covid-19 prin care, chipurile, ar fi trecut și respectiv față de care ar avea anticorpi.

3. Războiul Anului

Războiul ruso-ucrainean, declanșat de Rusia în data de 24 februarie curent, urmare a ultimatumului Moscovei privind reconfigurarea ordinii mondiale. Spre surprinderea tuturor, ucrainenii au demonstrat (și demonstrează în continuare) o rezistență eroică de invidiat în fața invadatorilor, mobilizând totodată unitatea lumii democratice în fața poftelor nestăvilite ale Kremlinului.

4. Discursul Anului

Discursul președintelui SUA, Joe Biden, ținut la încheierea vizitei sale în Polonia. Cele mai importante cuvinte i-au fost adresate lui Putin: lumea liberă este unită, planurile imperiale ale Rusiei vor eșua, Ucraina are dreptul la libertate și suveranitate, decizia Kremlinului de a începe războiul va ruina economia rusă și le va anula perspectivele de viitor ale rușilor.

5. Conferința Anului

Platforma internațională de sprijin, politic și financiar, pentru R. Moldova, Moldova Support Conference, care a avut loc la Berlin (prima ediție), București (a doua ediție) și Paris (a treia ediție) și la care au participat reprezentanți din circa 50 de state. În contextul războiului din Ucraina, evenimentul desfășurat în cele trei capitale europene reprezintă un instrument fără precedent, având drept scop reformarea, modernizarea și consolidarea rezilienței R. Moldova în fața provocărilor cu care ne confruntăm.

6. Desantul Anului

Numeroase personalități politice, de calibru european și mondial, care au vizitat R. Moldova, în contextul războiului ruso-ucrainean, dar și al crizei refugiaților ucraineni: Secretarul de stat american, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, comisarul european pentru Extindere, secretarul general al OSCE, secretarul general al ONU, președinți de state (România, Polonia, Estonia, Elveția, Lituania, Franța), miniștri de Externe (Franța, Italia, Germania) etc.

7. Masacrul Anului

Atrocitățile comise în suburbiile Kievului, Bucha și Irpin, descoperite de autoritățile ucrainene după retragerea rușinoasă a forțele armate rusești. Potrivit unor investigații preliminare, au fost găsite semne de crime de război ale rușilor, în special ucideri în masă ale civililor, tortură, viol și jafuri. Imaginile tulburătoare cu cadavre pe străzi au făcut înconjurul lumii, trezind un val firesc de indignare și condamnare.

8. Crucișătorul Anului

Nava-amiral a flotei rusești din Marea Neagră, crucișătorul „Moskva”, trimisă anterior la origini de către grănicerul ucrainean Roman Gribov, a fost scufundată de două rachete anti-navă ucrainene „Neptun”, un act simbolic care a ridicat moralul armatei ucrainene. Rusia a contestat oficial această ipoteză, dar scurgerile de informații par să o confirme. Totodată, pierderea vasului ridică serioase semne de întrebare privitor la mult-trâmbițatul program de modernizare a flotei, anunțat anterior de către președintele Putin.

9. Summitul Anului

Reuniunea miniștrilor Apărării din 40 de țări, care a avut loc la Baza Aeriană Rammstein, Germania, în vederea coordonării acțiunilor de asigurare a Ucrainei cu armament, care să-i permită nu numai să reziste, ci și să învingă în războiul declanșat de Moscova. Conform spuselor secretarului american pentru Apărare, scopul SUA e să slăbească Rusia, ca ea să nu mai fie capabilă să-și amenințe vecinii.

10. Rezoluția Anului

Reactivarea de către Congresul american a unei legi din al Doilea Război Mondial, așa-numita lege Lend-Lease, pentru a mări considerabil și rapid sprijinul militar pentru Ucraina, confruntată cu invazia Rusiei. Legea Lend-Lease inițială a fost aprobată de Congresul SUA în martie 1941 și îi dădea președintelui de atunci, Roosevelt, autoritatea practic nelimitată de a trimite ajutor militar țărilor aliate care luptau împotriva Germaniei naziste.

11. Cererea Anului

Cererea de aderare a republicii noastre la Uniunea Europeană, semnată de președintele R. Moldova, Maia Sandu. Aderarea la marea familie europeană, alături de frații noștri români, este un obiectiv național fundamental, iar rezistența curajoasă a Ucrainei în fața invaziei rusești a oferit o fereastră de oportunitate în această privință.

12. Îngrijorarea anului

Variola maimuței, o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, cauzată de către un ortopoxvirus. Boala apare în principal în zonele cu păduri tropicale din Africa Centrală și de Vest, dar în ultimele luni au apărut focare și în alte părți ale lumii. Simptomele includ febră, erupții cutanate și ganglioni limfatici umflați. În pofida unor știri alarmiste, maladia prezintă, se pare, un „risc moderat” pentru sănătatea publică.

A doua jumătate a anului 2022:

1. Demisia Anului

Plecarea surprinzătoare, dar inevitabilă a lui Boris Johnson de la șefia Partidului Conservator, iar mai târziu și din fruntea Guvernului britanic. În pofida mai multor scandaluri (ignorarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei Covid-19, acuzațiile de încălcare a dreptului internațional, în contextul eforturilor de a modifica înțelegerile privind Brexit-ul etc.), acesta s-a bucurat (și se bucură încă) de simpatii imense în estul Europei, fiind printre cei mai activi susținători ai Ucrainei în fața invaziei lui Putin.

2. Asasinatul Anului

Împușcarea, în timpul unui discurs electoral, a celui mai longeviv premier al Japoniei, Shinzo Abe. Preocupat de o Chină tot mai agresivă, Abe a consolidat parteneriatele de securitate cu SUA, dar și cu alte puteri regionale (India, Australia etc.), iar politicile sale economice, numite „Abenomics”, au fost concepute ca o terapie de șoc pentru o economie care stagnase după un îndelungat boom postbelic.

3. Zarnița Anului

Multitudinea de alerte false cu bombă, raportate în Republica Moldova, în particular în Chișinău, în ultima jumătate de an, puse la cale de către forțe dușmănoase actualei guvernări și având drept scop destabilizarea situației politice, economice și sociale, inducerea în rândul populației a sentimentului de disperare, incertitudine și haos, iar într-un final perturbarea parcursului proeuropean al republicii noastre.

4. Cruzimea Anului

Atacul asupra închisorii din Olenivka, regiunea Donețk, soldat cu uciderea a peste 50 de prizonieri din batalionul Azov. Acuzațiile Moscovei, precum că Ucraina și-a măcelărit propriii soldați cu rachete Himars, pentru că nu ar fi vrut ca aceștia să-și recunoască crimele de război și pentru a-i descuraja pe alții să se predea, nu au temei. Majoritatea semnelor indică faptul că s-a produs un incendiu imens, iar, potrivit mai multor martori, înainte de atac nu s-a auzit sunetul tipic al unei rachete în zbor.

5. Campionul Anului

Românul David Popovici, dublu campion european și mondial la natație. În iunie, la Campionatele Mondiale de la Budapesta, a câștigat două medalii de aur, la 100 de metri liber masculin și la 200 de metri liber masculin, iar în august, la Campionatele Europene de la Roma, s-a impus la aceleași probe, adjudecându-și alte două medalii de aur, la una dintre probe (100 de metri liber) stabilind și un nou record mondial (46,86 de secunde).

6. Romanticul Anului

Mihail Gorbaciov, secretar general al PCUS, primul și ultimul președinte al URSS, care a murit în acest an la vârsta de 91 de ani. Conducând țara într-o perioadă de schimbări complexe şi dramatice, Gorbaciov a încercat, prin glasnost (transparență) și perestroikă (restructurare), să revigoreze statul sovietic. Cu o economie în declin și cu un GKChP care a încercat să-l demită, acesta a pierdut într-un final competiția cu Elțîn, iar inevitabilul s-a produs – prăbușirea URSS.

7. Curajul Anului

Alocuțiunea istorică a președintelui R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul sesiunii a 77-a a Adunării Generale a ONU. Iată câteva crâmpeie din această luare de cuvânt:

„Războiul Rusiei împotriva unui alt stat suveran, Ucraina, a zdruncinat securitatea globală”, „prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru republica noastră”, „semnând cererea de aderare la UE, dorim ca lumea să știe: noi alegem democrația în locul autocrației, libertatea în locul opresiunii, pacea în locul războiului și prosperitatea în locul sărăciei”.

8. Legenda Anului

Regina Elisabeta a II-a, cea mai longevivă suverană a Marii Britanii, care s-a stins din viață, în anul curent, la 96 de ani. În cei 70 ani de domnie, Elisabeta a II-a a fost servită de 15 prim-miniștri, fiind martoră a unor mari evenimente, care au marcat jumătatea a doua a sec.XX și începutul sec.XXI. Aceasta „a fost mai mult decât un monarh, ea a definit o epocă” (Biden), „a întruchipat continuitatea și unitatea națiunii britanice” (Macron), „reprezintă un simbol excepțional al loialității și angajamentului față de serviciul public” (Iohannis).

9. Renașterea Anului

Războiul crud și nemilos declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei nu i-a descurajat pe vecinii noștri. Având sprijinul moral, dar și militar al mai multor țări de bună credință (UE, SUA, Canada etc.), armata ucraineană a reușit să curme elanul rușilor, alungându-i / forțându-i să se retragă din regiunile Kiev și Cernigov, apoi din Harkiv, Insula Șerpilor, Herson etc. În context, contraofensiva trupelor ucrainene reprezintă o adevărată lecție de curaj, demnitate și patriotism.

10. Zborul Anului

Capsula Orion a misiunii spațiale Artemis 1, care a efectuat un zbor de probă, fără echipaj uman, în jurul Lunii, demonstrând lumii întregi întâietatea SUA în materie de informatică, robotică și tehnologii spațiale. Orice s-ar spune, națiunea americană a fost și rămâne liderul mondial care s-a preocupat de-a lungul anilor nu doar de supremația militară, ci și de cea economică, științifică, cosmică etc. Țările civilizate „se războiesc” cu știința și tehnologiile. Altele, mai puțin civilizate, se războiesc cu vecinii.

11. Rușinea Anului

Scandalul de corupție din Parlamentul European în care este implicată Eva Kaili, eurodeputat din partea Partidului Socialist Grec, și alte patru persoane, care au fost reținute în cadrul unei anchete privind mita din partea Qatarului. Drept urmare, cu o majoritate covârșitoare de voturi Kaili a fost demisă din funcția de vicepreședinte al PE. Cele întâmplate au zguduit opinia publică, punând la îndoială integritatea și credibilitatea în instituțiile europene.

12. Echipa Anului

Selecționata de fotbal a Argentinei, care a cucerit, pentru a treia oară, titlul de campioană mondială. În pofida unor incertitudini politice, economice și sociale, comune pentru majoritatea statelor latino-americane, în conștiința omului de rând există întotdeauna o rază de lumină, un prilej de bucurie și exaltare care ne înfrumusețează viața, ne reaprinde mugurii speranței. Pentru argentinieni, dar și pentru toți iubitorii fotbalului, un asemenea prilej l-a constituit jocul captivant al lui Messi și al coechipierilor săi.

Top elaborat de Boris Nedelciuc, master în Managementul Sănătății Publice, doctor în științe medicale, conferențiar universitar


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md