09:34:18 19.04.2024
Stiri

„Bomba Țarului”, cea mai puternică bombă nucleară din istorie

Știri 05.10.2018 19:05 Vizualizări8948 Autor: Ziarul National
„Bomba Țarului”, cea mai puternică bombă nucleară din istorie sursa: uti24.ro


La data de 30 octombrie 1961, URSS a detonat cea mai puternică bombă nucleară din istorie. Explozia, de 3000 de ori mai puternică decât cea produsă de bomba de la Hiroshima, a spart ferestre la o distanță de 560 de mile (peste 900 de kilometri).

Lumina produsă de explozie a fost vizibilă de la o distanță de 620 de mile (circa 997 kilometri).
„Bomba Țarului”, așa cum este cunoscut testul nuclear sovietic, a produs o explozie de 50-58 megatone…

Bomba țarului este de 3.000 de ori mai puternică decât bombele de la Hiroshima și Nagasaki și de zece ori mai mare decât întreaga putere de foc combinată și consumată în cel de-al Doilea Război Mondial.

În iulie 1961, Nikita Hrușciov, prim-secretarul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a decis că venise momentul ca imperiul sovietic să își arate încă o dată puterea pe care o are și a ordonat testarea celei mai puternice bombe nucleare din lume.

O bombă de o asemenea putere, generează o minge de foc pe o distanță de 10.3 kilometri pătrați și este capabilă să producă arsuri de gradul trei, tuturor oamenilor aflați pe o distanță de circa 7.7 kilometri pătrați de la epicentrul exploziei.

Detonarea s-a produs în arhipelagul Novaia Zemlea din nordul Siberiei, iar după explozie, suprafața insulei a fost modificată, iar stâncile ei s-au topit.

Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la NASA a relevat faptul că exploziile bombelor din cel de al Doilea Război Mondial au format unde de șoc în spațiu, modificând încărcătura electrică la nivelul atmosferei.

Specialiștii susțin că în fiecare raid în care erau realizate mai multe bombardamente, energia degajată era echivalentă cu cea a 300 de trăsnete.

Masivele bombardamente asupra orașelor Dresda și Hamburg au provocat efecte în ionosferă până la înălțimea de 1000 km.

Când vorbim despre exploziile provocate de om, ne gândim la Hiroshima.

Cu toate acestea, această explozie ocupă locul șapte într-un top al celor mai puternice explozii din istoria umanității.

Acea bombă a avut o putere de 15 kilotone, mult mai puțin decât bomba sovietică testată în anul 1961, care a avut o putere de 57 megatone.

Aceasta a fost numită „Țarul” și este considerată cea mai puternică bombă construită de om.

În anul 1815, o explozie extrem de violentă s-a produs în muntele Tambora din Indonezia. Cauza a fost o erupție vulcanică, cea mai puternică erupție vulcanică din istoria omenirii.

Anul 1816 a fost numit anul fără vară. În Pennsylvania, SUA, toate râurile erau înghețate în luna iunie, iar în următoarea lună a nins abundent. Explozia din Indonezia a avut consecințe tragice…

Au murit peste 71.000 de persoane, cea mai mare parte din cauza foametei.

Mai aproape de zilele noastre, în anul 1994, cometa Schoemacker Levy 9, a intrat în coliziune cu planeta Jupiter.

Imensa forță de atracție a acelei planete a distrus cometa, degajând o energie de opt miliarde de ori mai mare decât cea de la Hiroshima.

Consecințele, pentru planeta noastră, au fost imediate, pentru că schimbările climatice care au urmat au fost violente și bruște.

În anul 1006 d.H., exploziile unui astfel de eveniment au întunecat cerul, în vreme ce noaptea… noaptea puteai să citești !

Conform studiilor efectuate de specialiști, exploziile generate de o supernova pot afecta planeta noastră, dacă se produc la distanțe de până la 50 de ani lumină.

Exploziile pot crea fisuri în câmpul magnetic al Pământului, adevărate culoare care pot duce la dispariția multor forme de viață, inclusiv cea a speciei umane.

Experții spun și că Armata rusă ar deține și cea mai puternică bombă non-nucleară din lume, FOAB (Father Of All Bombs, Tatăl tuturor bombelor), care este de patru ori mai puternică decât MOAB (Mother of All Bombs, Mama tuturor bombelor), lansată de Statele Unite în Afganistan, relatează CNN.

După ce MOAB a fost prezentată, rușii și-au construit propria bombă și, prin analogie, au poreclit-o „Tatăl tuturor bombelor”, potrivit Pervîi Kanal.

Deși porecla este foarte populară în prezent, a fost aleasă la început ca un nume de cod secret pentru armă.

Construită în 2007, teribila armă poate provoca distrugeri similare unei bombe nucleare, spun analiștii, pe baza unor informații publicate de armata rusă.

Colonelul în retragere american Cedric Leighton, analist militar și fost membru al Statului Major Interarme, spune că FOAB este cea mai puternică bombă non-nucleară din lume.

„FOAB este o bombă termobarică, ceea ce înseamnă că încărcătura sa explodează la temperaturi mult mai mari. Rezultatul este că tot ce trăiește în zona detonării este vaporizat, ceea ce face FOAB o armă spectaculos de îngrozitoare”, a adăugat el.

Într-o emisiune din 11 septembrie 2007, comandantul adjunct al Statului Major al Forțelor Armate ruse din perioada respectivă, Aleksandr Rukșin, a anunțat că primul test al noii bombe, capabilă să declanșeze unde de șoc de puterea unei arme nucleare, s-a încheiat.

„Rezultatele testelor acestei arme aeriene au arătat că poate fi comparată cu o armă nucleară, în privința eficienței și capacităților”, a spus Rukșin.

„În același timp, vreau să subliniez că impactul armei nu poluează mediul în nici un fel, spre deosebire de muniția nucleară”, a adăugat el.

Postul rus de televiziune Pervîi Kanal, precum și publicații de stat ruse, afirmă că FOAB este de patru ori mai puternică decât MOAB, putând provoca o explozie echivalentă a 44 de tone de TNT, față de echivalentul său american, a cărei explozie este de 11 tone.

De asemenea, FOAB este mai ușoară – 7.100 de kilograme, față de 8.200 de kilograme MOAB.

Aleksandr Mozgovoi, editor la revista rusă Apărarea Națională, crede că Rusia a construit mai multe FOAB, așa cum și SUA au construit mai multe MOAB.

„Nu cred că este doar o astfel de bombă, ci, cu siguranță, mai multe”, a spus el. „Această bombă nu lasă nimic în viață. Transformă totul în cenușă”, a adăugat el.

Rivalitatea dintre Rusia și SUA nu s-a oprit niciodată.

Când armata americană a testat pentru prima dată GBU-43/B MOAB, în 2003, Războiul Rece se încheiase demult, dar rivalitatea dintre cele două super-puteri ale lumii nu s-a terminat niciodată.

Impactul potențial, de neimaginat

„Acestea sunt arme unice, așa că cererea pentru ele este foarte, foarte scăzută, pentru că nu le folosești pe acestea fără discriminare”, a explicat analistul Rick Francona.

MOAB a fost creată inițial pentru a fi folosită împotriva unor formații mari de trupe și echipament sau împotriva buncărelor de la suprafață, dar ulterior, țintele potențiale au fost extinse la tuneluri și peșteri.

Arma a fost folosită pentru prima dată pe 13 aprilie 2017, în provincia Nangarhar din Afganistan, aflată în partea estică, la frontiera cu Pakistanul, unde a vizat o rețea de tuneluri fortificate folosite de organizația teroristă Statul Islamic.

Este de neconceput ca Rusia să folosească FOAB în zonele din Siria unde acționează trupele sale, din cauză că pierderile civile ar fi „imense”, a explicat analistul Rick Francona.

Sursa: uti24.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md