03:32:30 20.09.2019
 
Stiri

Blocul „ACUM” insistă pe lângă PSRM pentru convocarea unei sesiuni speciale a Parlamentului. Ordinea de zi propusă socialiștilor

Politică 18.05.2019 11:20 Vizualizări1379 Autor: Ziarul National
Blocul „ACUM” insistă pe lângă PSRM pentru convocarea unei sesiuni speciale a Parlamentului. Ordinea de zi propusă socialiștilor ipn.md

Cei 26 de deputați aleși ai Blocului „ACUM” propun fracțiunii PSRM convocarea, în perioada 21 - 22 mai 2019, sesiunii speciale a Parlamentului R. Moldova în vederea alegerii conducerii Parlamentului și votării inițiativelor legislative antioligarhice.

În același timp, „ACUM” insistă ca Andrei Năstase să fie ales spicher, „ca o garanție fermă a votării actelor normative conținute în Pachetul Antioligarhic”.

Blocul „ACUM” precizează, prin intermediul unui comunicat de presă, că după votarea, promulgarea și publicarea pachetului antioligarhic, Năstase va demisiona din funcția de spicher.

„Pe 9 iunie, 2019, expiră termenul legal pentru formarea noului Guvern, după care, președintele este obligat să dizolve Parlamentul. În acest fel, blocarea procesului legislativ împiedică îndeplinirea obligațiilor legislative și exercitarea dreptului constituțional al deputaților aleși de a contribui la soluționarea problemelor cetățenilor care i-au votat, inclusiv: combaterea corupției mari, eliberarea organelor de drept de sub influență politică, investigarea și eliminarea schemelor infracționale de spălare a banilor, îmbunătățirea condițiilor social-economice, investigarea completă a fraudelor din sistemul bancar și a privatizărilor ilicite”, se arată în comunicatul „ACUM”.

Blocarea în continuare a activității Parlamentului va conduce la dizolvarea acestuia, iar alegerile anticipate nu vor fi libere și corecte, mai spun cei 26 de deputați ai blocului.

Astfel, cei 26 deputați ai Blocului „ACUM” solicită întrunirea Parlamentului Republicii Moldova în sesiune specială, pe 21-22 mai 2019 și propun ordinea de zi a ședinței în care se regăsesc 19 proiecte.

„Deopotrivă, Blocul „ACUM” își reiterează angajamentul de a renunța la funcția de președinte al Parlamentului, imediat după votarea, promulgarea și publicarea actelor normative conținute în Pachetul Antioligarhic. În același timpul, Blocul „ACUM” este dispus să susțină inițiativele cu caracter social ale PSRM, care se referă la indexarea pensiilor de două ori pe an și suportul pentru familiile din R. Moldova, în cazul în care va fi format Guvernul. Suntem disponibili să discutăm, în cadrul Grupului de lucru propus anterior, ordinea de zi a viitoarelor ședințe ale Parlamentului R. Moldova, care să corespundă priorităților politice și așteptărilor cetățenilor țării”, se mai spune în comunicatul remis de Blocul „ACUM”.

De menționat că, anterior, reprezentanții PSRM au spus că nu iau în calcul votarea unui reprezentant al Blocului „ACUM” în funcția de spicher. Socialiștii insistă ca Zinaida Grecianîi să fie votată președintele Parlamentului. Totodată, socialiștii mai vor portofoliile în patru ministere: Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Afacerilor Interne și Biroul de Reintegrare.

Ordinea de zi a Sesiunii Speciale a Parlamentului Republicii Moldova din 21-22 mai 2019, propusă de Blocul „ACUM”:

 1. Proiectul de hotărâre a Parlamentului pentru adoptarea Declarației privind caracterul capturat al instituțiilor statului.
 2. Instituirea comisiei pentru efectuarea alegerii Președintelui Parlamentului. Alegerea Președintelui Parlamentului.
 3. Alegerea vicepreședinților Parlamentului.
 4. Formarea Biroului permanent al Parlamentului.
 5. Constituirea comisiilor permanente ale Parlamentului.
 6. Stabilirea datei alegerilor locale generale.
 7. Proiectul de hotărâre a Parlamentului cu privire la eliberarea Directorului Serviciului de Informații și Securitate.
 8. Proiectul de hotărâre a Parlamentului cu privire la revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție.
 9. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative (în vederea anulării sistemului electoral mixt și revenirii la sistemul de vot proporțional, îmbunătățit conform recomandărilor Comisiei de la Veneția).
 10. Proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal (art. 181/1 și 182).
 11. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător.
 12. Proiectul de hotărâre a Parlamentului cu privire la instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar – bancare din Republica Moldova și investigării acestui proces.
 13. Proiectul de hotărâre a Parlamentului cu privire la instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării acestui proces.
 14. Proiectul de hotărâre a Parlamentului cu privire la instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor unor privatizări și concesionări a bunurilor proprietate publică.
 15. Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură.
 16. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 20 din Codul electoral.
 17. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative (abrogarea legii cetățeniei prin investiție).
 18. Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public.
 19. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 23 din Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Aurel 18.05.2019 13:15

Buahahaha..... terminați prostia bre și ocupațivă de lucruri serioase.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

09.09.2019 09:09 Nicolae Negru Congresul PD: resetare sau resemnare?...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md