Biden ar putea „avansa” cadidatura Ucrainei la aderarea la NATO înainte de finalul mandatului său
Președintele american Joe Biden ar putea „avansa” statutul de candidat al Ucrainei la aderare la NATO înainte de expirarea mandatului său prezidențial în ianuarie 2025, scrie Financial Times.
Există indicii preliminare că președintele american va merge în această direcție, a declarat ziarului un oficial occidental anonim care are cunoștință de discuțiile dintre Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care au avut loc la Washington, în septembrie. Sursa nu a dat alte detalii.
Zelenski a declarat la plecarea din Washington că octombrie va fi „momentul luării deciziilor”. După cum notează FT, Biden va vizita Germania în octombrie, va prezida o reuniune a grupului de contact privind asistența militară pentru Ucraina, programată pentru 12 octombrie la baza aeriană Ramstein.
Aderarea la NATO este unul dintre punctele „planului de victorie” al lui Volodimir Zelenski, prezentat în timpul vizitei sale în SUA, a declarat șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andri Ermak. Potrivit Financial Times, oficialii americani nu au fost „impresionați” de planul propus, care, printre altele, implică furnizarea „unei cantități uriașe de arme occidentale”.
Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru Financial Times că „planul de victorie” al lui Zelenski repetă vechile obiective, însă semnificația sa reală este că schimbă obiectivele Ucrainei în război, de la eliberarea completă a teritoriului său la preluarea inițiativei de către armata ucraineană. „Aceasta este o încercare de a schimba traiectoria războiului și de a aduce Rusia la masa negocierilor. Zelenski crede cu adevărat în acest lucru”, a declarat sursa.
Un alt subiect principal al vizitei lui Zelenski la Washington a fost încercarea de a obține permisiunea Occidentului pentru ca Ucraina să lovească teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune. Administrația Biden s-a opus acestui fapt, precum și intrării Ucrainei în NATO, scrie Financial Times. Ambele probleme, potrivit autorităților americane, ar putea împinge Rusia să escaladeze conflictul.
Un consilier care a ajutat la pregătirea „planului de victorie” al lui Zelenski a spus că, în ciuda îngrijorărilor Washingtonului, capacitatea de a lovi teritoriul rus este esențială pentru plan. Zelenski consideră că aceasta este una dintre puținele opțiuni pentru a pune capăt ostilităților. Potrivit unui înalt oficial ucrainean, „este vorba despre limitarea opțiunilor Rusiei” și creșterea presiunii de a o forța să negocieze. „Aceasta este o șansă reală dacă ne gândim la încheierea războiului”, a spus sursa.
Un oficial ucrainean a spus, sub anonimat că cel mai important lucru pentru Ucraina sunt garanțiile de securitate „corecte”. „În caz contrar, nu se va pune capăt războiului, ci va provoca doar unul nou”, spune el. Un înalt oficial occidental a precizat că „lupta pentru aderarea la [NATO] este singura opțiune și toată lumea o știe”. „Nimeni nu vorbește despre asta cu voce tare... dar aceasta este singura strategie pe masă”, a menționat sursa.
Un oficial ucrainean se îndoiește că Rusia va fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO. „Orice lucru cu excepția statutului de membru cu drepturi depline este puțin probabil să fie suficient pentru a opri agresiunea militară a Kremlinului. Chiar dacă primim o invitație de la NATO, nu va însemna nimic. Aceasta este o decizie politică”, a spus el.
Diplomația de la Chișinău salută rezoluția adoptată de Parlamentul European cu privire la R. Moldova: „MAE salută sprijinul politic puternic și neclintit venit în acest moment crucial pentru statul din partea majorității partidelor politice din PE”
VIDEO // Vicepreședintele Parlamentului European îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să VOTEZE la referendumul privind aderarea la UE. Victor Negrescu: „Dacă cetățenii vor vota masiv, atunci parcursul european va deveni IREVERSIBIL”
DECLARAȚIE // R. Moldova va adera la Uniunea Europeană „cu un an – doi” înaintea Ucrainei: Lipsa unei industrii și agriculturi puternice ne-ar putea scurta drumul spre UE