BAROMETRU: Care este numărul real al populației R. Moldova? Cifrele care dau peste cap statistica oficială
Numărul populației R. Moldova ar fi de circa trei milioane de persoane (2 milioane 913 mii) și nu de peste trei milioane și jumătate (3 milioane 555 de mii) de persoane așa cum susține Biroului Național de Statistică (BNS). Asta arată datele Centrului de Cercetări Demografice (CCD), care a lansat astăzi primul Barometru Demografic.
Diferența, potrivit responsabililor de la CCD, ar fi din cauza abordării diferite de numărare a populației. Potrivit acestora, BNS prezintă anual două tipuri ale numărului populației - populația stabilă (de jure), care include persoane cu domiciliul stabil în țară, și populația prezentă (de facto), care include doar persoanele care se află în țară, inclusiv persoanele cu domiciliul temporar. De asemenea, potrivit CCD, estimările anuale ale numărului populației stabile se fac în continuare în baza Recensământului populației din 1989, pe când calculul numărului populației prezente se bazează parțial pe rezultatele Recensământului din 2004.
„Este foarte important să fie efectuate modificări în legislație pentru înregistrarea corectă a fluxului migrațional. De asemenea, trebuie să fie luate măsuri pentru recalcularea numărului populației și indicatorii socio-demografici. Dacă nu vor fi corecte aceste date, și politicile care se fac în țară vor fi greșite”, a spus șeful CCD, Olga Gagauz.
Erori ar fi admise și la estimarea ratei totale a fertilității și speranței de viață la naștere. Astfel, potrivit datelor BNS, rata totală a fertilității ar fi de 1,28 de copii per femeie, iar datele alternative ar fi de 1,65. Cât privește speranța de viață, potrivit BNS la bărbați aceasta ar fi de 67,24 de ani, pe când datele alternative arată că ar fi de 64,46.
Diferență înregistram și la speranța de viață pentru femei – 74,99, față de 73,2 cât arată datele alternative ale numărului populației.
CCD recomandă să se utilizeze numărul populației prezente și nu al populației stabile în calcularea indicatorilor demografici și socio-economici. De asemenea, aceștia recomandă BNS să recalculeze numărul și structura populației prezente și stabile în baza rezultatelor Recensământului populației din 2004, înainte de disponibilitatea rezultatelor definitive ale recensământului populației și al locuințelor din 2014.
Totodată, sociologii recomandă și utilizarea datelor în domeniu ale țărilor recipiente și datelor administrative prelucrate cu privire la traversarea frontierei de stat.
Reprezentanții BNS, prezenți la conferința de lansare a Barometrului, nu au negat aceste erori și au menționat că aceste recomandări vor fi luate în calcul.
Premieră la Procuratura Anticorupție: Dotată cu echipamente care îi vor permite să efectueze măsuri speciale de investigație de sine stătător
„Ordinul Republicii” și alte distincții de stat pentru mai multe personalități, de Ziua Culturii Naționale: „Cultura este puntea cea mai de preț, este expresia vie a sufletului și tradițiilor noastre”
INTERVIU // Planul Moscovei, la suprafață. „Salvatorul” regimului separatist de la Tiraspol, care intenționează să livreze gaze naturale în stânga Nistrului, audiat la SIS: „Necesitățile lor sunt de la 2 până la 3 milioane de metri cubi pe zi”