02:48:16 13.08.2020
 
Stiri

Avertisment de la București: „Dodon e DISPERAT și încalcă liniile roșii. Dacă cineva mai doreşte democraţie şi alegeri libere, atunci ar trebui să se grăbească. Dacă nu, s-ar putea să nu mai existe alegeri democratice în R. Moldova”

Actualitate 08.07.2020 13:05 Vizualizări1747 Autor: Ziarul National
Avertisment de la București: „Dodon e DISPERAT și încalcă liniile roșii. Dacă cineva mai doreşte democraţie şi alegeri libere, atunci ar trebui să se grăbească. Dacă nu, s-ar putea să nu mai existe alegeri democratice în R. Moldova”


Regimul Dodon este falimentar, iar acest lucru este demonstrat prin eșecurile succesive în administrarea R. Moldova. Dar cel mai grav sunt evenimentele de săptămâna trecută, atunci când a dispărut deputatul Ștefan Gațcan, cel care a îndrăznit să părăsească fracțiunea PSRM și să adere la „Pro Moldova”, consideră analistul politic de la București Iulian Chifu.

„Acţiunea de săptămâna trecută e cea mai clară reflectare a faptului că regimul Dodon dăunează grav democraţiei. Dacă R. Moldova mai doreşte să poată alege, să mai conteze votul său, trebuie să elimine cât mai curând regimul Dodon cu guvernul său no name, cu tot. Iar acest lucru se poate realiza potrivit regulilor constituţionale clasice. Guvernul fără nume al consilierilor lui Dodon împănat cu ceva miniştri PD se cere demis prin recursul la angajarea răspunderii guvernului”, scrie Chifu într-un editorial pentru adevarul.ro.

Potrivit lui Chifu, „preşedintele ostentativ prorus este deja disperat”.

„Că regimul Dodon e falimentar a arătat-o suma de eşecuri succesive în administrarea R. Moldova în criza pandemiei de coronavirus, în relansarea economică, în atragerea de resurse la îndemână prin refuzul de a aplica angajamentele şi reformele promise UE. Însă pe cât de nefast este, pe atât de agresiv poate fi acest regim. Să luăm afirmaţiile de ultimă oră ale preşedintelui care „dă la dinţi” oricui îi strică jocurile cu partidul său. Ba interzice întâlnirile deputaţilor PSRM cu alţi parlamentari, în consultări legitime, ba ameninţă şi aplică toată procedura de înfricoşare a oamenilor săi care vor să părăsească partidul. Strâns cu uşa, în faţa perspectivei de a nu se mai alege, de a nu mai avea guvern care să organizeze alegerile prezidenţiale, Igor Dodon poate deveni agresiv, să încalce legea şi Constituţia. A devenit deja. Pasul de la constrângerea şi condiţionarea parlamentarilor la alterarea alegerilor, a rezultatelor sau blocarea candidaturilor este infim.

Preşedintele ostentativ prorus este deja disperat. O demonstrează încălcarea liniilor roşii, reacţia sa la Cazul Gațcan. De aceea, dacă cineva mai doreşte democraţie şi alegeri libere, ar trebui să se grăbească. Cu o soluţie convenită cu toate forţele politice. Fără excepţionalisme şi agende individuale. Fără periclitarea alegerilor prezidenţiale”, crede analistul politic.

Astfel, opoziția trebuie să ajungă la un consens în privința eliminării „regimului Dodon”. „Cu acceptul tuturor trebuie să se treacă la eliminarea regimului Dodon: mai întâi premierul, apoi învestirea unui guvern proeuropean, apoi înlocuirea în alegeri a preşedintelui pro-rus. Dacă nu, s-ar putea să nu mai existe alegeri democratice în R. Moldova. Transformarea SPPS în gardă pretoriană a lui Dodon, după modelul Putin - Garda Naţională, asumarea unor roluri pe care nu le are potrivit Constituţiei, coordonarea strictă a zonei de intelligence, toate fac ca Igor Dodon să aspire spre autoritarism şi impunerea soluţiilor proprii, nicidecum respectarea spre soluţii democratice, date de rezultatele unor alegeri libere şi corecte”, conchide Chifu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md