04:15:45 16.04.2024
Stiri

VIDEO // Organele de drept raportează CUMPĂRAREA alegătorilor la scară largă, în aproape toată R. Moldova, în folosul Partidului „Șansă”. „MILIOANE vin din Rusia”. Noi INTERCEPTĂRI privind cumpărarea alegătorilor

Actualitate 27.10.2023 16:29 Vizualizări2548 Autor: Ziarul National
VIDEO // Organele de drept raportează CUMPĂRAREA alegătorilor la scară largă, în aproape toată R. Moldova, în folosul Partidului „Șansă”. „MILIOANE vin din Rusia”. Noi INTERCEPTĂRI privind cumpărarea alegătorilor


Federația Rusă ar fi alocat sume enorme de bani grupării criminale conduse de Ilan Șor pentru a cumpăra alegătorii din R. Moldova în folosul Partidului „Șansă”, dar și al mai multor candidați independenți, care sunt sprijiniți din umbră de aceeași formațiune. Declarația a fost făcută astăzi de șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, în contextul perchezițiilor de amploare organizate joi, 26 octombrie, în trei municipii și 19 raioane.

„La cele două acțiuni masive de ieri au fost și altele de ordin mai mic. În total, au fost vizate 22 de localități – municipii și centre raionale. E vorba de trei municipii și 19 centre raioane. Dacă ne referim la cele 19 raioane, atunci au fost vizate mai multe localități. În procesul de investigații s-a constatat că aproape toți banii vin din afara R. Moldova. Există bănuiala rezonabilă că milioanele vin din Federația Rusă și sunt gestionate de o grupare criminală organizată, în interesul Partidului „Șansă”. Acești bani sunt destinați pentru cumpărarea alegătorilor și fraudarea procesului electoral”, a menționat Cernăuțeanu.

IGP a făcut publice mai multe interceptări, potrivit cărora membrii grupului criminal încercau să camufleze banii ilegali veniți din Federația Rusă. Mai multe persoane, inclusiv pensionari, erau îndemnate să facă presupuse donații din veniturile obținute legal, pentru ca formațiunea să aibă o acoperire în privința milioanelor venite din Rusia.


„În cazul pensionarilor, așa-numitele donații erau de până la 2 000 de lei. În cazul persoanelor angajate în câmpul muncii, sumele depășeau 9 000 de lei. E vorba de un fals și o formă de spălare a banilor prin intermediul acestor persoane. Aceste fapte sunt probate deja”, a precizat Cernăuțeanu.

Totodată, organele de drept au reușit să demonstreze că o serie de așa-ziși candidați independenți la alegerile locale generale din 5 noiembrie ar fi, de fapt, subordonați Partidului „Șansă”.

„S-a constatat că reprezentanții acestui partid erau implicați în colectarea și falsificarea semnăturilor în folosul așa-numitor candidați independenți”, a punctat sursa citată.

Șeful IGP a adăugat că organele de drept investighează zeci de persoane în acest dosar pornit pe faptul finanțării ilegale a unui partid politic, dar și a candidaților independenți susținuți din umbră de același partid. Unele persoane au început să colaboreze cu anchetatorii, a conchis Cernăuțeanu.Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md