23:49:30 05.12.2023
Stiri

Ape TULBURI la Taraclia: Etnicii bulgari se adună să ceară STATUT special pentru această regiune

Politică 19.05.2016 18:01 Vizualizări3943 Autor: Ziarul National
Ape TULBURI la Taraclia: Etnicii bulgari se adună să ceară STATUT special pentru această regiune


Adunarea republicană a etnicilor bulgari din R. Moldova anunță că se adună pe 24 mai curent pentru a discuta aprobarea de către Parlamentul de la Chișinău a legii cu privire la „statutul special național-cultural al raionului Taraclia”.

Potrivit unui comunicat de presă al Adunării republicane a etnicilor bulgari, în cadrul ședinței se va discuta și despre dezvoltarea culturii, limbii, tradițiilor și păstrarea rădăcinilor etnice a bulgarilor basarabeni.

Etnicii bulgari intenționează să aprobe și o adresare către conducerea R. Moldova, misiunile diplomatice și organizațiile internaționale cu privire la acordarea acestui statut special raionului Taraclia.

După ședință, bulgarii vor sărbători Ziua culturii slave în Casa de cultură din Taraclia.

Menționăm că, în aprilie 2014, la două luni de la referendumul ilegal organizat în Găgăuzia cu privire la determinarea vectorului extern al regiunii, bulgarii din Taraclia au mai cerut o dată Parlamentului de la Chișinău să adopte un document prin care unitatea administrativ-teritorială Taraclia să primească un statut special.

Primarul de Taraclia, demis recent de judecată pentru că ar fi tăiat câțiva arbori, Serghei Filipov, admitea atunci că în Taraclia s-ar putea repeta situația din Găgăuzia, unde aleșii locali au organizat un referendum.

„Noi vom cere să fie restabilit adevărul istoric. Găgăuzii și bulgarii au locuit împreună zece secole în Balcani. Și în Moldova locuim împreună de 200 de ani. De aceea, dacă Parlamentul va refuza să ne acorde un statut special, atunci vom cere alipirea la Găgăuzia”, atenționa primarul de Taraclia în 2014.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md