08:08:58 16.09.2019
 
Stiri

Andrian Candu, despre solicitarea „ACUM” de a reveni la sistemul proporțional: „Dacă cineva visează că eventualele alegeri anticipate se vor organiza în baza altui sistem decât mixt, greșește amarnic”

Politică 24.04.2019 14:41 Vizualizări1246 Autor: Ziarul National
Andrian Candu, despre solicitarea „ACUM” de a reveni la sistemul proporțional: „Dacă cineva visează că eventualele alegeri anticipate se vor organiza în baza altui sistem decât mixt, greșește amarnic”

Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, este convins că, în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate, acestea se vor desfășura conform sistemului mixt și nu proporțional, așa cum solicită Blocul „ACUM”.

Potrivit lui Candu, sesizarea Curții Constituționale (CCM) de către cei trei deputați independenți (care vor să afle dacă eventualele alegeri anticipate pot avea loc în baza sistemului proporțional n.r.) nu-și avea rostul.

„Am văzut că și colegii independenți din Parlament au făcut o sesizare la CCM, deși nu cred că era nevoie să se meargă la Curte. Lucrurile erau foarte logice. Legislația și tot ce înseamnă lege are o anumită logică, dacă procesul afost pornit. Mă refer la alegerile parlamentare din februarie. Dacă ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, atunci ele trebuie organizate pe baza aceluiași sistem. De altfel, noi schimbăm regulile în timpul jocului. Mai sunt și recomandările Comisiei de la Veneția și multe alte angajamente internaționale care spun clar că orice schimbare de sistem trebuie să fie făcute cu cel puțin un an înainte”, a declarat Candu într-un interviu pentru realitatea.md.

Deputatul democrat mai spune că pentru schimbarea sistemului electoral mai ai nevoie și de avizul pozitiv al Guvernului. „Astfel, dacă este cineva care visează că eventualele alegeri anticipate se vor organiza pe un al sistem decât mixt, greșește foarte amarnic și țin să asigur pe toți că anume alegerile parlamentare anticipate se vor organiza în același sistem - sistemul mixt”.

Andrian Candu a fost întrebat dacă PD este mulțumit de rezultatele obținute la alegeri, desfășurate pe baza sistemului mixt.

„Alegătorii au pus accent pe calitatea persoanei și a echipei pe care au ales-o, dacă vorbim de circumscripții. Mai puțin i-au interesat factorul geopolitic, chiar și elemente politice și s-au axat foarte mult pe ce înseamnă om gospodar, om care are o echipă puternică, care a făcut ceva. Sunt avantaje foarte mari în privința acestui sistem, deoarece aduce nevoile alegătorilor mai aproape de tot ce înseamnă politic și deputat. Cu regret, suntem într-un blocaj instituțional. Dacă nu am fi, cu siguranță deputații și-ar manifesta prin acțiuni concrete grija față de comunitatea din circumscripție. Dar eu sunt sigur că se va rezolva printr-un fel sau altul și noi vom avea acest Parlament funcțional în așa fel încât toți cei 51 de deputați să poată să-și realizeze și promisiunile și să aibă grijă de nevoile și necesitățile comunităților de unde au fost aleși”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Elena 24.04.2019 16:22

Din PAScuDA mălai visează, au văzut că nu sunt votați și poate prin altă metodă le va reuși să obțină mai multe voturi, dar cum nu ar face ei, poporul nu o să-i votez!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

09.09.2019 09:09 Nicolae Negru Congresul PD: resetare sau resemnare?...

06.09.2019 09:25 Nicolae Negru Incompatibilitatea unioniștilor cu un...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md