09:02:11 18.09.2019
 
Stiri

Analist politic, despre împărțeala funcțiilor făcută de „ACUM” cu PSRM: „Proeuropenii de la Chișinău s-au urcat la volan într-o mașină în care nu au nici cheia, nici frânele”

Politică 13.06.2019 13:00 Vizualizări2120 Autor: Ziarul National
Analist politic, despre împărțeala funcțiilor făcută de „ACUM” cu PSRM: „Proeuropenii de la Chișinău s-au urcat la volan într-o mașină în care nu au nici cheia, nici frânele”

Fostul consilier prezidențial, analistul politic Iulian Chifu, consideră că Blocul „ACUM” va avea mari probleme în a administra lucrurile, iar acest lucru se datorează faptului că toate pârghiile ar fi la prorușii de la Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM).

„Dacă e să privim alianța formată din socialiștii proruși ai lui Igor Dodon și proeuropenii „ACUM” ai lui Maia Sandu și Andrei Năstase, această coaliție și guvernul pe care l-a dat are câteva ciudățenii constitutive. Probabil că acest lucru a determinat întârzierea acceptării mezalianței. Maia Sandu și PAS-ul a rupt ritmul și a mers înainte, forțând mâna partenerilor de alianță din PPDA-ul lui Andrei Năstase. Și întârzierea peste termenul anunțat de Dodon și de Curtea Constituțională, de unde problemele crizei constituționale.

Orice coaliție dintre două forțe politice se bazează pe o cantitate serioasă de încredere și pe interese comune care garantează coeziunea. Deci pentru ca să existe funcționalitate fie și pe perioadă determinată a unei coaliții conjuncturale, părțile își păstrează fiecare cheia de control a celuilalt – pentru a fi sigur că nu se trezește împins afară din mașină. Și convine fie asumarea în comun a acțiunilor, controlate reciproc, fie împărțirea responsabilității pe sectoare. În nici un caz nu pleci la drum fără nimic, fără cheie de control și fără frâne (odată ce ai aruncat peste bord Curtea Constituțională, ale cărei hotărâri nu le mai recunoști, pentru că e controlată de oligarh)”, scrie Chifu într-un editorial pentru deschide.md.

Potrivit acestuia, formula negociată pe colț de masă, cu Kozak mediator și urme de comisari europeni, a făcut ca întregul domeniul al securității și apărării să treacă la PSRM. „Ministerul Apărării, Ministerul Reintegrării și SIS va fi sub control rus, dar și președinția Parlamentului, adică o altă cheie de control, a lui Igor Dodon. Practic proeuropenii s-au urcat la volan într-o mașină în care nu au nici cheia, nici frânele. Au reușit să o deschidă, împreună cu prorușii socialiști, care i-au lăsat să preia toată responsabilitatea conducerii guvernării, dar care păstrează cuiul lui Pepelea al cheii de contact și au tăiat frânele. Iar coaliția merge într-o direcție fără perspective, asumată ca fiind conjuncturală și vindicativă – eliminarea oligarhului și a întregului său sistem. Cu ce costuri pentru șoferul care va încasa blamul final?”, se întreabă acesta.

Acesta a mai adăugat că degeaba ai „cel mai formidabil Guvern”, dacă președintele îți poate bloca toate inițiativele.

„Dacă președintele îți poate bloca oricând ilegal și neconstituțional orice numire sau lege sau inițiativă, sigur nu poate fi vorba despre o afacere bună. E vorba de naivitate și neprofesionalism. Iar a doua cheie de control, Curtea Constituțională, a fost aruncată pe geam prin ignorarea deciziei de dizolvare a Parlamentului după 90 e zile. Mai grav, orice acțiune a Guvernului intră în responsabilitatea proeuropenilor de la „ACUM”, care riscă să se trezească în situația pe care Dan Dungaciu a descris-o plastic: nu poți să-l elimini pe Bashar al Assad aliindu-te cu ISIS. Și asta dând Rusiei pe față cu toată zona de securitate pe Prut și la granița Ucrainei, amenințând grav interesele de securitate națională ale ambilor tăi vecini, România și Ucraina”, a conchis Chifu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
Top stiri

vasile 13.06.2019 13:58

Sitot ce avem si ce n,avem in automobilul proeuropean se datoreaza calaului Plahotniuk. Pe.tru ca Gondon tot deel a fost adus la carma tarii. Acum sa linga tot ce a cacat prin RM,WC.

B. Radu 13.06.2019 15:31

Sunt român șichiar rulinat pentru că se întâplă să constat că dacă un român se curvește, atunci el e super-curvă. Iar ”analistul” Iu. Chifu est anume un așa super....Dacă ela ar fi dorit să psună un adevăr, ar fi tins să discute cu Doamana M. Sandu, care este o personalitate de o rară cumsecădenie și e o româncă adevărtă.

Spencer 13.06.2019 17:19

Dodon s-a aliat cu Sandu și Năstase pentru a nu fi tras la răspundere, el se teme ca un drac de justiție, iar ăștia doi din urmă sunt gata so vândă și pe mama pentru funcții.

S. Tataru 13.06.2019 18:55

IU. Chifu poate fi orice, numai om cumsecade nu este. El e din categoria oportuniștilor și chiar al lichelelor bine camuflate. DA, Kremlinul e periculos, dar dacă PSRM se alia cu Plahotniuc, Republica Moldova ar fi devenit o zonă total criminalizată în care Plahotniuc ar fi fost PAHAN. Azi, cu M. Sandu în postura de Prim-ministru, avem o șansă să devenim un stat normal. De aceea liderii occidentali o susțin. Și ea va birui.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

09.09.2019 09:09 Nicolae Negru Congresul PD: resetare sau resemnare?...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md